Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 35

Nieuwsbrief Josephschool

Bericht van Monica Tolenaar

moBeste ouders,
De laatste periode van het schooljaar is aangebroken. Er wordt hard gewerkt o.a. aan de Citotoetsen in groep 3 t/m 7, maar er is ook tijd voor veel verschillende activiteiten binnen en buiten de school. Op de Josephschool willen we ons onderwijs graag verbinden aan de mogelijkheden, die er buiten de schoolwereld te vinden zijn. Het thematisch werken vanuit de methode Da Vinci biedt daarbij volop aanknopingspunten. Hoe betekenisvol is het niet om een lessenserie af te sluiten met een passende excursie. Of om een thema te starten met een gastles/workshop binnen de school. Deze ervaringen zorgen er mede voor dat informatie op verschillende manieren wordt aangeboden en daardoor beter beklijft bij de kinderen..

 

mo

 

Deze excursies buiten de school zijn niet altijd van tevoren te plannen en in een jaarkalender op te nemen. Eén van de ouders verzuchtte dan ook terecht dat er wel heel veel hulp wordt gevraagd, zo aan het einde van het schooljaar. Inderdaad, als u meerdere kinderen op onze school heeft, is uw inzet als hulpouder bijna weekvullend…. We zijn dankbaar voor al deze hulp en we realiseren ons heel goed dat die niet vanzelfsprekend is.

Komende week gaan onze 90 leerlingen uit groep 8 op kamp in Leusden. Ik wens hen én de kampstaf, bestaande uit leerkrachten van groep 8 en andere collega’s geweldige dagen toe.

Op donderdag 20 juni komt de schoolfotograaf om de klassenfoto’s te maken. De portretfoto’s komen volgend schooljaar weer aan de beurt.

De personele formatie voor het nieuwe schooljaar is vrijwel rond. Ik ben dik tevreden over de invulling van de vacatureruimte en maak u volgende week blij (hopelijk) met de definitieve indeling. Het is ieder jaar een spannend moment voor de kinderen om te horen wie hun nieuwe juf of meester wordt.

Ik wens u allen een mooi Pinksterweekend toe!

Uit het team - formeren van de groepen 3

Elk jaar beginnen de leerkrachten van de groepen 1-2 al vroegtijdig met het samenstellen van de nieuwe groepen 3. Dit wordt met uiterste zorgvuldigheid gedaan.

Om tot een evenwichtige verdeling in alle groepen 3 te komen wordt er onder andere rekening gehouden met een zo evenredig mogelijke verdeling tussen jongens en meisjes, cognitief sterk(er) en zwak(ker) presterende leerlingen, jonge en wat oudere leerlingen en leerlingen met meer specifieke onderwijsbehoeften.

We proberen kinderen samen met vriendjes en/of vriendinnetjes door te laten gaan maar het is niet vanzelfsprekend dat een kind met al zijn huidige klasgenoten doorgaat naar groep 3.

De leerkracht is degene die dagelijks met de leerlingen aan het werk is en ziet welke processen zich met betrekking tot de leerlingen en de groepsdynamiek afspelen.

Onze ervaring heeft geleerd dat de groepsvorming in groep 3 niet afhankelijk is van de grootte van de groepjes waarin de kinderen doorstromen maar veel meer van de aandacht van de leerkrachten van groep 3 voor het groepsvormingsproces. De leerkrachten zijn zich bewust van de verschillende fasen waarin groepsvorming plaatsvindt en bieden daarbij passende activiteiten aan.

Op basis van alle gegevens zal de leerkracht met zijn/haar professionele blik uiteindelijk een keuze maken m.b.t. de verdeling van de oudste kleuters en samenstelling van de groepen 3.

U begrijpt dat het om bovenstaande redenen niet mogelijk is om ouders mee te laten beslissen over de groepsindeling. U kunt erop vertrouwen dat de leerkrachten, in nauwe samenwerking met de intern begeleider, de beste plek voor ieder kind weten te vinden.

Uit het team - afscheid oudste kleuters

Vrijdag 5 juli is het afscheid van de oudste kleuters die naar groep 3 gaan.
Om 15.00 uur blijven deze kinderen in de klas. Rond 16.45 uur kunnen de kinderen weer opgehaald worden.
Verdere informatie volgt nog.
Groeten namens de onderbouw

Uit het team - executieve functies

Op verzoek nogmaals het stukje over executieve functies, inclusief de bijlage voor thuis!

