Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 24

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 24 | Schooljaar 2019 - 2020 | 21 maart 2020
Verjaardagen

21 maart - verjaardag juf Suzanne Frambach

23 maart - verjaardag juf Mandy Over

29 maart - verjaardag juf Monica Tolenaar

Bericht van Monica Tolenaar

monicaBeste ouders,

 

“Dit is wat het is”, hoorde ik afgelopen week in een radioprogramma. Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont sprak over het feit dat je de situatie rond Corona moet accepteren zoals die is. Luister naar dit gesprek, als u zin heeft (start bij 0:04:30, duurt zo’n 5 minuten); ik werd er rustig van. Het ging er met name over hoe je frustraties en spanning in het gezin kunt laten afnemen door het realistisch met elkaar te hebben over de verschillende belangen.

 

Ik probeer me een beeld te vormen van de stressfactoren waar onze gezinnen mee te kampen hebben. Het gevoel dat je alles tegelijk moet doen in je familie, dat de kinderen uit hun doen zijn, dat je werkgever druk uitoefent, of nog erger dat er zorgen zijn over het eigen bedrijf met alle financiële consequenties.

 

Laat ik me beperken tot de situatie met de kinderen thuis. Hoe kun je dat allemaal managen?

Het welzijn van de kinderen staat vanzelfsprekend voorop; hoe voelen ze zich? Stellen ze u veel vragen over de ontstane situatie? Kinderen voelen spanning en onzekerheid haarfijn aan en het is belangrijk om hen van informatie te voorzien. Niet op volwassen niveau, maar op een manier die bij de leeftijd past. In de bijlage leest u een artikel van één van onze ouders om wat handvatten te hebben voor zo’n gesprek met uw kind.

Daarnaast is het belangrijk om een bepaalde structuur in de dag in te bouwen. Ook afspraken over schermtijd, het verdelen van aandacht en de te gebruiken materialen zijn essentieel. Het team van leerkrachten probeert u met raad en daad terzijde te staan, dus u kunt ons écht “lastig” vallen met uw vragen. En als de leerkracht het (technische) antwoord niet weet, kan er doorgeschakeld worden naar ICT. Dat kan gewoon via Schoudercom, maar ook met de inzet van de hangouts. De eerste videogesprekken zijn gevoerd en de kinderen (en ook hun juf en meester) lijken er blij van te worden. Als het u nog niet is gelukt, laat dat dan even horen aan de leerkracht.

 

Er zijn elke dag rond de 15 tot 20 kinderen op school. Ze komen soms bedeesd binnen, maar zijn wel snel gewend aan de gekke situatie dat de school zo leeg is. De kinderen worden opgevangen in een kleutergroep en een gecombineerde midden- / bovenbouwgroep. Elke groep wordt begeleid door twee leerkrachten, dus er is riante aandacht voor de kinderen. Dat is weer een voordeel, toch?

Zo zijn er meer voordelen te noemen; ik heb deze week staaltjes van samenwerking gezien, die zijn weerga niet kennen. Of leerkrachten, die uit de comfortzone moesten stappen om hun digitale schroom te overwinnen. Zelfs een vloggende directeur…

 

Dank voor uw vriendelijke berichten; die zijn voor ons écht ondersteunend. We maken er samen het beste van!

 

Monica Tolenaar

Geen school vanwege het coronavirus

Hoe maken we er het beste van? Enkele tips, ideeën en ervaringen:

- Roos uit groep 7c schreef een verslagje over een dag zonder school; ingestuurd door trotse juf Hetty van groep 7c.

- Juf Rémi onderhoudt met veel plezier digitaal contact met de klas. 

- Hier kunnen kinderen thuis theaterlesjes volgen via Instagram-tv.

- Heb je als ouder meer tijd voor jezelf nodig dan heeft Jochem Myjer nog wel een tip.
 
roos7cjufremi
ookeenidee
 
Buitenschoolse activiteiten

Stichting Leergeld Leiden

In sommige gezinnen is het financieel niet altijd haalbaar om de kinderen te laten meedoen aan bijv. sportclubs, muziekles of scouting. Ook de kosten voor de gymkleding, sportschoenen, een fiets of het schoolreisje zijn niet voor alle gezinnen op te brengen. Stichting Leergeld Leiden en omstreken kan deze gezinnen steunen. Meer informatie in de bijlage.

 

Webinar over omgaan met de emoties van je kind

Op 2 april 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een gratis webinar (een lezing voor achter je computer) over omgaan met de emoties van je kind en hoe je hier zelf rustig op kunt reageren. Een webinar vol eyeopeners, voorbeelden en veel praktische tips! Meer informatie op deze website.

De nieuwsbrief wordt verzorgd door: Lieke van Emmerik, Marina Fliers, Lisette Hubeek, Susan de Roode en

Onno Ruijsbroek. Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.