Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 31

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief nr. 31 | Schooljaar 2019-2020 | 16 mei 2020
Agenda en verjaardagen

21 mei - Hemelvaart (vrij)

22 mei - Vrij

Bericht van Monica Tolenaar

monica

Beste ouders,

 

  Het is stil in de school, denk ik elke ochtend om kwart voor negen. Dat is natuurlijk niet zo, want er zijn zo’n 450 kinderen aanwezig! Maar het feit dat u als ouder de school niet kunt binnen gaan, is toch wel een vreemde beleving. Ik denk dat ook te merken als ik u zie afscheid nemen van de kinderen. Het is vreemd en creëert een bepaalde afstand.

   Maar wat doet u het goed en wat doen de kinderen het geweldig! Ik zie positieve effecten: de kinderen zijn zelfstandig en laten zien dat ze het inderdaad aan kunnen.

Na de lockdown is de start met halve groepen een heel goede manier om weer aan de school te wennen. Natuurlijk blijft het feit dat kinderen zich gescheiden voelen van bepaalde vriendjes en dat is gewoon verdrietig. Maar wat ontstaan er dan toch ook mooie nieuwe contacten. Eén van de leerkrachten vertelde dat de kinderen het best lastig vonden om het thuiswerken achter zich te laten. Met name het omgaan met “de uitgestelde aandacht”, zoals dat in ons vakjargon heet, bleek een dingetje.

Dus even wachten op je beurt tot de leerkracht tijd heeft, niet door de klas roepen en het hernieuwd wennen aan de groepsafspraken, vroeg wel wat aandacht. Positief gezegd: de kinderen hebben gewoon veel tijd van u gekregen en dat is gewoon geweldig!  

   Mijn grootste zorg bij de openstelling lag bij de breng- en ophaalmomenten. Ik ben gerustgesteld en zie dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Als u denkt dat er zaken anders en beter kunnen, laat het weten. We staan open voor uw suggesties!

Op de Josephschool boffen we enorm met het gegeven dat geen enkele leerkracht zich ziek heeft hoeven te melden i.v.m. de eigen kwetsbaarheid. Ik hoop dat er geen afmeldingen komen, maar ik hoop ook dat u hier wel rekening mee blijft houden. Het kan dus écht gebeuren dat u ’s morgens een mailtje krijgt dat de leerkracht afwezig is en uw kind moet thuisblijven. Voor de ouders in de vitale beroepen geldt overigens dat de kinderen dan wél kunnen komen. Zij zullen dan worden ondergebracht bij andere groepen.

De ziekteverschijnselen bij uw eigen kind houdt u natuurlijk goed in de gaten. Er zijn deze week een paar kinderen naar huis gegaan, omdat zij veel hoestten of andere verkoudheidsverschijnselen lieten zien. Misschien voelde het onterecht dat uw kind moest worden opgehaald, maar laten we er samen vanuit gaan dat we voorzichtig met elkaar omgaan. En dan is het “zekere voor het onzekere nemen” het beste uitgangspunt.

 

Even een praktische zaak: het luizenpluizen is voorlopig een zaak van ouders zelf. Wilt u uw kinderen zelf goed bekijken en liefst wekelijks met de luizenkam behandelen?

 

Volgende week is een korte week: op donderdag (Hemelvaart) en vrijdag is de school dicht. Als er een persconferentie komt op 19 of 20 mei, zal ik daarop reageren in de nieuwsbrief of in een algemene mail aan alle ouders.

 

Fijn weekend allemaal!

Inline image

Uit het team - Aanpassen overblijf Kinderstralen
Beste ouders,
 
Velen van u hebben de dagen dat uw kind op school is en dus gebruik maakt van de overblijf nog niet aangepast. U kunt dit doen via www.mijnkinderstralen.nl. U vinkt hier de dagen aan dat uw kind standaard op school is de komende weken. Zo betaalt u alleen voor die dagen. Dit gaat per direct in. Als dit vanaf 11 mei (of een andere datum afgelopen week) moest zijn ingegaan, kunt u een mail sturen naar los@kinderstralen.nl. Dan wordt de startdatum aangepast.
   Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Natasja, coördinator van de overblijf op de Josephschool, via 0642614360.
Alvast bedankt!
Uit het team - Geen VakantiePas Leiden deze zomer

Inline image

 

Beste ouders,

 

   Dit jaar krijgen uw kinderen geen VakantiePas op school. Jarenlang was de VakantiePas een cadeautje van de gemeente Leiden voor alle basisschoolkinderen. Kinderen (en ouders) keken ernaar uit en gebruikten de VakantiePas goed. Ze konden er leuke en leerzame activiteiten mee ondernemen met korting.

 

De gemeente Leiden besteedt sinds dit jaar het zorg- en welzijnswerk uit aan drie grote organisaties. Deze organisaties verdelen het geld dat de gemeente aan zorg en welzijn wil uitgeven.

De VakantiePas is daarbij buiten de boot gevallen.

 

De Stichting VakantiePas is ervan overtuigd dat kinderen hun talenten beter ontwikkelen als ze in aanraking komen met sport, techniek, cultuur, kunst, andere mensen en andere omgevingen. Daarom legt de stichting zich niet neer bij de beslissing van de gemeente. De stichting heeft de gemeente gevraagd om nog eens na te denken over een andere manier van subsidiëring en hoopt volgend jaar weer een Leidse VakantiePas te kunnen uitbrengen.

