Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 20

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 20 | schooljaar 2020 - 2021 | 30 januari
Bericht van Monica Tolenaar

mBeste ouders,

Zojuist hoorde ik het bericht van Minister Hoekstra dat de scholen wellicht opengaan op 8 februari. Ik heb er een kaarsje voor opgestoken!

Na dinsdagavond weten we meer. Mocht het niet zo zijn, dan kunt u zich opnieuw opgeven voor de noodopvanggroepen. We gaan alleen wel wat strenger selecteren. Er zijn zoveel kinderen (wel 145 op een dag) dat we de schaarse ruimte écht gaan verdelen. Dus we kijken naar de mogelijkheden, die u al gekregen heeft en roepen iedereen op om zelf ook na te denken over een goede oplossing. Maar goed, misschien zijn deze strenge woorden wel helemaal niet nodig!

 

Voor de zekerheid nog een keertje extra in de nieuwsbrief: de geplande studiedagen van 1 en 2 februari gaan niet door. Er is gewoon thuisonderwijs en de opvanggroepen staan ook paraat.

 

Maandag en/of  vrijdag starten de groepen 8 met een buitengymles. Een fijne manier om tóch de kinderen bij elkaar te hebben. De les zal gericht zijn op samenspel en samenwerking. Want dat hebben de kinderen misschien wel het meeste gemist!

 

Ik kan niet genoeg benadrukken dat u het thuis  zo geweldig doet. Het zal niet meevallen om al die kleine drakepitten in het gareel te houden. Bewaar kalmte en humor; liever een sommetje minder zonder stress dan alles af met gedoe tussen u en uw kinderen. En nogmaals de oproep om aan de bel te trekken bij de leerkracht als u het idee heeft dat uw kind moeite heeft met de instructies en niet genoeg kan doen. Ook als uw kind na een half uurtje klaar is, is het raadzaam om contact te maken. Want dan wordt u toch echt een beetje voor de gek gehouden door uw eigen kind.

 

Een ontspannen weekend gewenst!

 

Monica Tolenaar

 

Uit de werkgroep Engels

Beste ouders,

 

Wij zijn heel benieuwd of jullie al leuke Engelse (prenten)boeken hebben gevonden en thuis hebben voorgelezen.

Goede tips mogen natuurlijk altijd gedeeld worden!

 

Deze week leest juf Suzanne uit groep 1/2h het verhaal van Smelly Louie voor. Je kunt dit verhaal bekijken en beluisteren via deze link: https://drive.google.com/file/d/1EqTO7vtD5QQS9KvDYXoxPepYt8G15nl5/view?usp=sharing

 

Natuurlijk hebben we ook weer een mooi drietal boeken geselecteerd: 

 

Kleuters: I don’t want to go to bed I Don't Want To Go To Bed - Bedtime stories for kids, read aloud. - YouTube

Middenbouw: Be kind Be Kind | A Children's Story about things that matter - YouTube

Bovenbouw: Ivy + Bean take the case Ivy and Bean Take the Case By Annie Barrows and Sophie Blackall | Children's Book Read Aloud - YouTube

 

Op Youtube is een handige playlist te vinden met allerlei voorgelezen prentenboeken:  Videos of picture books - YouTube

 

Vanuit het team krijgen we veel enthousiaste verhalen over Engelse lessen en activiteiten die tijdens een videobelmoment worden gedaan met de kinderen thuis. Een leuk idee om thuis te doen is dit gratis te downloaden spel: Bordspel - Methode Engels

  

Have fun reading and playing!

 

De werkgroep Engels

Uit het team - Buurtsportcoaches
dBeste ouders en/of verzorgers,
 
De buurtsportcoaches in Leiden hebben weer een mooi beweeginitiatief opgetuigd voor de jeugd in Leiden! In de planning ziet u allerlei activiteiten waar uw kind(eren) in januari en februari aan mee kunnen doen. Omdat wij het programma helaas te laat binnen hebben gekregen om met u te kunnen delen, zijn de wintergames al begonnen.
 
