Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 5

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief Josephschool Nr. 5 | Schooljaar 2021-2022 | 2 oktober 2021
Agenda en verjaardagen
 • 4 oktober                   Leidens Ontzet (vrij)
 • 5 t/m 10 oktober        Kinderboekenweek
 • 6 & 7oktober             Oudergesprekken groep 3-4
 • 6 oktober                   Verjaardag Iris Candido
 • 10 oktober                 Verjaardag Ivonne Keepers
Bericht van Monica Tolenaar

m

Beste ouders,

 

Even met de neus op de feiten gedrukt. Dat gevoel bekroop mij toen het telefoontje kwam van een gevaccineerde collega, die tóch besmet bleek te zijn met het coronavirus. Gelukkig herstelt zij voorspoedig en konden we haar groep opvangen deze week.

Onze conciërge meester Joop zal dinsdag een operatie ondergaan. Hij was in de afgelopen weken af en toe op school, maar nu zullen we hem voor langere tijd moeten missen. Beterschap gewenst, lieve collega!

 

Drie oktober is begonnen; we startten gezamenlijk de dag op het bloemenplein met het zingen van de liedjes van de Minikoraal. Met als hoogtepunt natuurlijk het lied “Lalala-Leiden” van onze bekende plaatsgenoot. Dankjewel Jochem!

Hoewel het lekker nat werd, was de Minikoraal weer als vanouds. Niet alleen de kinderen van groep 7 & 8 uit Leiden en omstreken hadden het naar hun zin. Ook alle aanwezige volwassenen genoten met volle teugen, ondanks de regen.

lala    minikoraal

 

Op dinsdag 5 oktober is het de dag van de leraar. Op de Josephschool worden niet alleen de leraren, maar wordt ook al het andere personeel in het zonnetje gezet.

 

De ouders van de groepen 4 zijn uitgenodigd via Schoudercom voor de informatieavond op woensdag 27 oktober over het gebruik van Snappet. Hiermee worden onze lessen rekenen en spelling vormgegeven. Onze eigen Snappetcoach Léon Baaij vertelt u over de werkwijze én geeft u tips hoe u de verhalen van uw kind kunt volgen. Écht een aanrader! Graag noteren in uw agenda en aanmelden via de poll. Neem alvast een kijkje van tevoren https://nl.snappet.org/

 

Een fijn en vrolijk Leids Ontzet gewenst. Tot ziens op dinsdag 5 oktober!

 


Monica Tolenaar

Uit de groep - Kinderboekenweek

Inline image

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, of je goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijden

s de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

 

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van “Worden wat je wil” waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. De Kinderboekenweek vindt in 2021 plaats van 6 tot en met 17 oktober. Bette Westera schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67ste Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekenwinkel tijdens de Kinderboekenweek, bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

 

Actie om boeken aan te schaffen voor onze eigen bieb!

Wie tijdens de kinderboekenweek, de bon van aankopen bewaart en inlevert bij ons op school of bij de boekhandel, spaart mee voor extra uitbreiding van onze schoolbibliotheek! Een percentage van de aankoop wordt uitgekeerd in een te besteden bedrag voor onze eigen bieb. De volgende boekenwinkels doen mee aan deze actie:

 • Boekhandel de Kler: (alle filialen) bonnetjes kunnen worden ingeleverd bij de Kler zelf, samen met de bonnen uit de kinderboekenweekkrant. De Kler voorziet ieder kind van deze krant, waarin allerlei leestips staan. Deze kranten krijgen de kinderen dinsdag aanstaande mee naar huis. De Kler organiseert dit niet alleen tijdens de kinderboekenweek, maar ook in de maanden november en december. De spaaractie geldt voor het totaal bestede bedrag van wat gekocht wordt, dus ook tijdschriften en boeken voor volwassenen.
 • De Bruna: de aankoopbon kan worden ingeleverd bij ons op school. Dit mag bij de leerkracht maar ook in de grote doos die we op het podium plaatsen.
 • Kinderboekenwinkel Sylvester: in hartje Leiden op het Rapenburg ligt deze mooie, kleine kinderboekenwinkel. De bonnen van aankopen kunnen bij ons worden ingeleverd, bij de leerkracht of in de doos die we op het podium plaatsen. 

