Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 5

Nieuwsbrief Josephschool

Agenda

1 oktober - Minikoraal groepen 7 & 8

                  Kind - ouder gesprekken

3 oktober - Leidens Ontzet (vrij)

4 oktober - Studiedag (vrij)

Verjaardagen

30 september - juf Wendy Ammerlaan

2 oktober - meester Johan Stijnen

Bericht van Monica Tolenaar

onica

Beste ouders,

 

Leiden kleurt deze week weer rood-wit in aanloop naar het grote 3 oktober feest. Ook op school dragen we ons steentje bij aan het in stand houden van deze mooie traditie uit 1574.

Op dinsdag 1 oktober krijgen alle kinderen een heerlijke portie hutspot met (of zonder) worst aangeboden door de ouderraad. In verband met deze grote logistieke operatie zullen de pauze- en lunchtijden enigszins worden aangepast. Als uw kind écht niet van hutspot houdt, geeft u dan gewoon een eigen lunchtrommel mee? Ook als uw kind een heel grote eter is, is het raadzaam om nog wat brood mee te nemen.

De groepen 7 & 8 gaan naar het Minikoraal om daar met alle kinderen uit Leiden en buurgemeenten te zingen. Een jaarlijks spektakel! Overigens kunt u het Trigonterrein niet op zonder toegangsbandje. Heel jammer, maar wel begrijpelijk vanwege het grote aantal kinderen.

Wij vinden het heel leuk als alle kinderen van de Josephschool dinsdag in rood-witte kleding naar school komen!

We gaan allemaal naar elkaar zwaaien tijdens de Taptoe en de grote optocht. Dit jaar een grote groep Joseph leerlingen en leerkrachten als deelnemer tijdens de optocht. We zijn er trots op dat we hier als enige school in Leiden aan mee mogen doen! De Joseph is te herkennen aan het thema “Circus” en is op zoek naar hooggeëerd publiek tussen alle toeschouwers. Wie herkent de meeste leerkrachten in de optocht? Ivonne teamleider bovenbouw, Marleen teamleider middenbouw, Eline groep 3C en 6B, Remi groep 5C, Rosemarijn groep 7B, Suzanne groep 1/2H, Roswitha groep 5A, Simone groep 5D, Babet groep 3A, Wendy groep 3D, Léon groep 6a en Monica directeur.

 

Iets minder feestelijk was de afgelopen week waarin het lerarentekort zich al liet gelden. Binnen het team zijn afspraken gemaakt hoe we hier mee om moeten gaan. Als er geen vervanger voorhanden is, dan wordt de desbetreffende groep verdeeld. De kleuters over de andere kleutergroepen, groepen 3 en 4 bij elkaar, 5 en 6, en 7 en 8. Gelukkig is het op zo’n grote school nog te verdelen, maar als de griepgolf écht aanbreekt, voorzie ik problemen.

Zeker bij de jongere leerlingen, probeer ik u van tevoren te informeren als de leerkracht niet aanwezig is. Helaas is dat niet altijd mogelijk, met name als de leerkracht zich pas ’s morgens afmeldt.

 

In de blogs vanuit de verschillende groepen leest u regelmatig over de aansprekende workshops van het Technolab. De Josephschool is “vriend” van het eerste uur en er zijn al vele lessen gegeven aan onze leerlingen. Ook bezoeken de kinderen de eigen locatie van het Technolab elders in de stad. Het aanbod gedurende de jaren geeft een doorgaande leerlijn te zien t.a.v. het vak techniek. Geen moderne hype of trend, maar geheel in lijn met de oude Chinese wijsgeer Confusius, die voor de jaartelling al aangaf dat je pas écht leert te begrijpen als je iets ervaart. Op de Josephschool werken we vanuit de methode Da Vinci aan thema’s. In de groepen 8 staat het onderwerp Maori’s (bevolkingsgroep uit Nieuw-Zeeland) centraal. Om dit te laten ervaren, hebben de kinderen met het Technolab een mooie les in weven gevolgd. In bijgaande nieuwsbrief leest u hier meer over.

 

Sinds vorig schooljaar proberen we om de kinderen niet meer te laten trakteren aan de volwassenen in de school. Het lijkt erop dat we deze afspraak opnieuw onder de aandacht moeten brengen. Uw kind mag de klasgenoten en de eigen leerkracht voorzien van een, liefst gezonde, traktatie. Daarna mag de jarige met twee vriendjes naar de parallelgroepen voor een handtekening op de kaart en vervolgens naar het directiekantoor om te grabbelen.

 

Op donderdag 3- en vrijdag 4 oktober zijn alle kinderen vrij.

De leerkrachten volgen de Kanjertraining of een SCOL bijeenkomst.

 

Uit het team - thema-avond oudervereniging Balans

Reminder: maandagavond 30 september organiseert de landelijke oudervereniging Balans een thema-avond en gebruikt daarvoor onze locatie. Dit keer is het onderwerp: Prikkelverwerking bij kinderen. Wellicht ook voor u een aansprekend thema? U kunt zich aanmelden via het email-adres zoals vermeld staat op de uitnodiging.