Omdat de Josephschool dit niet zelf organiseert moet u zich wenden naar Christiaan Hoekstra, teamcoördinator van de buurtsportcoaches. Telefoon: 06-42484086, mailadres: choekstra@incluzio.nl. Via Christiaan kunt u uw kind(eren) inschrijven voor de activiteiten en uw vragen stellen.
 
Het verdere programma kun je hier vinden: https://www.sportstadleiden.nl/c/nieuws
 
Voor goud!
Uit het team - Nationale voorleesdagen
d2Beste ouders,
 
De nationale voorleesdagen zijn voorbij. Het was heel leuk om elke dag een blog te plaatsen met mooie ideeën ter inspiratie. Wat zijn de blogs vaak bekeken! Dank daarvoor. Wat zijn er veel foto's gestuurd om mooie voorleesboeken aan te prijzen. Ook waren er fijne voorleesmomenten vastgelegd om te delen.  Een aantal bijzondere exemplaren daarvan laat ik hier nogmaals zien. We mochten zelfs luisteren naar de Gorgels voorgelezen door Jochem Myjer zelf, speciaal opgenomen voor de Josephschoolkinderen!
 
Ik heb extra aandacht besteed aan luisterverhalen, door deze als filmpje in de blogs te plaatsen. Het is interessant om te zien dat zich met de komst van digitale boeken en luisterboeken, nieuwe tekstdragers hebben aangediend. (Zo kun je met je lidmaatschap van de bieb bijvoorbeeld veel e-boeken gratis lezen) Het luisteren naar luisterboeken faciliteert de ontwikkeling van woordenschat en begrip. Ze kunnen eveneens de leesmotivatie en de vloeiendheid bevorderen, ook zonder dat er wordt meegelezen. Digitaal lezen in bijvoorbeeld spelletjes en social media is wat anders, dit bevordert het diepgaand en geconcentreerd lezen niet. 
 
Lezen en boeken blijven de basis van ons taalonderwijs en onze taalontwikkeling. Ook spelling wordt onbewust geoefend door veel te lezen. De juiste schrijfwijze van de woorden wordt keer op keer herhaald, en blijft hangen in het brein. 
 
Het lezen van strips en graphic novels (stripachtige boeken zoals "dogman" en "dagboek van een muts") bevorderen de leesmotivatie en geven de kinderen die dit nodig hebben houvast in de context door hun beelden en afwisseling in lettertypes. Zolang de motivatie wordt gevoed, is dit dus ook een goede vorm van lezen. Ik heb zelf als moeder, mijn bedenkingen gehad bij de lange "graphic novel-fase" van mijn dochter. Maar heb ook gemerkt dat er uiteindelijk een overgang kwam naar de wat minder geïllustreerde boeken. Alles voor de motivatie...
 
Natuurlijk hebben we allemaal als volwassene ons favoriete boek nog op ons netvlies. Het blijft echter wel belangrijk om ook, behalve de klassiekers, actuele jeugdboeken te kiezen. Zonder dat we het beseffen, kan het zo zijn dat onze favorieten toch iets verouderd zijn en hedendaagse leerlingen minder aanspreken. De boekhandels hebben het zwaar, veel lokale boekenwinkels bezorgen in deze crisis gratis de boeken thuis in de omgeving.
 
Een goede site om nieuwe kinderboeken te ontdekken is: https://www.dewaanzinnigepodcast.nl/
 
De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In 7 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek, en er wordt een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat ze het boek willen lezen.

Ook heb ik meerdere malen de boekenbingo genoemd als inspiratie voor de allernieuwste kinderboeken. Elk jaar worden 60 nieuwe titels uitgekozen, welke de kinderen kunnen lezen en eventueel kunnen afstrepen op hun leesbingokaart. (Voor elke bouw 20.) Laten ze recensies achter, dan kunnen er ook nog mooie prijzen worden gewonnen. 
 
