Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 6 | Schooljaar 2020-2021 | 3 oktober 2020

Nieuwsbrief Josephschool

Agenda/Verjaardagen

6 oktober           Iris Candido

10 oktober         Ivonne Keepers

5 t/m11oktober  Kinderboekenweek 

8/9 oktober       Oudergesprekken groep 3&4

Bericht van Monica Tolenaar

monicaBeste ouders,

 

Een bijzondere week met enerzijds het opborrelende 3-oktobergevoel en aan de andere kant het verdriet door het overlijden van Martijn de Koo. Martijn is de echtgenoot van juf Kristi uit groep 1/2F en de vader van Evy (groep 5B) en Livia (groep 1/2I). Wij zijn in gedachten bij de familie en vrienden. In de desbetreffende groepen is er vanzelfsprekend aandacht besteed aan dit overlijden. Kinderen hebben een natuurlijke manier om over dit zware onderwerp te praten en verwerken het spelenderwijs of door bijv. te tekenen. Het leverde dierbare momenten op in de klas.

vlinder
Corona update:

Nu de meeste ouders weer thuis moeten werken, is de verleiding groot om van het breng- en haalmoment op het plein een familietripje te maken. Doet u dat alstublieft niet en kom met één volwassene per kind. En de leerlingen van groep 6 t/m 8 komen sowieso zelfstandig de Oppenheimstraat in. `

Deze week werd het een dagje thuiswerken voor de kinderen uit groep 7B. Hartelijk dank aan de thuiszittende juf Harriët, de kinderen en ouders voor alle flexibiliteit!

 

Terwijl ik dit stukje schrijf, worden de resten opgeruimd van een overheerlijke hutspotmaaltijd. Dank aan de leden van de Ouderraad en klassenouders, die dit feestje mogelijk maakten. Het niet doorgaan van de Minikoraal was voor de kinderen van groep 7 & 8 een teleurstelling. Groot was dan ook de verrassing dat we toch een ieniemini Minikoraal hadden op het plein vanmorgen. Het mocht natuurlijk niet met publiek, vandaar dat we er een geheimpje van hadden gemaakt. Het LalalaLeiden knalde als vanouds door de straat gelukkig!

 

In deze nieuwsbrief volop aandacht aan de jaarlijkse Kinderboekenweek. Heeft u Arjen Lubach gezien afgelopen zondagavond? Op onnavolgbare wijze bracht hij het belang van lezen naar voren. Jezelf kunnen verliezen in een boek? Dat gun ik elk kind!

mini

 

Uit de groep - 8C zing minikoraal mee via livestream

In het Leids Dagblad een leuk artikel over groep 8c leerlingen en meester Johan:

 

Minikoraal in groep 8c van de Josephschool: meezingen met Jochem Myjer, gezellig in je onesie
Leerlingen van de Josephschool die normaal uit volle borst de minikoraal meezingen op de Garenmarkt, doen dat vrijdag in de klas. Door het coronavirus gaan alle evenementen van het Leidens Ontzet via de livestream....Lees meer

klas

Uit het team - Even voorstellen

frankHoi allemaal,

 

Mijn naam is Frank Geux en per 1 oktober mag ik op de St Josephschool gymles komen geven, waar ik met veel plezier naar uitkijk. Leiden is voor mij een nieuwe omgeving, sinds mijn studie woon ik in Den Haag. 

Kort over mijzelf:

Ik ben een voetballer die niet zoveel met voetbal heeft (haha), ik loop 2/3 keer per jaar een hardloopwedstrijd (CPC oa), heb veel getennist, ga graag skiën in de voorjaarsvakantie en in de warme maanden op de wielrenfiets naar school.

Groet,

Frank

Uit het team - Kinderboekenweek spaaractie

 

Sparen jullie mee voor nieuwe boeken in de schoolbibliotheek door mee te doen aan de Kinderboekenweek spaaractie van boekhandel DeKler?

 

Het werkt als volgt:

Elke oudste leerling van het gezin krijgt maandag 5 oktober een Kinderboekenweekkrant mee naar huis. Deze is speciaal voor deze actie van een aangepaste voor- en achterpagina voorzien (blauwe kop).

  • Op de achterpagina staan drie actiebonnen: één voor 30 september t/m 31 oktober, één voor november en één voor december.
  • U knipt tijdens de actiemaanden (oktober, november, december) de bijbehorende bon uit en levert deze in bij aankoop van boeken bij één van de DeKler winkels. De medewerkers van DeKler bewaren deze bonnen. Na afloop van elke actiemaand berekenen zij het totale bedrag aan boeken op de kassabonnen.
  • 20% van het totale bedrag aan boeken op de kassabonnen is voor de schoolbieb! Let op, want niet alleen kinderboeken, maar ook boeken voor volwassenen doen mee met deze actie!
  • De actie geldt alleen voor in de fysieke winkels aangeschafte boeken. Online bestelde en gereserveerde boeken die in de winkel worden afgerekend tellen ook wel mee.
  • Alleen de originele bonnen uit de Kinderboekenweekkrant kunnen ingeleverd worden.

Koopt u in oktober, november en december een boek? Vergeet dan niet hierbij de bon van DeKler in te leveren. Vraag er naar bij de balie, als u even vergeten bent hoe en wat.

 

Veel leesplezier en alvast hartelijk dank!

