Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 29

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 29 | Schooljaar 2019 – 2020 | 25 april 2020
Agenda en verjaardagen

26 april: Juf Femke van den Berg jarig

27 april - 10 mei: Meivakantie
28 april: Juf Renate Zwanenburg jarig
2 mei: Juf Odette van Hartingsveldt jarig
10 mei: Moederdag
10 mei: Juf Marleen Stroeve jarig

Bericht van Monica Tolenaar

monicaBeste ouders,

 

U heeft 6 weken topsport achter de rug in een heel onzekere tijd. We hebben op een andere manier gecommuniceerd met elkaar dan voorheen en dat proces lijkt wonderwel gelukt. In deze tijd wordt extra duidelijk hoe belangrijk de samenwerking tussen school en ouders is. Samen voelen we ons verantwoordelijk voor de kinderen.

 

In een eerder bericht heb ik geschreven dat wij heel blij zijn dat de school (gedeeltelijk) open mag zijn. Het is vanaf 11 mei nog steeds een bijzondere situatie, die onze extra aandacht vraagt. We zijn gelukkig geen kinderen kwijtgeraakt in deze periode, zoals de kranten schreven. Met ieder kind is persoonlijk contact onderhouden, maar via video en telefoon is natuurlijk toch wel een schrale bedoening.

 

Onderwijs gedijt in een sociale context; samen met je klasgenootjes beleef je de dag en kom je tot spelen en leren. We kunnen niet starten alsof er niets aan de hand is geweest. De leerkrachten zullen dus in hun programma goed proberen aan te sluiten bij de vraag van de kinderen. We geven vanzelfsprekend ruimte aan het delen van hun ervaringen. De groep is gesplitst en de kinderen zitten met een andere groepsdynamiek in de klas. Ook dat zal aanpassing vergen van de kinderen. Misschien hebben ze wel de pech dat hun beste vriend op een andere dag naar school komt. Dat is niet fijn, vooral niet als je je heel erg hebt verheugd op een “normaal” weerzien. Ik hoop dat het u lukt om uw kind ook het positieve effect te laten zien; deze situatie geeft ook kans om weer andere vriendschappen te kunnen sluiten. Het werken in zo’n kleine groep is ook bijzonder en dat zullen de kinderen zeker prettig vinden.

 

Ik heb u een informatiemail gestuurd over de praktische zaken. Sober en zonder overtollige informatie om de mail duidelijk en helder te kunnen houden. We realiseren ons terdege wat het voor ons allemaal betekent dat u de kinderen niet meer de school in kunt brengen. Juist op onze grote school zijn we zo trots op dat persoonlijke contact, op het praatje bij de deur met de juf, op de gezelligheid op het plein bij het halen en brengen. Ook ik vind het persoonlijk vreselijk om onze school op deze manier te moeten laten draaien. Juist in de spontane gesprekken leren we elkaar kennen en hoop ik altijd dat u een luisterend oor vindt bij de andere ouders en de leerkrachten. In deze situatie is het wat het is. En zo denk ik dat we er mee om moeten gaan, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

 

Het grote loslaten begint bij het brengen naar school. Wat kunt u trots zijn als uw straks kind zelfstandig de deur binnengaat en in het eigen lokaal de eigen leerkracht vindt. In deze laatste weken hebben we dagelijks vele kinderen opgevangen van de kinderen met ouders uit de vitale beroepen. Het waren onze helden! Deze kinderen hebben laten zien dat ze flexibel konden omgaan met het gegeven dat er iedere dag wisselende groepen waren met wisselende leerkrachten en wisselende lokalen. Daarom heb ik het vertrouwen in uw kinderen dat zij het ook kunnen; zelfstandig de school in. En natuurlijk hoop ik dat u het vertrouwen heeft dat wij zorgen voor de juiste begeleiding!

 

In de bijgaande poster vindt u de landelijke afspraken over de veiligheid. Wij hebben ervoor gekozen om de ouders van leerlingen t/m groep 5 wél toe te staan bij het ophalen op het plein te wachten. Het plein is heel groot en de stoep is in verhouding te klein voor onze aantallen ouders en kinderen. Vandaar.

 

Zoals aangekondigd, zijn er geen opdrachten voor de kinderen tijdens de vakantieperiode. Ze hebben deze rustperiode echt nodig en daarom is het nodig om even afstand te nemen van het schoolwerk. (Snappet is afgesloten). De leerkrachten zullen u informeren over de komende periode. Voor de kinderen uit de B groep, startend op dinsdag 12 mei, worden er sowieso al opdrachten gestuurd om de maandag op een zinvolle manier te kunnen besteden.

