Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 7

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief Josephschool Nr. 7 | Schooljaar 2021-2022 | 16 oktober 2021
Agenda en verjaardagen
 • 18 tm 25 oktober - Herfstvakantie
 • 19 oktober - Verjaardag Joyce Westerling
 • 20 oktober - Verjaardag Rosemarijn Merkus
 • 27 oktober - Voorlichtingsavond Snappet groep 4
 • 27 oktober - Verjaardag Francine Oldenhof
 • 28 oktober - Verjaardag Pien Verver
Bericht van Monica Tolenaar

m

Beste ouders,

 

U heeft het misschien wel van uw kind(eren) gehoord: er was vrijdag een brandmelding op school. Gelukkig was het loos alarm, maar het is toch mooi om te zien dat er bijna 800 kinderen in zo’n 3 minuten buiten staan. En een niet aangekondigde ontruiming levert ook altijd informatie op over zaken die beter kunnen. De BHV-ploeg zal deze ontruiming weer gebruiken om wat onvolkomenheden in de aanpak te verbeteren. En sorry voor de kinderen uit groep 5B, die op hun sokken naar buiten moesten…

Het was een pittig weekje om de klassen te kunnen “draaien”. Dat is dan ook niet vlekkeloos gegaan; in de afgelopen week zijn er drie klassen een dag niet naar school gekomen wegens gebrek aan leerkrachten. Op de Josephschool werken we met vaste vervangers; leerkrachten die een gedeelte van de week zijn vrij geroosterd en kunnen inspringen waar nodig. Even een inkijkje achter de schermen: als een leerkracht zich af moet melden, dan gebeurt dat natuurlijk zo snel mogelijk. Dus vaak weet ik ’s avonds wie er de volgende dag niet kan zijn. Maar meestal is het toch pas in de ochtend dat het besluit komt om ziek te melden. Op de meeste dagen zijn er twee vervangers beschikbaar. Dat is geen vetpot op een school met 33 klassen. Iedere groep heeft een noodopvanglijst; dat betekent dat kinderen zijn ingedeeld bij een andere groep als de nood aan de man is. Maar ja, het is ook nog steeds corona en dat betekent dat een klas met besmette leerlingen niet mag worden gemengd met de overige groepen.

Ik dank mijn collega’s die zich deze week van hun meest flexibele kant hebben laten zien, maar ik dank ook de ouders van de groepen, die een dagje thuis moesten blijven. Want ook u moet flexibel en creatief zijn om een oplossing te vinden. Laten we hopen dat de herfstbreak ons allemaal voldoende energie geeft zodat we de herfstige maanden zonder griepgolf door kunnen komen!

In deze nieuwsbrief vindt u een laatste memo van de GGD. Een stukje ervan is bestemd voor het onderwijzend personeel, maar er staat ook voor ouders nuttige info in.

 

Vanuit de GGD en overheid zijn er geen restricties meer wat betreft het toelaten van ouders in de school. De MR heeft met elkaar gewikt en gewogen: wat gaan we doen op de Josephschool? Het lijkt een eenvoudig onderwerp, maar er zijn vele nuances te bedenken en we hebben geprobeerd om dat heel zorgvuldig te doen. Uitgangspunt van onze besluitvorming is sowieso altijd de vraag wat voor de kinderen het beste is. Daarnaast willen we uitstralen dat u als ouders welkom bent op onze school. Maar ook zien we dat de school een stukje rustiger is geworden doordat het minder druk is in het gebouw en de lessen op tijd kunnen starten. En niet te vergeten: de zelfstandigheid van de kinderen is enorm toegenomen door het buiten blijven van de ouders. En we merken dat sommige ouders het een verademing vinden om het kind alleen af te zetten bij de school. Dat kunt u dus gewoon blijven doen als u dat wilt.

Nu, als we alle argumentatie in de hoge hoed gooien, komen we met de volgende afspraken voor na de herfstvakantie:

 

Kleuters: De binnenkomst weer als voorheen, waarbij we de ouders nadrukkelijk blijven wijzen op de zelfstandigheid (jassen en tassen zelf regelen). Alleen het kind afleveren bij het klaslokaal is natuurlijk ook prima. Ophalen via de schuifpui (en groep 1/2I op het bloemenplein). BSO leerlingen blijven in de klas wachten. Zie elders in de nieuwsbrief de tekst van de leerkrachten van de kleutergroepen.

 

Groep 3 & 4: Ouders mogen ’s morgens naar boven, maar doen dit maximaal twee keer per week. Dit stemt u zelf (ivm werkagenda) met uw kind af. Dit betekent dat de kinderen de opgebouwde routines en zelfstandigheid kunnen behouden. Om 15.00 uur gaan de leerkrachten van groep 3 met klas mee naar buiten. BSO leerlingen verzamelen in de aula. Dus na school geen ophalende ouders meer in de school, tenzij er een afspraak is gemaakt. 