 

De executieve functies van kinderen (het uitvoerend vermogen) zijn nog volop in ontwikkeling en worden versterkt door training en oefening. Hier werken we op school hard aan en voor sommige kinderen zijn er zelfs extra lessen voor.

Hoe leer je om te gaan met je emoties? Hoe kun je jezelf beter sturen? Waar zit je rem? Hoe organiseer je je werk? Al deze vragen komen aan bod. Executieve functies spelen in het dagelijks leven van een kind een grote rol en zorgen soms voor stress-momentjes (ook bij de ouders!). U kent het beeld ongetwijfeld: uw kind was bezig om speelgoed op te ruimen, maar komt ondertussen iets anders tegen dat de aandacht opeist. Of uw kind heeft een huiswerkopdracht, maar is vergeten om zijn werk mee te nemen. In de bijlage vindt u leuke suggesties om in spelvorm aan de executieve functies te “ werken” in de thuissituatie. Misschien heeft u er wat aan; veel plezier!

Uit het team - Europese kampioenschappen roofvissen

visMeester Dennis Veugelers heeft een bijzondere hobby. Vorige week was hij geselecteerd om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen Roofvissen! De foto’s spreken boekdelen, al behaalde hij geen podiumplaats.

Uit de groep - zwemkampioenschappen Gijs Hartwijk

zwemmenGijs heeft het maar druk met zijn zwemmen. Afgelopen weekend had hij weer een top wedstrijd! Hieronder is zijn verslag te lezen:

Afgelopen weekend heb ik een regiokampioenschappen lange baan zwemmen in Den Haag en Dordrecht gehad. Dat zijn altijd spannende wedstrijden. Omdat regio west een sterke regio is. Ze starten altijd met muziek en de opkomst van de jury. Zaterdag moest ik 100m rug, 50m vlinder en 100m vrije slag. Op de 100m rug werd ik vijfde en geen tijdverbetering, op de 50m vlinder werd ik 4 de en had mijn tijd ietsje verbeterd en op de 100m vrij werd ik derde met ook een kleine tijdverbetering. De medaille was echt super mooi en ik had al zin om zondag te gaan vlammen.

Zondag moest ik 100m schoolslag. Ik was erg zenuwachtig. Ik ging er als 4 de in maar werd tweede en had mijn tijd met 8 sec verbeterd. Snel hierna moest ik de 200m wisselslag en werd derde met een heel klein pr. Ik was kapot en had alles gegeven.

Als afsluiter moesten we estafette zwemmen. Daar werden wij vierde. Dit was een top weekend met goede prestaties.

Groetjes Gijs

uit de Ouderraad - penningmeester gezocht

De ouderraad is op zoek naar een nieuwe penningmeester.
Ben jij die betrokken ouder die graag een steentje bij wil dragen, maar geen tijd heeft om overdag mee te gaan naar museumbezoeken, of hulp te bieden tijdens schooluren?

Dan is dit echt iets voor jou. Je kunt zelf je tijd indelen, en hebt een aantal vergadermomenten door het jaar heen.

Interesse of wil je meer informatie? Lees dan de bijlage, neem contact op via de ouderraad mailbox, of benader Kirstin Hartwijk - van der Wind (de vertrekkende penningmeester).

Uit de redactie - nieuwe redactieleden gezocht

De redactie van de nieuwsbrief zoekt nieuwe leden.

Wekelijks wordt de nieuwsbrief van de Josephschool verzorgd door ouders.

We zijn met een team van 6 redactieleden, die per toerbeurt de nieuwsbrief opmaken. Door enkele vertrekkende leden zijn wij op zoek naar versterking. 

Wat houdt het in? Je bent ongeveer 1 keer in de 6 weken aan de beurt om de inhoud van de nieuwsbrief op te maken (in schoudercom) en de deze uit te sturen. 
Afhankelijk van de hoeveelheid kopij neemt dit ongeveer 1,5 uur per keer in beslag. Daarnaast spreken we een aantal keer per jaar met elkaar af voor een informele vergadering.

