Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 22

Nieuwsbrief Josephschool

Agenda
  • di     18 februari:    Gespreksavond groepen 3 t/m 6
  • woe 19 februari:    Zwemtoernooi
  • vrij   21 februari:    Voorjaarsvakantie
  • vrij   21 februari:    Verjaardagen van juf Jasmijn v.d. Bosch & juf Simone Bremen

Bericht van Monica Tolenaar

monBeste ouders,

 

Sinds een aantal jaren geven we op de Josephschool het vak Engels vanaf groep 1. Het leren van een vreemde taal door jonge kinderen gaat spelenderwijs o.a. via liedjes. Wist u dat bijv. de leerkrachten van de kleuters handpop “monky”  gebruiken om aan te duiden dat zij Engels spreken. Een heel duidelijke manier voor de kinderen, zodat ze meteen weten wat er aan de hand is en welke les er gegeven wordt.

 

Via het vak Engels zijn we op het spoor gezet van internationalisering binnen de school. We merken dat er steeds meer kinderen zijn, die twee- of zelfs wel drietalig worden opgevoed. Taal is natuurlijk alleen maar een uitingsvorm enwe moeten het thema internationalisering natuurlijk breder trekken. Eigenlijk benutten we de mogelijkheden van al die verschillende achtergronden te weinig en daardoor laten we mogelijk talent onbenut. We willen kijken vanuit het perspectief van culturele diversiteit om daarvan te leren en kinderen op te voeden tot wereldburgers.

In dit kader volgen twee leerkrachten de opleiding Design Based Education Internationalisering aan de Stenden University. Zij bezoeken volgende week scholen in de townships van Zuid-Afrika, geven daar lessen en gaan in gesprek met de leraren.

 

Ik mag ook mee, ondanks het feit dat ik geen deelnemer ben aan de opleiding. Culturele diversiteit en omgaan met verschillen zijn voor mij toe te passen in het leiding geven aan een team. Ook ik hoop veel te leren van alle indrukken en met inspiratie terug te komen. Dat betekent dat ik de school in de komende week met vertrouwen bij alle collega’s achterlaat en mijn komende column uit Zuid-Afrika komt! Waar zouden we zijn zonder de wereld van de techniek?

Dringende zaken kunt u aankaarten bij de leden van het managementteam of bij de intern begeleiders. Voor contactinformatie kijkt u in Schoudercom of op de website.

 

Volgende week plaatsen we het vakantierooster voor 2020-2021 in de nieuwsbrief en op de site.

b5

Uit het team - Lancering Space Buzz

spaceAfgelopen woensdag was een grote verrassing voor de SpaceBuzz Foundation! De stichting krijgt een bijdrage van 500.000 euro van de Postcode Loterij om het innovatieve ‘virtual reality'-onderwijsprogramma ‘De SpaceBuzz' uit te breiden en verder te ontwikkelen. Zo kunnen zoveel mogelijk kinderen in Nederland en daarbuiten ervaren hoe mooi en kwetsbaar onze planeet is.

 

Samen met leerlingen van de Leidse St. Josephschool die een speciale interesse in ruimtevaart hebben, verraste BN-er Winston Gerschtanowitz de nietsvermoedende ambassadeur van de foundation, André Kuipers, bij de SpaceBuzz in Aalsmeer.

 

André Kuipers reageerde trots: "Wij zijn hier heel blij mee. Kinderen zijn van nature zeer opmerkzaam en nieuwsgierig. De ruimtevaart is een mooi platform om te laten zien hoe leuk wetenschap en techniek is, en hoe voorzichtig we met de aarde om moeten gaan. Dat we nog meer kinderen dit nu kunnen laten ervaren, is te gek!"

 

Zie https://www.spacebuzz.nl/ voor meer informatie.

Uit het team - Koning van Katoren voor prikkie

konEven een gouden boekentip!


De leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. 
Dit jaar is dat de klassieker Koning van Katoren geschreven door Jan Terlouw. Hij is momenteel te koop bij de boekhandels voor maar 2 euro.

Uit de wijk - Jeugdtheater WouW

gooStichting Jeugdtheater WOUW te Zoeterwoude organiseert zondag 16 februari een kindervoorstelling (4 - 9 jaar).

 

Goochelaar Steve heeft een programma waarbij constante interactie plaatsvindt met het publiek. Bij iedere act wordt er iemand uit het publiek gevraagd te assisteren. Er gebeuren bijzondere en mysterieuze goocheltrucs. Een tafel gaat zweven uit zichzelf. De wereld beroemde truc met drie stukken touwen. Verder wonderbaarlijke trucs met snoep, touwen, ringen, speelkaarten en veel meer!

 

De voorstelling is te zien in het Ons Huis gebouw, Kosterspad 3 in Zoeterwoude. Het begint om 15 uur, duurt 50 minuten en kost 4 euro per persoon. Er is geen voorverkoop, kaartjes kan je vanaf 14:30 uur gewoon aan de deur kopen.

Uit de stad - Corpus Colleges

cor

 

Gedurende 4 zondagen (22 maart. 17 mei, 14 juni en 5 juli 2020) bieden CORPUS ‘reis door de mens’ en de wetenschappers van Stichting LeveDNA! colleges aan die inzoomen op steeds een ander aspect van het eigen DNA én een bijzonder DNA evenement in de Hooglandse Kerk in Leiden. De colleges zijn geschikt voor bovenbouwleerlingen. Na het volgen van de colleges krijgen de kinderen een speicaal diploma.

 

Voor meer informatie: www.corpusexperience.nl/corpuscollege   

Uit de stad - Leren schaatsen in krokusvakantie

schEen leuke activiteit voor in de wintervakanties:

 

Schaatshal Leiden aan de Vondellaan organiseert van 24 t/m 28 februari van 9:00 tot 10:00 uur schaatslessen. Daarna is er tot 11:00 uur de gelegenheid om uit te schaatsen. De lessen worden gegeven door ervaren vrijwilligers. De kinderen leren hier goed schaatsen, met name op noren maar ook op kunstschaatsen. Leuke sportieve sfeer, koffie in de kantine met uitzicht op de baan. Schaatsen te huur in het winkeltje.

 

Meer info in bijgaande flyer. Wie weet tot ziens op de ijsbaan!

De nieuwsbrief wordt verzorgd door: Lieke van Emmerik, Marina Fliers, Lisette Hubeek, Susan de Roode en

Onno Ruijsbroek. Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.