De Kinderboekenweekcommissie

Uit het team - Kinderboekenweek

Beste ouders,

 

Na de laatste gesprekken deze week in onze groep 5, maakte ik de balans voor mezelf even op. Ik bedacht me dat ik zeer verrast was om te merken dat de kinderen zulke fanatieke lezers zijn. Tijdens het voorlezen in de klas is het muisstil en de boeken die ik promoot worden met veel plezier gepakt en gelezen. Voorlezen is gezellig en ontspannend en belangrijk voor een goede leesontwikkeling. Kinderen presteren aanzienlijk beter op school wanneer ze veel boeken lezen. Want taal in boeken is beeldend en zorgvuldig gekozen. Het helpt kinderen bij het ontwikkelen van taalgevoel en een uitgebreide woordenschat. Een kwart van de kinderen van 15 jaar heeft een te laag leesniveau. We spreken zelfs over laaggeletterheid. Nederland is enorm gezakt op de ranglijst van leesmotivatie. Blijkbaar is de leesmotivatie helemaal fantastisch in onze groep. Er wordt thuis ook veel voorgelezen, dat was goed om te horen. De kinderen lezen echt allemaal voor hun plezier. Daar kun je als juf apetrots op zijn!

 

Deze week staat de kinderboekenweek centraal in ons onderwijs. Er is extra aandacht voor lezen en leesmotivatie. Het thema "en toen?" neemt ons mee naar verhalen van vroeger. We duiken terug in de tijd. We lezen over lang geleden en bekijken boeken van lang geleden. Het start bij ons met een quiz waarin de leerkrachten zich verstopt hebben in hun kinderfoto. Kunnen de kinderen raden welke juf of meester het is? De werkgroep heeft de school versierd met allerlei posters en juf Carla heeft de bieb mooi aangekleed. De leerkrachten bedenken leuke opdrachten rondom het thema en zullen de kinderen ook kennis laten maken met boeken die kinderen misschien zelf niet zo snel gekozen zouden hebben.

 

Tijdens de kinderboekenweek en de periode erna tot 31 december, kan uw kind zijn of haar favoriete boek bestellen en afhalen in één van "de Kler" winkels. Hiermee steunt u niet alleen de lokale boekhandel, maar ook onze school. De bon uit de krant kunt u inleveren met de kassabon van de aanschaf. Onze school krijgt een tegoed van 20% over alle bonnen. Dit geldt niet alleen voor kinderboeken maar ook voor andere boeken. Met dit tegoed kunnen we voor uw kind weer mooie boeken aanschaffen voor onze bibliotheek onder de bezielende leiding van juf Carla. 

 

De website www.kinderboekenpodium.nl geeft een overzicht geeft van kinderboeken, gerangschikt naar leeftijd. 

 

Hierin is er ook veel aandacht voor nieuwe series. Sommige kinderen zeggen lezen niet leuk te vinden. Uit ervaring weet ik dat als kinderen strips wel leuk vinden, de graphic novels een goede opstap zijn naar andere boeken. Vaak wordt gedacht dat graphic novels niet leerzaam zijn en een laag leesniveau hebben. Kinderen die deze boeken lezen hebben meer kans om liefde voor lezen te ontwikkelen. Door de plaatjes is het makkelijker een emotionele verbinding met de personages te ontwikkelen. Grote en belangrijke onderwerpen komen net zo vaak voor  als in niet-geïllustreerde boeken. Moeilijke woorden worden beter begrepen en onthouden als ze ondersteund worden door illustraties. En bovendien gaat het er niet om wat je leest, maar hoe en hoe vaak. Een aantal van deze boeken zijn zeer bekend, maar vele ook niet. Dagboek van een muts en het leven van een loser kent bijna iedereen, maar er zijn er nog veel meer! 

 

Ik kan komende week pronken met mijn uitgebreide collectie van Simone van der Vlugt. En voor wie het Leids ontzet nog wat meer aandacht wil schenken is "het sleutelgeheim" ook een prachtige aanrader. 

 

Heel veel plezier met lezen tijdens de kinderboekenweek!

Groet Juf Joyce Westerling v.d. Wetering

Uit de stad - Technolab workshops

De workshops van Technolab wordt door veel kinderen van de Josephschool heel erg leuk gevonden. Graag maken we jullie erop attent dat je nu al kunt aanmelden voor de workshops die tijdens de herfstvakantie worden georganiseerd. Voor meer info en inschrijven, klik op deze link

Uit de stad - Kastanjerrrrfestival

Vier de herfstvakantie in de Leidse Schouwburg! Een week boordevol leuke voorstellingen met extra veel activiteiten voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Op woensdag en donderdag zijn er voorstellingen te zien in de Leidse Schouwburg met leuke randprogrammering. Vrijdag is de workshopdag met heel veel leuke workshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De workshops zijn inclusief eindvoorstelling voor publiek. Tot in de herfstvakantie!

Meer informatie: Kastanjerrrfestival

Uit de stad - Koningsspelen 2021

Koningsspelen Leiden....................Ff wakker blijven!
Ieder jaar doen we van harte mee met de Koningsspelen. Ook dit jaar wordt de organisatie hiervan gedaan door een enthousiast groepje vrijwilligers met financiële ondersteuning van de RABO bank. Als u klant bent bij deze bank, kan uw kind meedoen met een actie om meer geld binnen te halen voor de Koningsspelen. In de brief leest u er meer over.

Uit het CJG - Complimentjes geven

In de bijlage een artikel van een pedagogisch adviseur van het CJG waarin zij een thema belicht uit het alledaagse opgroeien en opvoeden met daarin voorbeelden en tips. Dit keer gaat het over complimenten geven.

Uit de Krant - Goed voorlezen, hoe doe je dat nou?

Nu de Kinderboekenweek is begonnen worden we als ouders (terecht) weer gewezen op het belang van voorlezen. In de De Volkskrant stond een leuk artikel over voorlezen, dat we u niet wilden onthouden...

naar het Artikel

De nieuwsbrief wordt verzorgd door: Lieke van Emmerik, Marina Fliers, Lisette Hubeek, Susan de Roode en

Onno Ruijsbroek. Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.