Mocht je graag iets willen betekenen voor de Josephschool, dan is dit de ideale mogelijkheid. Je kunt de nieuwsbrief vanuit huis (of een andere locatie) opstellen, op een tijdstip dat jouzelf past. En je levert een belangrijke bijdrage aan de informatievoorziening tussen ouders en school. 

Heb je interesse, spreek een van de redactieleden aan, of stuur een mailtje naar: nieuwsbrief@josephschool.nl

Jenneke de Neree (4D, 7C)
Lieke van Emmerik (1/2G, 4A)
Susan de Roode (1/2C, 5A, 8A)
Lisette Hubeek (3B, 5C)
Rene Koffeman 
Marina Fliers (1/2G, 6D)

Uit de verkeersbrigade - werving nieuwe leden

posterBeste ouders,

Op dit moment heeft onze school een enorm enthousiast team van verkeersbrigadiers die, volgens een vast rooster, elke dag het zebrapad op de Burggravenlaan veilig maakt. Voor de overstekende ouders met hun kinderen maar ook voor de kinderen die alleen naar school mogen. Dankzij dit mooie team maken we de route en de oversteek naar school weer een beetje veiliger. Op dit moment zijn we bezig met het rooster voor het nieuwe schooljaar 2019-2020. Het overzicht is nog niet geheel compleet (komt zo snel mogelijk) maar we hebben voor elke dag wel een vacature al ligt de nadruk op de maandag (ochtend en middag) en de dinsdag (ochtend en middag).

  • Maandag (1x ochtend en 2x middag)
  • Dinsdag (3x ochtend en 1x middag)
  • Woensdag (2x middag)
  • Donderdag (1x middag)

De ochtend is van 8.20 - 8.45 en de middag van 15.00 - 15.20. De kinderen mogen in de morgen eerder in de klas worden gebracht en mogen in de middag ook langer blijven. In de morgen sta je met een andere verkeersbrigadier en in de middag met een jeugdbrigadier uit groep 7/8. Het is 1 keer per 2 weken, sociaal zeer leuk en gewaardeerd door de overstekende ouders en kinderen. Het kost dus eigenlijk slechts 25 minuten om de week en voor uw kinderen wordt gezorgd. Om als Verkeersbrigadier op het zebrapad te mogen staan krijgt u van onze agent Mitch een training. Dit hebben we op woensdagavond 3 juli om 19.00 uur ingepland en duurt maximaal 60-75 minuten. Na deze training bent u officieel verkeersbrigadier. Heeft u interesse om de school veiliger te maken!? Meldt u dan aan (opa/oma mogen ook) door met een bericht via schoudercom naar de coördinatoren (zie onder) met uw voorkeur van dag & ochtend of middag deel.

 

Alvast bedankt. Simone van Diest & Koen de Wit Coördinatoren Verkeersbrigadiers.

Uit de verkeersbrigade - interview

brigadierWie ben je en hoe lang ben je al verkeersbrigadier?

Mijn naam is Leontien (rechts op de foto) en ik ben de moeder van Pepijn (4c), Julia (8c) en Raoul Schuiling. Wij wonen dicht bij school maar we moeten wel de Burggravenlaan oversteken. Wat is het dan fijn dat er brigadiers zijn. Ik heb me een jaar geleden zelf aangemeld en ben inmiddels een vol schooljaar brigadier.

Wat is het belangrijkste reden waarom je verkeersbrigadier bent?

De belangrijkste reden om dit te doen, is dat ik zelf heb ervaren dat het feit dat er brigadiers zijn een meerwaarde heeft in het veilig naar school gaan en weer thuis komen. Toen de kinderen klein waren, maar juist ook nu, nu ze groter zijn en soms alleen naar school gaan. Hoewel je “maar” 30km per uur mag rijden op de Burggravenlaan, rijdt veel verkeer harder. Ook komen er best veel vrachtverkeer en bussen langs. Ik vind het belangrijk dat het oversteken rondom de Josephschool voor alle kinderen veilig is en blijft. En nu mijn kinderen iets groter zijn, draag ik er zelf graag aan bij. Bovendien is het een leuk begin van de dag!