 

De vakantie is aangebroken en daarmee is er een einde gekomen aan het digitaal afstandsonderwijs. Ik heb zulke leuke en creatieve filmpjes gezien en verhalen gehoord dat het gewoon jammer is om dat proces te stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat we als beroepsgroep in korte tijd veel hebben geleerd en tot stand hebben kunnen brengen. In deze nieuwsbrief dan ook een paar mooie voorbeelden, die u misschien leuk vindt om te bekijken. Het bijhouden van de klassenblogs is bijna een dagtaak en iedere dag zijn er mooie beelden getoond, soms zelfs ronduit ontroerend.

 

Ik hoop dat we de volgende periode die aanbreekt, met elkaar kunnen laten slagen. Het is crisistijd, niet elke wens is vervuld en niet alles is perfect. Laten we deze nieuwe periode hoopvol ingaan. Ik verwacht dat de “halve-klassen-school” van korte duur zal zijn en dat we het schooljaar met alle kinderen kunnen afronden, al zal het ook dan allemaal anders zijn. Vooral voor onze vier groepen 8, die zich een ander laatste jaar hadden voorgesteld. Het schoolkamp is van de baan, de excursies zijn afgezegd en er zijn geen afscheidsavonden, zoals we die gewend zijn. Achter de schermen is het groep 8 team steeds de plannen aan het bijstellen. Deze creatieve leerkrachten gaan er in ieder geval voor zorgen dat onze achtste groepers een onvergetelijk afscheid gaan beleven.

 

Tot binnenkort!

 

Monica Tolenaar

Uit het team: weer naar school en tussenschoolse opvang

Op de dagen dat uw kind vanaf maandag 11 mei weer naar school gaat én gebruik maakt van de tussenschoolse opvang van Kinderstralen, denkt u er dan aan dat u de opvang van uw kind op MijnKinderstralen dient aan te passen. Alleen op die manier kan Kinderstralen de juiste dagen in rekening brengen. U ontvangt hier nog een apart bericht over.
Ter info: Kinderstralen is dinsdag 28 april telefonisch niet bereikbaar i.v.m. verhuizing.

Uit het team: prijsuitreiking bewegingschallenge bovenbouw

bewegingschallenge

Creatief in coronatijd: ook de leerkrachten van de groepen 6 zijn blij dat er na de vakantie weer kinderen komen!

 

Creatief in coronatijd: verkleden in de laatste digitale kring van groep 1/2h

digitale kringOp vrijdag 24 april was de laatste digitale kring in groep 1/2H. De afsluiting van een periode waarin ik de meeste kinderen alleen op het beeldscherm heb gezien en gesproken. Normaliter is de laatste vrijdag voor de vakantie 'speelgoed-dag' in onze klas. Dit betekent dat alle kinderen speelgoed of een spelletje mee mogen nemen naar school om 's middags lekker mee te kunnen spelen. Deze speelgoed-dag vond ditmaal helaas niet plaats op school.
Maar Duco (5 jaar) had een fantastisch idee; laten we tijdens de laatste digitale kring allemaal verkleed zijn! Een feestelijke laatste keer. Ik geniet erg van dit soort fantastische initiatieven, vandaar dat we vandaag met bijna de hele klas verkleed achter onze computers zaten. Er waren maar liefst 21 kleuters tegelijk online!
Wat een fijne afsluiting van een bizarre tijd... Gelukkig zien we elkaar allemaal weer na de meivakantie.

 

Veel liefs,
juf Suzanne (groep 1/2H)

Creatief in coronatijd: groepen drie en het thema Dieren

De groepen 3 werken op dit moment in het thema Dieren en zijn door onderstaand filmpje (een rondleiding op de boerderij van juf Wendy, 3d) helemaal in de boerderij sfeer. Ook heeft meester Dexter al een katten-dictee gegeven en was er ook een dictee van juf Wendy met een lammetje op schoot en twee erg nieuwsgierige geitjes op de achtergrond!

 

 

Creatief in coronatijd: kleutertekeningen over corona

kleutertekeningen

 

Creatief in coronatijd: meester Leon Baaij geeft rekenles met zijn neef Jaap

 

Creatief in coronatijd: zelfgeschreven liedje

Nora uit groep 1/2i voert samen met haar moeder Rozemarijn Kalis een liedje over de coronatijd op; het liedje is geschreven door Rozemarijn Kalis.

Buitenschoolse activiteiten

Buitenbingo: open de bijlage voor een leuke buitenbingo voor in de vakantie.

 

Schaaktips:
Koningsdagtip: het grootste online schaaktoernooi voor families in Nederland vind je hier.

 

Leren schaken: leer jij ook schaken met de #chesschallenge? Alle kinderen die nog niet kunnen schaken kunnen dagelijks schaakles volgen via youtube, hieronder staat de youtube-link naar de eerste les. Updates via instagram: @dekkerschaakles.

 

De nieuwsbrief wordt verzorgd door: Lieke van Emmerik, Marina Fliers, Lisette Hubeek, Susan de Roode en

Onno Ruijsbroek. Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.