Team VakantiePas

Uit het team - Rugzak vol Plezier een groot succes

rugzak

Voor de kinderen van de gevluchte mensen op Lesbos heeft de NGO Because we Carry (BwC) een actie op touw gezet om speelgoed in een rugzak in te zamelen. De tennisclub Roomburg, hockeyclub Roomburg, speeltuin de Speelschans, kinderopvang ’t Kasteel, het Bonaventura Burggravenlaan en de Lorentz-, st. Joseph-, de Joppenszschool hebben hun leden en leerlingen gevraagd om rugzakjes met speelgoed op 1 en 2 mei naar de hockeyclub te brengen.

Het is een enorm succes geworden. Meer dan 600 rugzakjes zullen naar Because we Carry gebracht worden.

Zo groot dat er veel meer is opgehaald dan alleen op Lesbos uitgedeeld kan worden. Dus stuurt BwC ook naar de andere eilanden. De kosten zijn daardoor wel veel hoger geworden. Heb je geen rugzakje kunnen brengen of wil je graag nog iets extra’s doen, een -kleine- bijdrage in de transportkosten naar Griekenland wordt bijzonder op prijs gesteld.

Grote dank aan alle kinderen en ouders die mooie en coole rugzakjes hebben geleverd. En met grote dank aan Sportr (zij hebben een paar honderd rugzakjes gedoneerd) en het Motorhuis Leiden dat een bus ter beschikking stelt om de 600+ rugzakken naar BwC te kunnen brengen.

Namens alle kinderen op Lesbos en andere eilanden bedankt voor jullie bijdrage.

Uit het team - Godsdienst- en levensbeschouwingslessen

Golev-project: OPTIMISME
   Spreuk: Alles komt goed!


   Optimisme is proberen zo positief mogelijk in het leven te staan. Is het glas half vol of half leeg? Kinderen zijn van nature optimistisch en zullen dit vaak goed aanvoelen. Maar als het leven tegenzit, voelen ook zij haarfijn aan dat optimisme lastig op te brengen is. 
   Dit project gaat over omgaan met angsten en zorgen; hoe ga je om met tegenslagen en bedreigingen. Een reële angst van veel mensen in deze tijd. Christenen geloven dat “alles goed komt”. Dat is geen schijnzekerheid of mooie woorden, maar geloven in het goede van de mens, dat wij er voor en met elkaar zijn.
Het verhaal over Pinksteren staat ook in dit project. Een  verhaal over opstaan en verder gaan, geloven in jezelf en in de toekomst. 
   Een project voor de laatste weken van het jaar waarin terug gekeken wordt en vooruit naar de zomer, en het nieuwe schooljaar erna.

Inline image

Uit het team - Post

postvak De kinderen vonden het super fijn dat ze weer naar school mochten, maar het is natuurlijk jammer dat je niet met de hele klas kan kletsen. Daarom hebben we met groep 5C postvakjes gemaakt. Vanmorgen was deze voor de ene helft van de klas al lekker gevuld! Er worden afspraakjes gemaakt om buiten te spelen en om te zeggen dat ze elkaar missen. Zo kunnen ze toch een beetje kletsen met de hele klas!

 

Remi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brief

 

In het kader van groepsvorming mochten de kinderen briefjes naar de kinderen laten schrijven, die niet tegelijk met hen op school zijn. 

 

De kinderen uit groep a mochten berichtjes naar het lege plekje naast hen sturen (groep b). Ze vinden het een feest om weer naar school te gaan! Misschien leuk voor in de nieuwsbrief:).

 

Babet 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post6cWat is het raar om de helft van de klas te moeten missen!
 In groep 6a kunnen de kinderen elkaar brieven sturen. 

Joyce

Uit het team - Buiten gymen

buiten

De leerlingen hebben weer gymles! Heerlijk buiten aan de slag! Veel lachende en rode gezichten!

 

Dennis

Uit het team - Groep 3 samen

colage
   We waren eindelijk weer SAMEN maar dan in een A en B groep. We speelden weer met elkaar. Lekker buiten in de zon met de stagiaire juf Sanna. We werkten hard onder toezicht van de knuffels, we vierden feest, we lezen in nieuwe bieb boeken en willen ook graag weer voorlezen aan elkaar en luisteren naar de juf die De Gorgels voorleest. Wat is het fijn om apart samen te zijn!

 

Renate

Uit het team - Het nieuwe vergaderen

vergaderen

Uit het team - nieuw huis voor Crocky en co

   Groep 6b heeft twee dagen een broedmachine in de klas gehad. Toen sloten de scholen en moest de juf de eieren mee naar huis nemen. Via de 6b blog hebben de kinderen de kuikens wel kunnen volgen. Maar helaas hebben we ze niet in de klas kunnen hebben. Inmiddels is Crocky al behoorlijk groot en heeft hij een nieuw huis (en nieuwe vrienden) gevonden. De Swiffers Hoeve in Nieuwe Wetering (  www.swiffershoeve.nl ) is een dierenopvang voor allerlei dieren. In september (hopelijk) mag Crocky vier keer per week mee naar verzorgingshuizen om met de oude mensen te knuffelen.

 

Odette

Uit het team - Taart

taartMmmmmm….Noud uit 8c heeft een taart voor juf Francine gebakken. Wat een boffie!

De nieuwsbrief wordt verzorgd door: Lieke van Emmerik, Marina Fliers, Lisette Hubeek, Susan de Roode en

Onno Ruijsbroek. Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.