Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr.24

Nieuwsbrief Josephschool

Agenda

20 februari         - gespreksavond groep 3 t/m 6

21 februari          - zwemtoernooi

22 & 23 februari - voorjaarsvakantie

 

Verjaardagen

21 februari - juf Jasmijn v.d. Bosch
21 februari - juf Simone Bremen

Bericht van Monica Tolenaar

monicaRegelmatig is het thema “motivatie” onderwerp van gesprek bij onze leerkrachten. Motivatie van leerlingen, die uit zichzelf nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen leren.

In het algemeen hebben we daar op school niet over te klagen en zijn onze kinderen hier enthousiast. De leerkrachten, op hun beurt, proberen de lessen uitdagend en interessant te maken en maken gebruik van gastlessen, en beeldend materiaal. Aan de andere kant hoeven we niet alle lessen “in goudpapier” te verpakken. Leren betekent soms vooral: leren doorzetten. En daarvoor is oefening nodig, bijv. het blijven oefenen van de tafels. Er is basiskennis vereist om verdiepende en verrijkende stof te kunnen verwerken. Dat betekent dat de kinderen zich ook voor deze, in hun ogen saaie leerstof, moeten inzetten. Je kunt muzikaal getalenteerd of heel sportief zijn, maar zonder oefening word je geen muzikant of atleet.

Ik las een artikel, dat wat verder over dit onderwerp doorgaat. Lees het als het u interesseert: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/08/leren-hoeft-niet-leuk-te-zijn-a1591395

 

De kinderen gaan een korte week tegemoet, want donderdag begint de vakantie. De leerkrachten werken donderdag en vrijdag aan de planning voor de komende periode, het verwerken van de oudergesprekken etc. Ook zijn er nieuwe Kanjertrainingen gepland, zodat alle leerkrachten gecertificeerd zijn om deze lessen te kunnen geven. De Kanjerlessen zijn een onderdeel van de vorming op sociaal-emotioneel gebied, waarbij de kinderen leren om te gaan met zichzelf, hun groep en de omgeving. Neem eens een kijkje op www.kanjertraining.nl

Uit het Team - Theater voor de kleuters

Woensdag spelen tweede jaars studenten van de academische Pabo een theatervoorstelling voor de kleuters in de aula.
De titel is “Slaapkamervriendjes”.

Uit het Team - Leids Sportgala

Tijdens het Leids Sportgala werden weer veel sportprijzen uitgereikt. Zoals de Sportman en -vrouw, maar ook aanmoedigingsprijzen. Tomas Kopecky (vorige week al benoemd in deze nieuwsbrief) heeft samen met 4 andere leeftijdsgenoten een aanmoedingingsprijs gekregen.


Twee andere oud-leerlingen waren ook genomineerd, namelijk Thijs Houbiers (atletiek) en Finn Florijn (roeien). Thijs heeft met name in het vorig indoorseizoen mooie dingen laten zien op de 3000 meter. Finn is afgelopen NK roeien derde geworden in de catgorie 4-zonder.


Houd deze mannen goed in de gaten, want de kans is groot dat we daar meer van gaan horen!

Uit de Wijk - theater voorstelling van Jacobus Wieman

koos wiemanZondag 18 februari organiseert Stichting jeugdtheater WOUW uit Zoeterwoude weer een kindervoorstelling, deze keer geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is dikke pret bij het poppentheatercabaret van Koos Wieman!

Wie na afloop van zijn voorstellingen buiten de zaal staat te kijken naar de kinderen die er uit komen, ziet rode wangen, stralende koppies en hoort aan alle kanten liedjes hummen. Ze genieten na! Met volle teugen. Grote mensen die eruit komen, gniffelen nog na.

 

Wat heeft het publiek meegemaakt?

In de voorstellingen van Koos Wieman gebeuren vrolijke kleine wondertjes. Poppen gaan hun eigen leven leiden, ze leveren commentaar op hun bespeler en op elkaar. Ze veranderen de loop van het verhaal en soms zingen ze liedjes. Peuters genieten ervan dat Koos fouten maakt of onhandig is waar zij al beter weten. 

