Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 18 | Schooljaar 2020 - 2021

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 18 | Schooljaar 2020 - 2021 | 16 januari 2021
Agenda / Verjaardagen

17 januari: Verjaardag Rémi van Dijk

19 januari: Adviesgesprekken groep 8 

24 januari: Verjaardag Monica de Bruijn  

Bericht van Monica Tolenaar

monicaBeste ouders,

 

Wat was het een tegenvaller om te horen dat we langer dicht moeten blijven. Ik heb geen glazen bol, maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat we daadwerkelijk open kunnen op de 25e. Maar goed, we blijven natuurlijk hoopvol en positief!

De aanvragen voor de noodopvang zijn gehonoreerd als u geen tegenbericht heeft ontvangen. Het betekent dat er elke dag zo’n 100 - 140 kinderen op school zijn. En op de woensdag is het lekker rustig! We maken er hier op school het beste van; de kinderen zijn gemotiveerd en krijgen elke dag gym van de gymmeesters en wekelijks muziek van juf Arina. En natuurlijk is er ook tijd voor een potje loltrappen, vooral in de bovenbouw. Verstoppertje spelen in dat enorme schoolgebouw is favoriet! Liv uit groep 8 zocht wel een heel bijzonder plekje uit in de kantorengang.

En ondertussen wordt er ook thuis heel hard gewerkt. Ik heb zojuist eens uitgebreid de blogs van de verschillende groepen bestudeerd en ik ben gewoon ontroerd door alle foto- en filmmateriaal van de verschillende gezinnen. Iedereen maakt er het beste van, al is het vaak ingewikkeld om zorg en werk te combineren.

Ondertussen gaan bepaalde processen gewoon door: de adviesgesprekken van groep 8 zijn gevoerd en misschien nu nóg belangrijker dan anders. Het is moeilijker om een indruk te krijgen van het vervolgonderwijs, nu open dagen en avonden zijn gewijzigd in digitale bijeenkomsten.

Met instemming van de Medezeggenschapsraad heb ik het besluit genomen om de roostervrije dagen van 1 & 2 februari te cancellen. Als de school nog gesloten is, wordt er gewoon digitaal les gegeven en is er noodopvang. Als de school open is, zijn het normale lesdagen. Ik verwacht niet dat u die vrije dagen gereserveerd had voor een lang weekend weg; mocht dit wel het geval zijn, kunt u een verlofaanvrage indienen.

In verband met de lockdown hebben we het rapport voor de kinderen (vanaf groep 3) uitgesteld. Vooralsnog is het streven om het rapport op 8 maart uit te kunnen delen.

Gelukkig heeft u in het najaar een tussenoverzicht ontvangen, zodat u niet helemaal in het duister tast over de voortgang van uw kind.

 

Een fijn weekend gewenst,

 

Monica Tolenaar

 

verstoppertje

Boekenbingo
Uit onderzoek blijkt dat er tijdens de lockdowns massaal wordt gelezen thuis. Fantastisch! Ook op de weektaken van de leerkrachten heeft lezen een grote plaats gekregen. Maar als alle voorraden zijn weggelezen en de lock down nog langer gaat duren, hoe houden we de kinderen dan gemotiveerd om te lezen? 
 
Alle kinderen, tot 12 jaar, zijn gratis lid van de bibliotheek. Op de site zijn ook e-books te vinden, die gratis te lezen zijn. Lezen is niet alleen het kind met een boek op de bank zetten, maar ook voorlezen is een goede leesinvulling. Zien lezen doet lezen, wij ouders zijn rolmodel, praat erover en laat het zien. De bieb is open voor afhalen, boeken kunnen online besteld worden en afgehaald worden. Onderling kunnen kinderen ook leesboeken ruilen met elkaar. Er is geen betere "influencer" dan je vriendje of vriendinnetje die enthousiast een boek aanprijst. 
 