Boekenmarkt!

Op woensdag 13 oktober kunnen de kinderen onderling boeken ruilen of kopen/verkopen. Meer informatie volgt in de volgend nieuwsbrief.

 

Uit de groep - Gemeenschappelijke MedezeggenschapsRaad leden gezocht

Voor in de GMR zijn we per direct op zoek naar drie nieuwe leden voor in de oudergeleding.

Wat de GMR allemaal doet, vinden jullie in de bijlage.
Mochten jullie vragen hebben dan kun je terecht bij Suzanne Frambach (1/2H) of bij Hetty Barreveld(7C).
Momenteel zijn er twee ouders van de Josephschool lid van de GMR; Mechteld van Veen (moeder van Lotte, 7C) en Niek Verbaan (vader van Hugo 3A en Felix 1/2B). Ook bij hen kun je terecht voor vragen of extra informatie. 

We zouden het fijn vinden als de Joseph goed vertegenwoordigd blijft, dan hebben we als school ook een grote inbreng in de gang van zaken in de GMR. 

Zie bijlage

Uit de groep - impressies

groep 4B: hoe gaan wij met elkaar om in de klasGroep 4B: In de eerste weken wordt er veel aandacht besteed aan de groepsvorming. De groep moet zich na een vakantie opnieuw “zetten”. Dat geldt dit jaar zeker voor de vier groepen 4, die in dit schooljaar opnieuw zijn samengesteld uit drie groepen 3. Hoe leer je elkaar goed kennen en wat is er nodig om op een fijne manier met elkaar om te gaan? Op de foto een mooi voorbeeld van de gezamenlijk opgestelde afspraken voor de groep.

 

Groep 5 da vinci sterren en planetenDa Vinci: Het ontstaan van de Aarde
Maandag hebben we besproken hoe volgens de wetenschap de Aarde is ontstaan: met een hele grote oerknal (een ballon met confetti die knapte)!
Kleine deeltjes, atomen (confetti) zweven door de ruimte.
De deeltjes trekken elkaar aan en vormen uiteindelijk hemellichamen: onze planeten.
Dinsdag liet juf Emma zien hoe de Aarde zich ontwikkelde, met behulp van een proefje.
De Aarde was een grote vuurbal (water met oranje ecoline). De zware atomen zonken naar het middel van de bol (zand zinkt naar de bodem). De aarde koelt langzaam af en er vormt zich een dun laagje op het magma (stukjes karton drijven op het water). Een meteorietenregen slaat kraters in het oppervlak (stenen vallen door de kartonnetjes). Er ontstaan vulkanen. Uit de as ontstaan wolken, waaruit het gaat regenen, waardoor er een hele grote oceaan ontstaat: de oersoep!

Workshop 1 - Da Vinci (de ruimte)
Twee weken geleden kwamen er al onderzoekers vanuit de oude Sterrenwacht om ons meer te vertellen over de ruimte en ons zonnestelsel.
Gisteren kwamen de mensen om de kinderen te helpen met het zelf onderzoek doen naar een planeet/maan van een planeet.
Eerst hebben ze besproken wat je nodig hebt voor leven op een planeet (water, atmosfeer, zonlicht). Kinderen kregen een planeet/maan van een planeet toegewezen en mochten zelf op de laptopjes onderzoek doen en informatie zoeken. De kinderen vonden het heel leuk en hebben een heel uur lang geluisterd en gewerkt!! Volgende week komen ze weer en dan gaan we zelf een alien knutselen!


