Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 19 | Schooljaar 2020 - 2021

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 19 | Schooljaar 2020 - 2021 | 22 januari 2021
Agenda / Verjaardagen

24 jan - Verjaardag Monica de Bruijn

Bericht van Monica Tolenaar

 

monica

Beste ouders,

 

Het is gek om te zeggen, maar zelfs in zo’n lockdown ontstaat er een nieuwe routine. We merken dat de kinderen “aanstaan” en meedoen met de online momenten met hun klas. Vaak is het zo dat de leerkrachten, na een gezellig moment en een instructieles de kinderen zelfstandig laten werken. Zoals dat ook vaak in de klas het geval is. Het grote verschil is natuurlijk dat er op een andere manier om hulp wordt gevraagd. Er wordt ook nu een stukje zelfstandigheid bij de kinderen zelf gelegd. De kinderen weten wanneer ze hun vragen online kunnen stellen en reageren over het algemeen heel pro-actief. Mocht dat bij uw kind een beetje te wensen overlaten, dan wordt u daar vást door de leerkracht op geattendeerd. Dan is het eigenlijk zaak dat de kinderen het zelf oppakken en dat u even op uw handen blijft zitten, ook al is dat soms ingewikkeld. Sowieso is dat een pittige klus. Misschien zit u wel de hele tijd aan dezelfde tafel als uw kind en dan is het heel gemakkelijk om op elke vraag van uw kind te reageren. Tóch is ons advies om daar wat afspraken over te maken. Een mooi voorbeeld is de strategiebespreking. U bekijkt samen met uw kind de opdracht. Daarna vraagt u op welke manier het kind de opdracht denkt aan te gaan pakken. Zo krijgt u inzicht in de strategie en kunt u daarop wat tips geven, zonder het kind al teveel bij de hand te nemen. Ook kunt u gerust tijdselementen inbouwen. U helpt uw kind misschien op weg en kunt dan écht wel afspreken (met een klok of timer) dat het daarna zelfstandig werkt. De juf in de klas staat ook niet a la minute klaar, hoor. Het is prima om volgens dit principe van “uitgestelde aandacht” te werken.

Ook tijdens de lockdown stromen er nieuwe 4-jarige kleuters in. Wat een bijzondere start van de schoolcarrière beleven deze kinderen. Ook voor de nieuwe ouders zal het ingewikkeld zijn om uw jonge kleuter dat grote en onbekende schoolgebouw in te zien gaan. Normaliter nodigen we u uit voor een informatieavond om ook als ouders “klaar voor de start te zijn”. Hopelijk is de digitale informatie vanuit school voor u voldoende. Mochten er nog vragen zijn, dan is een mailtje zó gestuurd en een afspraak snel gemaakt. Gewoon doen, hoor!

 

Komende week nemen we afscheid van onze collega Renate Zwanenburg, in het team de Moeder Gans van groep 3 genoemd. Er verdwijnt een hoop ervaring door haar vertrek, maar gelukkig laat zij haar kuikens (het jonge groep 3 team) goed en deskundig achter.

Een vertrek gedurende het schooljaar is nooit fijn. Ook Renate zélf vindt het geen sinecure om haar kinderen uit groep 3B los te moeten laten. Toch heeft ze besloten om voor de nieuwe uitdaging op de Leidse Houtschool te gaan. Op deze collega-school van SCOL gaat Renate deels in het Engels lesgeven aan de kinderen van groep 3.

De kinderen van groep 3B nemen vrijdag op een coronaproof manier afscheid van hun lieve juf. Na bijna tien jaar Joseph dank ik je hartelijk voor alles wat je de kinderen en de collega’s hebt kunnen brengen, Renate! Het stokje wordt overgenomen door Eline Langemaat. Zij werkt nu al in deze groep en breidt haar werkdagen uit zodat de kinderen fulltime van haar kunnen leren en genieten.

   

Deze zin over het ophaalmoment las ik zojuist op een blog van juf Samira uit groep 3A:

Ik vond het leuk om iedereen even te zien deze middag. Lekker even kletsen en lachen met de kinderen. Dat mis ik nog wel het meest!

Beter dan zoals deze leerkracht het uitdrukt, kan ik het niet zeggen!

 

Monica Tolenaar

 

Hoewel kinderboekenschrijver Joke van Leeuwen er ook een prachtig gedichtje van heeft gemaakt:

 

Geduld

 

Als die venijnige
ijzerenheinige
virusjes die je niet ziet


als die rondhoppende
in de war schoppende
piepkleine stukjes verdriet


weg zullen kwijnen
en daarna verdwijnen
dat nergens nog één overschiet


dan zal ik je kussen
maar ja, ondertussen
doe ik dat maar niet.

 

© Joke van Leeuwen

Uit de groep - Aandacht voor Engelse (prenten)boeken

Beste ouders,

 

Afgelopen woensdag zijn de Nationale Voorleesdagen van start gegaan.

Voorlezen is een fantastische manier om de kinderen te overladen met taal en nieuwe woordenschat.

Ook is het een heerlijk moment voor quality-time.

Hebben jullie er wel eens aan gedacht om een Engels boek voor te lezen?