 

Groep 5 t/m 8: In principe geen ouders meer mee, tenzij er iets is (verjaardag of iets dringends).

 

We zijn erg benieuwd hoe een en ander zal gaan verlopen. We gaan niets in beton vastzetten en hopen met name op uw gezonde verstand. Is het druk? Maak dan een keuze!

 

Zoals u weet wordt het overblijven op de Josephschool verzorgd door Stichting Kinderstralen. We werken als school nauw samen met deze organisatie. Zo is overblijfcoördinator Natasja Verschoor sinds dit schooljaar ook als onderwijsassistent aan de school verbonden. De lijnen zijn dus kort.

Vanuit de overblijfstichting kwam de vraag of wij specifieke, medische zaken over de kinderen willen doorgeven. Dit kan echter niet vanwege de bestaande AVG wetgeving. Aan u dus de vraag of u zelf de informatie aan Kinderstralen door kunt geven: denk aan diabetes, allergieën, etc. U kunt dat doen via Schoudercom/overblijf.

 

Op maandag 25 oktober zijn de kinderen nog vrij i.v.m. een roostervrije dag. De leerkrachten gebruiken deze dag voor trainingen en overleg.

 

Op woensdag 27 oktober organiseren we een informatieavond voor de ouders van groep 4 over het werken met Snappet. U kunt zich nog aanmelden voor deze uitleg. Als uw kind in een hoger leerjaar zit en u heeft deze avond gemist, kunt u zich natuurlijk ook aanmelden. Maar: vol=vol.

 

Ik ben erg verheugd dat de vacature voor een intern begeleider bovenbouw per 1 december is vervuld. Tóch een opsteker in deze tijd van krapte! De nieuwe collega, Femke Mastenbroek uit Oegstgeest, stelt zich binnenkort aan u voor.

 

Ik wens alle families een fijne herfstvakantie toe!

Monica Tolenaar

Kind- en Leercentrum W.A. van Liefland

 

Uit de groep - impressies

Groep 1-2E, herfstwandelingGroep 1-2E, herfstwandeling

 

Groep 3 & 8, hoe leuk is het om een eigen prentenboek te maken als je in groep 8 zit? En des te leuker als je het dan ook mag gaan voorlezen bij de kinderen van groep 3!Groep 3 & 8, hoe leuk is het om een eigen prentenboek te maken als je in groep 8 zit? En des te leuker als je het dan ook mag gaan voorlezen bij de kinderen van groep 3!

 

Groepen 6: De stad in steentjes. De bouwwerken worden komende tijd tentoongesteld (www.stadinsteentjes.nl)Groepen 6: De stad in steentjes. De bouwwerken worden komende tijd tentoongesteld (www.stadinsteentjes.nl)

 

Groep 7D: naar het Rijksmuseum van OudhedenGroep 7D: naar het Rijksmuseum van Oudheden

 

Groepen 8, samenwerken over Maori'sGroepen 8, groepsoverstijgend samenwerken over Maori's werken tijdens de lessen Da Vinci

Uit de groep - boekenmarkt: een bericht van leescoördinator Joyce Westerling

kinderboek

Wat was dit fantastisch! Glunderende verkopers die andere kinderen vertelden waar het boek over ging en waarom ze dat boek toch echt moesten lezen. (En kopen) Een betere leesmotivator dan je eigen schoolgenoot bestaat er niet! Hier kan geen les tegenop! Voor een prikkie kon iedereen de mooiste boeken op de kop tikken, zelfs de leerkrachten liepen glunderend in de rondte met hun nieuwe aankopen. En als ze uit zijn dan kunnen ze weer op de boekenmarkt verkocht worden.

Er werd onderhandeld, geld geteld en het mooiste van alles was de samenwerking die ter plekke ontstond.  Kinderen zochten elkaar op of oudere kinderen hielpen de jongere. Goud waard! Ik heb menig kind en leerkracht moeten beloven dit er jaarlijks in te houden. Misschien zelfs wel een tweede keer? 

Uit de wijk
 • PareidoliaJeugdtheaterfestival Kastanjerrr in de herfstvakantie en bijzondere voorstellingen,
  Vier de herfstvakantie in de Leidse Schouwburg! Het Kastanjerrr Theaterfestival is een gezellig en actief festival voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voorstellingen, workshops en heel veel randprogrammering! Ruimte Dit jaar is het thema van Kastanjerrr: Ruimte! Astronauten, ruimtevluchten of een ontdekkingsreis naar de ruimtes van het theater: het kan allemaal. Op woensdagmiddag organiseren we een gratis Ontdekkingstocht door de Leidse Schouwburg, of meld je aan voor een echte theaterworkshop op woensdagochtend. Tot in de herfstvakantie van 2021! Zie bijlage of link
 • Balans regio Rijnland organiseert op woensdag 3 november in Leiden een informatieavond over de moeilijkheden van makkelijk lerenden.
 • CJG Zwemmen Met baby’s en peuters, zie bijlage of link

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.