Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 33

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief nr. 33 | schooljaar 2018-2019 | 18 mei 2019
Agenda

22 mei - Internationale biodiversiteitsdag i.s.m. Naturalis

22 mei - Korfbaltoernooi

23 mei - Verkiezingen Europees Parlement

Bericht van Monica Tolenaar

monica tolenaarBeste ouders,

 

Als school worden wij regelmatig bestookt met de vraag om deel te nemen aan een wedstrijd, een onderzoek, een speciale actie en ga zo maar door. We maken keuzes en zijn regelmatig selectief. Maar soms komt er wel een heel bijzonder aanbod onze kant op:

 

Woensdag a.s. zal het bekende Leidse museum Naturalis een activiteit op het schoolplein organiseren. Aanleiding is internationale biodiversiteitsdag op 22 mei. Die dag lanceert Naturalis een grote campagne om NL bekend te maken met het begrip over en belang van biodiversiteit. Samenhang van alles wat leeft in denatuur. Evenwicht dat gaat wankelen als er teveel soorten/schakels wegvallen. En zelfs kan instorten als er teveel verdwijnt. Naturalis heeft als rol de natuur te beschermen en evenwicht te bewaren.

 

Toelichting vanuit Naturalis:

We gebruiken in de campagne het idee van het Jenga-spel. Dit nemen we levensgroot mee om met teams van kinderen op het plein te spelen.
Op het plein zetten we graag de hele ochtend (vanaf 9:30) onze caravan in de vorm van een slak. Daarin en omheen hebben we wat activiteiten die kinderen die hele ochtend in de speelpauze kunnen doen met educatief begeleiders vanons. Bodemdiertjes zoeken, identificeren enz. Om 11:30 begint de activiteit rond Jenga voor de groepen 7 & 8. Auke Florian Hiemstra is de spelleider (bekend van Willem Wever, bioloog bij Naturalis). Hij start met wat leuke vragen over biodiversiteit aan kinderen. Zie ook https://www.naturalis.nl/

 

Aanstaande zondag wordt de Leidse Marathon georganiseerd. Ook de Josephschool komt met een delegatie. Alle sportieve lopers veel succes gewenst!

 

Op donderdag 23 mei is de gymzaal ingericht als stembureau voor de verkiezingen van het Europees Parlement. De gymlessen worden naar buiten verplaatst, dus houdt u daar rekening mee met de kleding?

 

Monica Tolenaar

Uit het team - Contactpersonen

xU heeft ze misschien al zien hangen, de rode lijsten met posters over pesten, roddelen enz. De posters (zie foto) zijn voor de meivakantie op 4 plaatsen in de school, goed zichtbaar, opgehangen. Op die posters staan de gegevens van de contactpersonen op onze school, te weten Kitty Nijssen, Johan Stijnen en Yolanda Bonthond.


Deze week zijn wij de groepen langs gegaan om ons (nogmaals) voor te stellen en om flyers uit te delen waarop de kinderen kunnen lezen wat onze taak is en hoe en waar ze ons kunnen vinden. Deze informatie is ook op de posters te vinden.


Wat de taak van de contactpersonen inhoudt, kunt u in de jaarkalender en op de site vinden. Kort gezegd zijn wij het aanspreekpunt voor ouders, leerlingen en medewerkers die klachten hebben over de school(situatie). Wanneer een kind of een ouder een probleem heeft (dit kan gaan over de organisatie, communicatie, begeleiding, strafmaatregelen, pesten, discriminatie, personeelsleden enz.) is het wenselijk dat zij/hij in eerste instantie contact opneemt met de betreffende juf/meester/leerkracht of met de directeur. Wanneer hier geen oplossing uitkomt, is het mogelijk contact op te nemen met één van de contactpersonen.

 

Een contactpersoon heeft geheimhoudingsplicht. Contactpersonen zorgen ervoor dat de klager gehoor vindt en dat de klacht volgens correcte routes wordt opgelost. De contactpersoon is dus niet iemand die de klacht kan oplossen, maar die een gids is voor de klager. Het kan soms al voldoende zijn het probleem op tafel te leggen/uit te spreken.

 

Namens de contactpersonen,

Yolanda Bonthond

Uit het team - Kangoeroewedstrijd, de uitslag
De certificaten met de uitslagen zijn uitgedeeld en wat zijn we trots op alle Kangoeroe-kanjers!
 
Iedereen kreeg een cadeautje erbij en sommige klassen hebben ook nog een klassencadeau gewonnen. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen!
 
Groet,
Juf Angela 
Rekenspecialist
Uit de wijk e.o. - Kinderen helpen omgaan met een scheiding

xOp maandag 27 mei 2019 start de KIES-training in Leiden. Deze spel- en praatgroep helpt kinderen om te gaan met de scheiding van hun ouders en is bedoeld voor kinderen van groep 4 tot en met 8.


Als ouders gaan scheiden is dat ingrijpend voor kinderen. Hoe kinderen omgaan met de nieuwe situatie kan heel verschillend zijn. De speel- en praatgroep KIES (Kinderen in EchtscheidingsSituatie) helpt jouw kind en jou als ouders in deze moeilijke tijd! 


Bij de KIES training wordt met diverse werkvormen gewerkt zoals tekenen, spel, muziek, toneel, schrijven en praten. Er wordt ruimte gemaakt om te vertellen wat er in het hart en hoofd van het kind omgaat. Binnen de groep vinden kinderen herkenning en kunnen zij veel voor elkaar betekenen. Je kind leert hier beter begrijpen wat het meemaakt en vindt manieren om te kunnen omgaan met wat voor hem of haar moeilijk is. 

Tijdens de spel- en praatgroep KIES leren de kinderen de scheiding van hun ouders beter te begrijpen en leren omgaan met wat voor hen moeilijk is. Ze krijgen een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.


De ervaring leert dat kinderen met veel plezier deelnemen. Maak dus gebruik van deze mogelijkheid voor je kind(eren)! KIES wordt gegeven en begeleid door een speciaal getrainde KIES-coach.


De KIES training is een groepstraining van 6 bijeenkomsten voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar, en en één ouderbijeenkomst.


Data en locaties

Startdatum: Maandag 27 mei 2019

Tijd:  16.00 – 17.10 uur

Locatie:  CJG Leiden Noord (Het Gebouw)

Kosten:  Gratis

Ga voor aanmelden of meer informatie naar www.cjgcursus.nl of deze link

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.