Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 10

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief nr. 10 | Schooljaar 2020 - 2021| 7 november 2020
Agenda

10 november: Verjaardag Rosanne van Leeuwen

Bericht van Monica Tolenaar

mBeste ouders,

Ik hoop dat het u niet ontgaat: de aandacht voor wetenschap en techniek op de Josephschool! Al jarenlang werken wij volgens een leerlijn, zodat er zorg wordt gedragen voor een breed aanbod voor onze leerlingen. We beginnen daarmee al bij de jongste kinderen en laten ons, naast onze eigen lessen,  inspireren door de medewerkers van het Technolab.

Deze lessen worden op school gegeven en door de kinderen met enthousiasme ontvangen. De medewerkers van het Technolab komen in hun groene stofjassen en geven hun lessen als een echte onderzoeker. Zo leerden de kleuters al over de wet van de zwaartekracht en takelden ze hun medeleerlingen aan een katrol naar het plafond. Of werkten de kinderen over elektriciteit en konden zelf ervaren hoe je die kunt opwekken.

Het Technolab is recent verhuisd  naar het Betaplein en dus voor ons beter bereikbaar. Nieuw is de combinatie van: leren door de kinderen én leren door de leerkracht. Zo volgen alle groepen én hun leerkrachten nieuwe workshops, zodat ook de volwassenen meer inzicht krijgen in de magie van de techniek.

Doen we dit voor de lol? Nee hoor, dit doen we niet alleen omdat deze workshops zo leuk zijn. We proberen om de kinderen al op jonge leeftijd geïnteresseerd te krijgen voor techniek en laten hen leren door zelf te ervaren. Op onze school houden we graag de teksten van de Chinese wijsgeer Confucius (ca.500 jr voor Chr.) in ere:

"Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken

 

Juist het vak techniek is een “maakvak” en dat leer je dus niet via een boekje. Sinds 2020 is het vak techniek overigens verplicht voor het basisonderwijs.

In de komende weken komen alle groepen aan de beurt om een bezoek te brengen aan het Technolab. U krijgt meer specifieke info via de leerkracht. En neem ook eens een kijkje op: www.technolableiden.nl

 

Dat ook de jonge kinderen al heel goed in de gaten hebben wat er aan de hand is i.v.m. corona, blijkt uit de volgende opmerking in een kleuterklas:

De juf hoest. Reactie van een leerling: “oh jee, dat wordt morgen een andere juf!” Gelukkig viel het bij het onderwijzend personeel erg mee in de afgelopen weken!

.

Op donderdag 12 november is er een informatieavond over het Voortgezet Onderwijs. We kunnen de bijeenkomst coronaproof organiseren in de aula en overschrijden niet het aantal toegestane personen. Wél vragen we aan de bezoekers om een mondkapje te dragen.

 

Nieuwe collega in groep 8D: Onze collega Angela van Es gaat ons, na 12 jaar, verlaten en maakt de overstap naar een school in Rotterdam. Een mooie kans voor deze ambitieuze en altijd enthousiaste collega, die we erg gaan missen. Na een sollicitatieperiode is het gelukt om een goede kandidaat te vinden; we zijn blij en zéér tevreden met haar opvolgster Martine Kortmann. In een volgende nieuwsbrief stelt zij zich voor.

 

Ik wens u een fijn weekend!

 

Monica Tolenaar

Uit het team - Technolab

Sinterklaasweken op het Technolab

Op 14 november is het weer zover. Sinterklaas komt in het land. Dit willen wij natuurlijk op de Josephschool niet stilletjes voorbij laten gaan. Ieder jaar doen wij in alle klassen een ontwerpopdracht om Sinterklaas te helpen. Zo hebben we afgelopen jaar nieuwe teksten geschreven op de bestaande Sinterklaasliedjes 
en hebben we schoenen ontworpen waarmee de Piet niet van het dak kon glijden.


Ook dit jaar gaan wij Sinterklaas weer helpen. Echter zal dit anders zijn dan normaal.
We gaan als Josephschool namelijk met alle jaargroepen naar het Technolab toe om daar aan de ontwerpopdracht te werken.

Het Technolab is omgebouwd tot Sinterklaaswerkplaats en elke jaargroep gaat hier een hele dag naartoe.
En de groepen 8 zelfs 2x een woensdag. Natuurlijk is dit allemaal in overleg met het Technolab 'coronaproof'. 

Maandag 16 november:   Groep 1/2 A, B en I
Dinsdag 17 november:     Groep 1/2 D, E en F
Woensdag 18 november: Groep 8
Donderdag 19 november: Groep 1/2 G, H en C
Vrijdag 20 november:        Groepen 3
Maandag 23 november:    Groepen 4
Dinsdag 24 november:      Groepen 5
Woensdag 25 november:  Groepen 8
Donderdag 26 november: Groepen 6
Vrijdag 27 november:        Groepen 7

De groepen gaan om 8.45 uur lopend of fietsend vanaf school naar het Technolab. Hiervoor zullen nog ouders gevraagd worden via schoudercom. Helaas mogen eventuele hulpouders niet mee naar binnen bij het Technolab. De kinderen nemen zelf in hun schooltas eten en drinken mee voor de kleine- en grote pauze.
Ook wordt er na de pauze door de kinderen gewoon buiten gespeeld.

Om 14.15 uur wordt de dag op het Technolab afgesloten, waarna de kinderen met de leerkracht terug zullen lopen/fietsen naar school. Daar wordt de dag afgesloten en kunt u uw kind om 15.00 uur ophalen. 

Uit de Wijk - Pietentraining bij Leython

Op woensdag 2 december organiseert volleybalclub Leython DC een heuse Pietentraining. Alle kinderen van 6-12 jaar mogen gratis mee komen doen! 

 

Van 16.45 tot 18.00 uur in Sporthal De Does maken kinderen op die manier samen met leeftijdsgenootjes kennis met volleybal.  

 

Wil je meedoen? In verband met de coronamaatregelen kunnen ouders niet bij de training blijven kijken. We vragen jullie daarom dit contactformulier in te vullen: https://forms.gle/rS7LDYGw8XfGhkd46 

 

Ben je al iets ouder en wil je ook kijken of je volleybal leuk vindt? Mail dan naar jeugd@leythondc.nl, zodat we je kunnen uitnodigen om een keertje mee te trainen. 

 

Kijk voor meer informatie op www.leythondc.nl/news/pietentraining 

 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.