Beschrijf je ochtenddienst eens

Mijn kinderen breng ik dus vroeger naar school en mogen dan alvast de klas in. Grappig om te merken, dat ze dat heel stoer vinden. Jasmijn (mijn maatje brigadier, links op de foto) en ik zien elkaar op het schoolplein rond 08:15. We pakken de fluoriserende hesjes en het stopbord bij de gymzaal en lopen richting het zebrapad. Even bijpraten ondertussen, maar al snel komt de stroom met kinderen en ouders op gang. Als het zonnig is, is het eigenlijk een makkelijk en vrolijk klusje. Auto’s en fietsers werken goed mee. Als het regent of vies weer is, is het opletten geblazen. Dan zie je echt de meerwaarde van een brigadier. Tegen 08:40 begint het oversteken van de andere kant (ouders vanuit school) te komen. Dan wordt het wat onoverzichtelijk, want ouders zonder kinderen wachten niet altijd op een brigadier. Nog even de kinderen een kus in de klas geven en door naar het werk of naar huis.

Is het saai om 25 minuten bezig te zijn op het zebrapad?

Nee, het is nooit saai. Er is altijd wat te zien of bespreken. ’s Ochtends zie ik veel buren en ouders uit de klas en natuurlijk vrolijke kinderen aan het begin van een nieuwe dag. Soms met een grote traktatie als iemand jarig is en een big smile. Ook grappig om steeds dezelfde ouders langs te krijgen. Veelal dezelfde zijn vroeg, of komen vrolijk als laatste of brengen hun kinderen bellend naar school! Ja echt, Jasmijn en ik lachen dan altijd even naar elkaar: daar is de beller weer!

Wat zou je tegen eventuele toekomstige verkeersbrigadiers zeggen?

Twijfel niet, dit is een leuk en zinvol. Koen en Simone hebben het super goed geregeld. De training door de agent Mitch is ook echt een beetje stoer: want zomaar voor een auto stappen met je stopbordje, vergt toch wat overtuiging. En laten we proberen het volledige schema met brigadiers dit jaar te vullen en fijn als nog meer ouders daaraan bij willen dragen.

Uit de wijk - uitnodiging webinar CJG

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert op 26 juni een webinar over Opvoeden zonder straffen en belonen. Dit webinar wordt gegeven door Tischa Neve, bekende kinderpsycholoog en opvoedkundige.
Dit gratis webinar is bedoeld voor alle ouders in de regio met kinderen tussen 2-12 jaar. In de bijlage vind je meer informatie en een link om je aan te melden.

Uit de wijk - openbare vakantie Bibliotheek

biebDe vakantiebieb is weer geopend!

 

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb-app neem je 50 e-books overal met je mee. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief. De VakantieBieb is nu open met 30 e-books voor kinderen en jongeren.

Ook nu al zin in? Download de gratis app op je mobiel of tablet.

Uit de wijk - striptekenworkshop in Singelpark/Stadslab Leiden

midVrijdag 21 juni, het begin van de zomer, wordt éxtra feestelijk dit jaar. Leiden viert dan het 10-jarig bestaan van het Stadslab, met een Midzomerdag op tien plekken in het Singelpark, tussen 10 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds.

 

Om 15:00 uur start de workshop striptekenen in het Plantsoen:

Zo teken je Leidse striphelden. Jantje van Leiden, Cornelis Joppenszoon (van de hutspotketel), of de jonge Rembrandt? Wie wordt de volgende Leidse held in een stripverhaal? Kinderen en jongeren leren striptekenen in deze workshop, in de openlucht. Jonathan van Engelenhoven, striptekenaar van o.a. het stripboek De Ziel van Leiden, geeft les in het tekenen van de spannendste avonturen.

Graag nodig ik de leerlingen van groepen 7 en 8 van uw school uit om zich op te geven voor deze workshop. Misschien wil een hele klas wel deelnemen. Zou u dit bericht willen doorgeven aan de leerlingen van groepen 7 en 8? Het belooft een erg leuke middag te worden.

 

Plaats: Plantsoen (nabij Van Disselbrug)
Tijd: 15.00-16.30 uur Aantal deelnemers: max. 30. Aanmelden per mail via lexvandelden@gmail.com
Organisatie: Jonathan van Engelenhoven, Stadslab Leiden


Voor meer informatie over het jubileum van Stadslab Leiden en alle activiteiten op 21 juni, zie https://www.singelpark.nl/midzomerdag/

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.