Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 13

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief Nr.13 | Schooljaar 2019 – 2020 | 29 november 2019
Agenda

5 december - Sinterklaasviering op school

Verjaardagen
30 november - Joop van Oosten
03 december - Roswitha de Boer
Bericht van Monica Tolenaar

mon

Beste ouders,

 

Verbeeld ik het me, of komt u ook vrolijker de school in als u wordt ontvangen door zo’n 100 zingende kinderen uit groep 5?
Een nieuwe traditie is geboren dankzij het vakmanschap en de inspirerende lessen van onze muziekdocent Arina Holwerda.
Voortaan is er elke maand een jaargroep (4 t/m 8) aan de beurt om hun liederen ten gehore te brengen. De kinderen straalden (en heel veel trotse ouders ook)!

 

Dat het Sinterklaasfeest in aantocht is, is wel duidelijk merkbaar in de school. Niet alleen door extra feestelijke activiteiten, zoals het zetten van je schoen. Ook in de lessen wordt het thema Sint doorgevoerd. Hoe behendig ben jij in de gymzaal om de pakjes in de schoorsteen te gooien of om te klauteren? Rekenen wordt nog leuker als je er kruidnootjes bij gebruikt en die na afloop mag opeten. Met tekst bezig zijn n.a.v. een ouderwets Sinterklaaslied en je eigen draai eraan kunnen geven? Dat is creatief schrijven in optima forma. En zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken, die de kinderen in deze week hebben bezig gehouden. Maar op donderdag 5 december gebeurt het natuurlijk allemaal echt: het bezoek van Sinterklaas aan onze school!

 

Hieronder even een aantal huishoudelijke mededelingen en spelregels om al die enthousiaste kinderen en ouders “in het gareel te houden”:

  • De kinderen komen op de gewone tijd naar school en mogen hun jas aanhouden.
  • Geïnteresseerde ouders gaan vóór 8.45 uur naar buiten (dus niet met de kinderen en de juf mee lopen, tenzij op verzoek) en stellen zich op  aan de kant van het schoolgebouw.
    Dus vóór de hoofdingang -maar niet voor de deur…- en aan de kant van het grote afdak. Dit is belangrijk voor het overzicht van de kinderen én omdat Sint zich in een nogal spectaculair vervoersmiddel schijnt te bevinden. Dit is trouwens geheim voor iedereen onder de 12 jaar.
  • Als u komt kijken en luisteren, is meezingen verplicht.
  • Na afloop gaan de kinderen weer onder leiding van de leerkracht de klas in. Het is dan echt niet de bedoeling om opnieuw afscheid te nemen van uw kind, want dan raakt de leerkracht de aandacht van de kinderen kwijt.

Thema-avond over het onderwijs m.b.v. Snappet voor de ouders van groep 4:

Alvast een Save the Date voor de geïnteresseerde ouders uit groep 4.  Schrijft u maandag 13 januari alvast in de agenda?

 

Kerstactie voor de Voedselbank:

Traditiegetrouw willen we meewerken om voedingsmiddelen in te zamelen voor de Voedselbank. De actie start op maandag 9 december. U vindt de lege kratten in de kantorengang, rechts van de hoofdingang. We hopen weer op een grandioze bijdrage!

 

Veiligheid tijdens de kersdiners:

Mede naar aanleiding van een afschuwelijke gebeurtenis op een andere school, waar één van u ons op attendeerde, hebben we besloten om geen echte kaarsen en waxinelichtjes meer te gebruiken op school. Gelukkig zijn er sfeervolle led-lichtjes beschikbaar, zodat deze maatregel niet ten koste hoeft te gaan van de romantische sfeer. Ook als er in de klas kerststukjes worden gemaakt, verzorgen we geen kaarsen meer. Geeft u uw kind dan zo’n lampje mee? Enne…. al die batterijtjes kunt u weer bij ons inleveren in de aula in de batterijenbak!

 

Uit de leerlingenraad

llDeze brief is geschreven door Yfke en Tessel van de leerlingenraad die afgelopen dinsdag een bezoek brachten aan de kinderafdeling van het LUMC.