Op de site www.boekenbingo.nl kunnen kinderen, ouders en leerkrachten zich gratis aanmelden om mee te dingen naar mooie prijzen. Er zijn 60 titels geselecteerd, waaronder de nieuwste kinderboeken. De boekenbingo vindt elk jaar plaats en duurt 5 maanden. Als je een recensie achterlaat en alle titels hebt gelezen van jouw leesbingokaart, kun je mooie prijzen winnen. Het is natuurlijk ook heel leuk om met meerdere personen dezelfde titels te lezen, omdat we er dan over kunnen praten met elkaar. Via deze link zijn de bingokaarten (afstreeplijsten)) te downloaden en te printen: https://boekenbingo.nl/boekenlijsten-2021/
We hebben ze allemaal mogen aanschaffen, dus alle boeken bevinden zich vanaf deze week ook in onze schoolbibliotheek! (lokaal aangeschaft dus ook nog een goede daad verricht) 
 
Joyce van de Wetering - Westerling
leerkracht groep 5c, leescoördinator / taalcoördinator
Uit de groep: thuiswerken en videobellen in groep 1/2
wantenWat is het wennen en wat wordt het toch ook snel weer gewoon...
Bijna iedere dag is er een videobel moment met de juf. Fijn om elkaar even te zien en te spreken.
Gelukkig ontvangen we ook hele mooie foto's van de werkjes die thuis gedaan worden.
Er zijn sjaals opgemeten, wanten ontworpen, vogelhuisjes gebouwd en nog veel meer!
Het is ontzettend leuk om te zien wat jullie allemaal thuis doen.
Ga zo door, we zijn trots op jullie!
 
vogelhuis
Uit de groep: wat werk en een goede tip uit 5c

5cOok in groep 5C zijn de kinderen super aan het werk en worden werkjes gedeeld via de chat van de klas. En er zijn kinderen die al hebben afgesproken om samen te gaan werken. Zo kun je fijn overleggen én het is gezellig!

 

Karen van der Kley

 

5c nog

Uit de groep: een dagje noodopvang in bovenbouw

mondriaanWat als je 's morgens keihard gewerkt hebt tijdens de noodopvang? Dan heb je in de middag tijd over! De kinderen kregen de opdracht om een bestaand, beroemd schilderij zo goed mogelijk na te tekenen. Waar van Gogh of Rembrandt soms weken of maanden bezig waren met hun schilderij, kregen de kinderen slechts 1 uur de tijd. De resultaten mogen er zijn! Herkent u de beroemde schilderijen?

Uit de groep: nieuw jaar met nieuwe juf in groep 8d

nieuw jaar nieuwe juf

Je zal maar een klas zijn die halverwege het schooljaar een nieuwe juf krijgt... en dat je dan meteen in lockdown met thuisonderwijs moet...

Om elkaar toch beter te leren kennen ben ik in de eerste thuis-onderwijs-week bij alle kinderen van groep 8D langs geweest. Ik heb ervan genoten en er heel veel van geleerd. Kinderen, bedankt dat jullie zo open met mij wilden kletsen. Ouders, bedankt voor alle aangeboden kopjes thee die hebben gezorgd dat ik toch nog een beetje warm bleef.

We gaan er nog een heel mooi half jaar van maken. Met hopelijk kamp en musical als afsluitende knallers.

 

Uit de groep: groep 7 / 8 helpt de kleuters met schommelen

schommelen

Buitenschoolse activiteiten

Artikel CJG over gamen

De pedagogisch adviseur van het CJG belicht thema's uit het alledaagse opgroeien en opvoeden, met voorbeelden en tips. Deze keer een artikel over gamen.

Lees meer in de bijlage (download) onderaan dit artikel.

 

Themabijeenkomst CJG over samengestelde gezinnen 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert op dinsdagavond 9 maart 2021 een gratis online themabijeenkomst over samengestelde gezinnen voor ouders die met hun kinderen een samengesteld gezin vormen of gaan vormen.

Lees meer in de bijlage (download) onderaan dit artikel.

 

Naturalis blijft nog even dicht en verlengt daarom jubileumtentoonstelling

Helaas blijft ook Naturalis langer gesloten, in ieder geval tot en met dinsdag 9 februari. Daarom hebben we besloten de jubileumtentoonstelling Van onschatbare waarde te verlengen tot en met maandag 31 mei 2021. Maar of je nu wel of niet ons museum kunt bezoeken: de natuur ontdekken gaat altijd door

 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.