RMO archeoloog in een uurGroep 7A: Gisteren hebben wij de museumles Archeoloog in een uur gevolgd in het Ruiksmuseum van Oudheden. We doken in de oudste geschiedenis van Nederland. We onderzochten verschillende archeologische vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de vroege en late middeleeuwen. Zo kwamen we te weten wat archeologen precies doen, zoals uitzoeken van welk materiaal een vondst is gemaakt en waarvoor het gevonden object werd gebruikt. En archeologen achterhalen natuurlijk hoe oud een voorwerp is. Na de introductie gingen de leerlingen met een werkboek in groepjes aan de slag in het museum. De les werd afgerond met een practicum, dat uit twee onderdelen bestond: archeologische materialen sorteren en voorwerpen op de juiste plaats op de tijdlijn plaatsen. En nog even langs de eerste Neanderthaler van Nederland: Krijn. Kortom een leerzame ochtend!

Groep 8 en Willy WortelGroep 8: Technolab en Willy Wortel

Uit de groep - Coaching van het overblijfteam

Laura en Ellen zijn beide coach en trainer van de Overblijfacademie en wij zullen dit schooljaar ook op de basisschool van uw kind(eren) komen om een training en coaching te verzorgen voor het overblijfteam. Wij zullen de Overblijfmedewerkers tijdens het overblijven observeren en coachen, om op deze manier, praktijk gericht, de kwaliteit van het overblijven te helpen behouden en waar nodig te verbeteren.

Naast trainingen op de school zelf verzorgen wij van uit de Overblijfacademie ook e-learning trainingen, dit zijn online trainingen die de Overblijfmedewerkers gedurende het schooljaar kunnen volgen. Hierbij kunt u denken aan de Basistraining tso, Afspraken maken, naleven en bewaken, etc.
Dit schooljaar is daar de nieuwe online training "EHBO voor kinderen" aan toegevoegd.

Zowel de e-learning als de scholing op de school zelf zal na het volgen en behalen ervan, worden afgerond met een CRKBO-erkend certificaat voor de Overblijfmedewerker.

Wij wensen u en uw kind(eren) een fijn schooljaar toe en veel plezier tijdens de overblijf.

Uit de wijk: technolab in de vakantie
 • Technolab / Vakantielab: Een te gekke herfstvakantie met Technolab! Jij komt toch ook?

  herfsteditieHet is weer zover! Ook dit jaar organiseert Technolab deze herfstvakantie weer Vakantielab!

  Je kan van dinsdag tot en met vrijdag elke ochtend in de huid kruipen van een echte detective. Lukt het jou om de hacker te achterhalen?

  Of kom jij liever een middagje langs om nieuwe robots te ontdekken of jouw eigen attractie te maken? Het kan allemaal in deze herfstvakantie! Jij komt toch ook? Zie www.technolableiden.nl/vakantielab of bijlage.

 • CJG Webinar – Pubers zijn leuk!

  Pubers in huis ... dat is voor velen best een hele uitdaging! Naast leuk en lief kunnen pubers namelijk ook onvoorspelbaar, onuitstaanbaar en emotioneel zijn. Wat schuilt er achter het dwarse en stoere gedrag van een puber, wat maakt de puberteit voor een kind zo lastig en vooral: hoe ga je daar als ouder nou wel en niet mee om? Welke manier van communiceren werkt het beste? Hoe kan je de lol weer inzien van die worstelende puber?

  In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, neemt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je op een heldere en laagdrempelige manier mee in haar visie op opvoeden en omgaan met pubers. Met humor, zelfspot, positiviteit en vooral gericht op ontdekken wat werkt voor jou en jouw kind. Want elke puber is anders en elke ouder ook. 

  Heb jij thuis een (aanstaande) puber tussen de 10 en 16 jaar en vind je het leuk om eens helemaal in de wereld van een puber te duiken? Meld je dan snel aan bij dit webinar bomvol inspiratie en tips! 

  Dit gratis webinar vindt plaats op dinsdag 9 november 2021 van 20.00 tot 21.00 uur.

   

  Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl. 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.