Ze namen een kijkje in de daktuin van Ronald McDonald waar kinderen een kind kunnen zijn en geen ziek kind.

De school heeft namelijk bij het pleinfeest 588 euro opgehaald voor het goede doel Ronald McDonald. Waar ze heel blij mee waren.

We kregen informatie van de mensen die werken bij de kinderafdeling van het ziekenhuis. Wij hebben geluk dat we niet ziek zijn maar de zieke kinderen daar worden
goed opgevangen, en ze kunnen echt lekker spelen, net als wij op school.

Uit de groep - 2x feest

jufDubbel feest in groep 4B: Juf Susan was jarig en de kinderen hadden hun schoen gezet!

Uit de groep - expressie-uur groepen 7/8

exWat is er de afgelopen 3 weken hard gewerkt door de kinderen uit de groepen 7&8 tijdens het expressie- uur.

Er zijn flipperkasten en vogelhuisjes gemaakt, sportieve momenten bij de judo- en gymles, de stemmen werden warm gedraaid bij zangles, de heupen werden losjes gemaakt bij het salsadansen, Carcassone werd gespeeld, (digitale) Kahoots gemaakt en gespeeld, een klok gemaakt bij figuurzagen, gutsen, toneelspelen voor de toekomstige acteurs en actrices, foto's werden na geschilderd, solderen en viltknutsels , auto's gemaakt van Techcards en les met microscopen....

 

De kinderen hebben genoten van het expressie-uur.

We willen dan ook alle ouders die hebben geholpen ontzettend bedanken voor hun hulp. Dankzij jullie hulp was het expressie-uur een groot succes! 

 

Meesters en juffen groepen 7/8

Uit het CJG - consequent zijn

De pedagogisch adviseurs van het Centrum voor jeugd en gezin (CJG) belichten regelmatig een thema uit het alledaagse opgroeien en opvoeden 
Dit keer gaatt het over ‘Consequent zijn’.
Consequent valt niet altijd mee. Geeft u gemakkelijk toe als u in twee lieve oogjes kijkt die bedelen om nog even te mogen opblijven? Of laat u uw kind de ene dag onder het eten naar de wc gaan en zegt u de volgende dag geïrriteerd dat hij maar even moet wachten tot iedereen klaar is? Kijkt u soms maar even de andere kant uit als uw kind nog even naar de kast sluipt om een extra snoepje te pakken?
Waarom en wanneer is consequent zijn belangrijk en wat helpt daarbij?
Lees meer in de bijlage..

Uit de wijk - autismecafé Leiden

loHet Autismecafé Leiden organiseert een bijzondere avond.
Op woensdag 11 december laat de jonge filmmaker Lotte Luna Peters haar documentaire 'Romijn' zien over haar broertje Romijn met klassiek autisme. Na afloop van de film gaat gespreksleider Joost van Egmond in gesprek met Lotte en haar moeder Floor over het leven als zus van een broer met autisme en de impact op hun gezin

 

Waar: ‘Het Gebouw’, Arubapad 2, 2315 VA, Leiden
Wanneer: 11 December , Inloop vanaf 19:30, gesprek start om 20:00. Er is tijdens en na het gesprek ruim gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen. Om 22:30 sluit het café.

 

De volledige uitnodiging is nog eens rustig na te lezen in de bijlage. Meer informatie kunt u vinden op: autismecafeleiden.nl

Uit de wijk - open pietentraining bij Leython DC

Op woensdag 4 december organiseert volleybalclub Leython DC een heuse Pietentraining. Alle kinderen van 7-11 jaar mogen gratis mee komen doen!

Van 16.45 tot 18.00 uur in Sporthal De Does maken kinderen op die manier samen met leeftijdsgenootjes kennis met volleybal. Wil je meedoen, ga dan naar meer informatie naar http://www.leythondc.nl

 

Ben je al iets ouder en wil je ook kijken of je volleybal leuk vindt? Mail dan naar jeugd@leythondc.nl, zodat we je kunnen uitnodigen om een keertje mee te trainen.

De nieuwsbrief wordt verzorgd door: Lieke van Emmerik, Marina Fliers, Lisette Hubeek, Susan de Roode en

Onno Ruijsbroek. Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.