Uit het team - Kinderboekenweek

Van 2 t/m 13 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is “Reis je mee?”

Uiteraard zullen wij op school ook aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Naast extra (voor)leesmomenten, boekpromotie en creatieve activiteiten rond het thema, zal er op maandag 7 oktober vanaf 8.30 uur een opening zijn voor de kinderen. De opening vindt plaats in de aula. Voor de bovenbouw zeker een reden om even een andere ingang te kiezen.

Ook zal er op woensdag 9 oktober een boekenmarkt plaatsvinden waar de kinderen van de groepen 3 t/m 8 hun boeken kunnen verkopen en boeken van andere kinderen kunnen kopen. U bent hierover via SchouderCom reeds geïnformeerd.

Oproep Verkeersbrigadiers!

brigBeste Ouders, Opa's en Oma's,

 

Op dit moment hebben we uw hulp hard nodig. We hebben een prachtteam van Verkeersbrigadiers echter hebben we aan aantal plekken nog niet opgevuld. Met name de dinsdagochtend is een groot probleem. Nu vangen 3 verkeersbrigadiers tijdelijk deze plekken op maar we hebben graag vaste brigadiers.

Helpt u mee? Het kost slechts 25 minuten per 2 weken (dus bv dinsdagochtend wel, volgende dinsdagochtend niet, de dinsdag erop wel etc....)

 

Voor welke plekken zoeken we nog!

· Dinsdagochtend 2 plekken
· Dinsdagmiddag 1 plek
· Donderdagmiddag 1 plek

 

Een ochtenddienst is van 8.20-8.45 en in de middag van 14.55-15.20. Uw (klein)kinderen mogen eventueel naar de klas of blijven langer in de klas.

 

Uw hulp vergroot de veiligheid rondom de St. Josephschool. De Burggravenlaan is een drukke weg met veel verkeersbewegingen. Met uw hulp kunnen we dit in goede banen leiden.

Heeft u vragen? Stel ze gerust aan ons. Schiet ons aan of mail. U vindt dit bericht ook in Schoudercom.

 

Alvast bedankt. Groeten Simone en Koen

Uit de groep - Technolab in groep 8

tTechnolab is weer begonnen!

 

Neem gerust eens een kijkje op de inspirerende website van Technolab waar alles uitgelegd staat over de activiteiten en het team dat deze realiseert (https://www.technolableiden.nl/).

 

Bijgaande pdf is een stukje uit de nieuwsbrief van Technolab waarin de groepen 8 van onze school een hoofdrol spelen.

Uit de stad - Week van de Biologie

bioVan 30 september t/m 6 oktober is de landelijke Week van de Biologie.

Het Verwonderpaspoort organiseert op zaterdag 5 oktober een Mini wetenschapsfestival in de Leidse Hortus Botanicus.

Kom met uw (klein-/buur-)kinderen kijken, genieten, verwonderen en leren. De entree voor kinderen en ouders die het mini-wetenschapsfestival komen bezoeken is gratis!

 

Lees meer op de site: https://hortusleiden.nl/programma/agenda/week-van-de-biologie-mini-science-festival

 

Er is plaats voor 100 kinderen, dus je moet je wel even aanmelden om de gratis tickets per e-mail te ontvangen. https://bit.ly/2kQ8KNQ

Uit de Ouderraad - Pleinfeest 2019

Wat was het weer een groot succes dit jaar, het pleinfeest!
Fijne sfeer, prachtig weer én een druk plein vol met kinderen en hun ouders.
De opbrengst van het pleinfeest wordt altijd besteed aan leuke en leerzame dingen voor de kinderen. Wij zijn er trots op dit jaar opnieuw een flink bedrag te hebben opgehaald.

Een kritische noot is wel dat wij, ondanks de grote opkomst van ouders, toch de groepen 8 hebben moeten inzetten voor het bemannen van de activiteiten. Te weinig ouders waren er om de ouderraad te helpen.
De ouderraad denkt na over een andere opzet voor volgend jaar.

Speciale dank is nog voor alle ouders, leerkrachten en groepen 8 die hebben geholpen en in het bijzonder Jaap, Bob en Ewout.

De volgende activiteit van de ouderraad is het verzorgen van de hutspot op dinsdag 1 oktober.

 

plein          plein2

Uit de oudergroep - Dag van het Kraanwater

Afgelopen week was Floor Volker, de mama van Puck en Mies, in het jeugdjournaal. 

Floor is gezondheidsdeskundige en legt uit aan de kinderen op een school in Purmerend waarom kraanwater drinken een gezonde keus is.

Bijgevoegd een link naar het filmpje op youtube

https://www.youtube.com/watch?v=egeHDy9thuk&app=desktop

Tip: Cookies eenmalig onderaan Schoudercom accepteren en opslaan 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.