Het blijft belangrijk om ons niet alleen te beperken tot het voorlezen van een boek, maar ook het praten erover versterkt de woordenschat en de motivatie. Waar denk je dat het boek over zal gaan? Wat vond je van de hoofdpersoon in het boek? 
 
Samen een boek lezen is heel gezellig. Een mooie manier om dit te doen is met de gratis aangeboden titels op https://www.delubas.nl/leesseries/samenleesboeken/leesseries/tijdelijk-gratis-samenlezen/
In de Samenleesboeken is de tekst geschreven op twee verschillende AVI-niveaus. De twee niveaus wisselen elkaar om de paar regels af. 
 
Ik hoop weer wat nieuwe ideeën te hebben gegeven op het gebied van lezen en taalontwikkeling. 
 
 groet;
Joyce van de Wetering- Westerling
leerkracht, leescoördinator/taalcoördinator
Uit de groep - 3B
 
dHigh Tea
Wat een gezellig afscheid van juf Renate was dit. Een ochtend vol met spelletjes en de kinderen, geheel coronaproof, in groepjes naar school. 
Uit de groep - 3C
m
Het is gebruikelijk om bij de start van een nieuw thema in de klas een pakkende startles te bedenken. Juf Wendy van groep 3c heeft het dit keer wel heel creatief aangepakt met haar ruimtereis.

Waar is juf Wendy van groep 3c nou beland? Heeft juf Wendy misschien een nieuw beroep? Zie jij dat ook, ze heeft bijzondere kleren aan... 
Zo worden de instructiefilmpjes voor de kinderen in groep 3 natuurlijk wel heel leuk en vast ook heel leerzaam. Wat een topper, deze creatieve juf!
 
 
 
 
 
 
 
Uit de groep - 4C
dVrijdag 22 januari hebben alle kinderen weer werkjes opgehaald in de klas. Alle kinderen uit groep 4c kregen een hyacint cadeau en houden de komende dagen bij hoe deze groeit en of er andere dingen opvallen. Iedere dag meten we de groei van de hyacint. Geweldig om te zien, al die blije hoofdjes (en dan zijn we stiekem ook nog bezig met de vakken natuur en rekenen). De juf is trots op alle groeiende kinderen uit 4c! Blijf lekker groeien!
Op de foto staat Valerie, die enthousiast thuis kwam met haar cadeautje.

 

Uit de groep - Creatief tijdens de Noodopvang
dDinsdag 26 januari werden er stiekempjes nieuwe ontdekkingen gedaan in de noodopvangkleutergroep: 
je kralenplank ontwerp kun je ook natekenen en je kunt de schrijver /illustrator zijn van je eigen boek! En dat in een 1 op 1tje met een juf die je misschien nog nooit had gezien. Knap hoor! 
 
 
 
 
 
d
Indruk uit andere groepen

d

Dit is vast een opdracht uit de huishoudbingo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dGroep 8 is bezig met een speurtocht door Leiden. Probeer alle plekken maar eens te vinden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dTechniekles: een jonge onderzoeker tijdens de ijsblokjessmeltproef

Uit de wijk - CJG

Op woensdag 10 maart a.s. organiseert het CJG het webinar Hoe vertellen we het de kinderen. Dit webinar wordt verzorgd door Roosmarijn Groenendijk, scheidingsspecialist en mediator en Lianne Jongsma, pedagogisch adviseur van het Centrum voor Jeugd en Gezin  en is voor alle ouders die gaan scheiden en professionals in Hollands Midden.

We stellen het zeer op prijs als u de ouders en leerlingen op dit aanbod wilt attenderen. Hierbij stuur ik u een schoolkrantartikel over de Webinar ‘Hoe vertellen we het de kinderen’. 

Lees het volledige artikel in de bijlage. 

 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.