Op school doen we dit ook geregeld in de klas, vaak aansluitend op een thema waar we mee werken. Hierdoor krijgt de Engelse woordenschat een boost.

 

s

 

Voor de gelegenheid heeft juf Roswitha uit groep 5a deze week het verhaal van The Gruffalo voorgelezen. Je kunt dit verhaal bekijken en beluisteren via deze link

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn fantastisch veel boeken om uit te kiezen. Neem eens een kijkje in de bibliotheek.

Sommige schrijvers lezen hun eigen boek voor, waarvan online opnames te vinden zijn.

 

Deze digitale toppers raden wij zeker aan:

 

Kleuters: The Very Hungry Caterpillar 

Middenbouw: Grumpy Monkey 

Bovenbouw: Mrs. Dole is out of control 

 

Neem ook eens een kijkje op de website van Oxford Owls

Het is mogelijk om een gratis account aan te maken en te genieten van heel veel boeken die zij gratis aanbieden.

 

Have fun reading!

 

De werkgroep Engels

Uit de groep - diverse

s
Carmen en Julia luisteren samen naar het verhaal  “de kleine bever en de echo”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

 

Een volle bingokaart met huishoudelijke klusjes. Die is ook goed te gebruiken ná de lockdown! [Groep 1/2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f

De online kring in groep 1/2 
 
In de groepen 1/2 is het voor de meeste kinderen dagelijkse kost: 'de online kring'. Soms met de hele klas, in kleine groepjes of zelfs even alleen met de juf. In welke vorm dan ook, de kinderen doen onwijs leuk mee met de (nieuwe) dingen die de leerkrachten aanbieden. Vol enthousiasme tekenen de kinderen een "poppetje met 5 haren", houden ze een zelfgeschreven cijfer omhoog, zoeken ze in huis naar een item met de letter 'r' en doen ze hun sjaal om wanneer de leerkracht zegt: "punt on your scarf". Petje af! We hopen dat jullie positief blijven en net zo gemotiveerd achter jullie scherm zitten als de afgelopen weken! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
f
 
Verjaardag Fajah
 
Een verjaardag op deze manier zal Fajah uit groep 6 niet snel vergeten! 
 
Voor het gehele filmpje, zie bijlage
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
w
 
Gymles Simon
 
Naar aanleiding van een workout van gymleerkrachten uit Leiden, heeft Simon zijn eigen gymles bedacht. Hij wil namelijk spierballen kweken
 
Voor het gehele filmpje, zie bijlage
Uit de groep - landkaart [groep 5]

Met de groepen 5 willen wij graag het volgende stukje inzenden:

 

In groep 5 hebben we afgelopen week de creatieve opdracht gebaseerd op de Nationale Voorleesdagen. In veel boeken staan landkaarten getoond of wordt een land beschreven, zoals het Reuzenland in De GVR.

 

De kinderen mochten hun fantasie de vrije loop laten en op een groot A3-vel hun eigen land- of schatkaart maken. Natuurlijk mochten ze eerst het vel bewerken, zodat het op een echte, oude kaart zou gaan lijken: verkreukelen, in oude koffie of thee onderdompelen, sommige kinderen hebben zelfs verbrande randjes gemaakt.

 

De meest geweldige creaties zijn ontstaan, mét zelfbedachte namen van het land en van verschillende plaatsen! Bijvoorbeeld de landkaart van Daniël uit 5a. Zijn land heet "het land van Rozendoorn" en de hoofdstad is Roosstad. In de winter kun je skiën van de Boterbloemberg en zomers heerlijk zonnen aan het Madelief meer. Ook op het Paardenbloempad kun je prachtige wandelingen maken.

 

123

45 6

Uit de groep - De slimste mens [groep 8]

In deze finaleweek van het programma “De slimste mens” een interessante quizvraag voor de kinderen uit de groepen 8. Het groep 8 team heeft een speurtocht in de stad Leiden uitgezet. Kijk naar de volgende filmpjes en dan weet u ook het antwoord op de vraag: “Wat weet jij eigenlijk van Goeie Mie?”

 

 

Uit de wijk - CJG
  • CJG Webinar 'Get up! Tijdens de lockdown' - Aan alle ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar in Hollands Midden biedt het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve gratis een serie korte Webinars aan. In de webinarserie 'Get up! Tijdens de lockdown' geeft Tischa Neve je handvatten en tips om het thuis ook tijdens de lockdown gezellig te houden en actief bezig te zijn met je kinderen. Je kunt ze makkelijk tussendoor bekijken. Meer informatie en de link om de Webinars te bekijken, vindt u op onze website.
  • CJG Webinar 'Help je puber de corona-periode door' - Op donderdag 4 februari a.s. organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin het webinar Help je puber de corona-periode door. Dit gratis webinar wordt gegeven door Tischa Neve, een bekende kinderpsycholoog en opvoedkundige en is bedoeld voor alle ouders van kinderen van 11 tot 16 jaar in de regio Hollands Midden. Het is een online lezing vol eyeopeners, voorbeelden en praktische tips die direct in de praktijk toe te passen zijn. Meer informatie vindt u op onze website.

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.