Koos Wieman ontwikkelt elke productie helemaal zelf. Hij maakt zelf zijn poppen, de muziek, timmert het decor en schrijft het verhaal. Maar hij komt pas echt op stoom als er publiek is, waar zijn poppen op kunnen reageren. Het bijzondere improvisatietalent is dan ook onmisbaar, niet alleen tijdens maar ook bij de aanmaak van zijn voorstellingen. Dat is de reden waarom elke voorstelling anders is, waarom een productie in de loop der tijden verandert. Maar het is altijd weer een feestje!

 

De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten.
Deze voorstelling is te zien in het Ons Huis gebouw, Kosterspad 3 in Zoeterwoude. Het begint om 15 uur en de entree is 4 euro per persoon. Er is geen voorverkoop, kaartjes kan je gewoon aan de deur kopen vanaf 14:30 uur. Kijk voor meer informatie en de agenda op www.wouwzoeterwoude.nl

Uit de Wijk - Brein in Beeld in Boerhaave Museum Leiden

In het kader van de naderende globale Brain Awareness Week (12-18 maart) organiseert Stichting Brein in Beeld een evenement speciaal voor kinderen, om hen kennis te laten maken met de wetenschap en de hersenen.
In samenwerking met het Boerhaave Museum Leiden coördineert Brein in Beeld een 2-uur durende workshopmiddag voor basisschoolleerlingen (8-12 jaar) op zaterdag 17 maart in het Boerhaave. Hierbij zullen kinderen een exclusieve workshop over anatomie van het brein en het zelfbeeld krijgen, gegeven door onze neurowetenschappers, gevolgd door een rondleiding door de nieuwste tentoonstelling van het museum dat binnenkort opent: ‘De maakbare mens’. Het is een leerzame ervaring die bijdraagt aan de kennismaking en verdieping in de huidige wetenschap en het zelfbeeld.

Uit de Wijk - VakantiepasClub Voorjaarsvakantie

VakantiepasClubleden gaan zich niet vervelen, want de makers van de ZomervakantiePas hebben ook voor de Voorjaarsvakantie een mooi activiteitenaanbod samengesteld mét VakantiepasKorting.
Zo ontdek je welke dieren er in de Leidse straten en tunnels leven in de film De Wilde Stad. Creatievelingen maken een dier in steen bij Beeldhouwatelier Simone van Olst of hun eigen kleitablet in het Rijksmuseum van Oudheden.
Genieten wordt het bij de musicalversie van Dummie de Mummie in de Leidse Schouwburg. Deze en alle andere activiteiten zijn nu te bekijken op www.vakantiepas.nl
Is uw kind nog geen lid van de VakantiepasClub? Geef het dan gratis op via www.vakantiepas.nl en maak meteen gebruik van de kortingen.
VakantiepasClubleden krijgen twee weken vóór elke schoolvakantie een mail met kortingsbonnen en een link naar de activiteiten.

Uit de Wijk - CORPUS Colleges over DNA voor kids

corpus

Gedurende 3 zondagen (25 maart, 22 april en 27 mei 2018) bieden CORPUS ‘reis door de mens’ en de wetenschappers van Stichting LeveDNA! colleges aan die inzoomen op steeds een ander aspect van het eigen DNA. In de bijlage vindt u de digitale flyer.

De colleges zijn geschikt voor basisschool kinderen in de groepen 5, 6, 7 en 8. Na het volgen van deze colleges krijgt het kind een speciaal diploma. Ouders, docenten of begeleiders kunnen zich ook inschrijven. In de flyer en op onze website www.corpusexperience.nl/corpuscollegedna kunt u meer informatie vinden over de inhoud van deze interessante en leuke colleges.

Uit de Wijk - Culturele Kaart Centrum en Roodenburgerdistrict

Na een jaar vol inspirerende projecten willen we graag iets cadeau geven aan de wijken.
Wij hebben daarom de culturele instellingen voor kinderen van 4 t/m 12 jaar samengevoegd in de vorm van de Culturele Kaart.
De Kaart zullen we in de twee wijken uitdelen en hopelijk motiveert dit jong Leiden om de weg naar kunst te vinden.

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.