Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 6

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief Josephschool Nr. 6 | Schooljaar 2021-2022 | 9 oktober 2021
Agenda en verjaardagen
  • 12 oktober                 Oudergesprekken groep 3-4
  • 14 oktober                 Verjaardag Babet Polman
  • 18-25 oktober            Herfstvakantie (18 t/m 25)
Bericht van Monica Tolenaar

m

Beste ouders,

 

Op de Josephschool geven we lessen uit de Kanjertraining. Onze leerkrachten zijn hiervoor opgeleid en onze nieuwe collega’s starten binnenkort met de training.

Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat. De training wordt zowel gegeven in psychologenpraktijken als in klassen op basis- en middelbare scholen. De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden (preventief) of te verbeteren (curatief).

De kinderen leren op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Met de Kanjertraining leren kinderen zich op een positieve manier te handhaven in sociaal stressvolle omstandigheden. Onder het motto: wat je meemaakt is interessant, vervelend of naar, maar hoe je ermee omgaat is belangrijker, dat vormt je. Reageer daarom niet met haat, wraak, gezeur, onverschilligheid of cynisme op problemen die zich voordoen in jouw leven. Doe je best er iets van te maken. Zoek oplossingen waarmee je elkaar en de situatie recht doet. Oplossingen die in de toekomst houdbaar zijn.

Kernwoorden van de Kanjertraining zijn: vertrouwen, rust, wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid.

 

 

Inline image

 

De Kanjerpetten

Om in gesprek te gaan over gedrag bij kinderen maken we bij de Kanjertraining gebruik van petjes met vier verschillende kleuren. Wanneer er zich een probleem of stressvolle situatie voordoet hebben we een keuze om verschillend te reageren. Binnen de psychologie wordt dit coping genoemd. Zolang je handelt vanuit vertrouwen en op basis van wederzijds respect zijn deze verschillen tussen mensen goed en waardevol. Wanneer je zo handelt noemen we dat binnen de Kanjertraining dat je een drager bent van de witte pet. Je durft jezelf te zijn, je bent zelf te vertrouwen en durft ook anderen te vertrouwen. Kortom je bent een kanjer.

Je kunt een kanjer zijn op verschillende manier. Je kunt jezelf zijn in combinatie met de zwarte pet. Dan reageer je op een stoere manier. Je vertoont leiderschapsgedrag. Je kunt je grenzen aangeven. Je durft plannetjes te maken en bent ondernemend. Zolang naast de zwarte pet ook de witte pet van het vertrouwen aanwezig is, zullen deze kinderen zich op  een hele positieve en krachtige wijze gedragen.

Je kunt ook een kanjer zijn in combinatie met de rode pet. Dan ben je vol levenslust. Je hebt een goed gevoel voor humor. Je bent optimistisch en je verstaat de kunst van het relativeren. Zolang naast de rode pet ook de witte pet van het vertrouwen aanwezig is, zullen deze kinderen op een hele positieve en opgewekte manier weten te reageren.

 

Klik voor de een uitleg video

 

Vraag uw kind er maar eens naar! Op onze school zijn Patricia Kapteyn en Marleen Stroeve de Kanjerspecialisten.

 

Komend weekend start de herfstvakantie. De kinderen zijn vrij t/m maandag 25 oktober.

 

Monica Tolenaar

Boekenmarkt

Beste ouder(s) en verzorger(s),

 

Van 6 t/m 17 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema is "Worden wat je wil"

 

Op school willen we dit jaar weer een boekenmarkt organiseren.

Deze boekenmarkt zal plaatsvinden op woensdag 13 oktober. Alle kinderen van de groepen 3 t/m 8 mogen van 12.30-13.00 uur hun boeken verkopen voor een vaste prijs van €2,- of  €1,- of €0,50. Vanaf 12.20 uur mogen de kinderen hun boeken klaar gaan leggen op hun (meegebrachte) kleedje. Vanaf 12.30 uur kunnen de kinderen in de school in de aula en de gangen bij de kleuters en groepen 3, 4 en 5 lekker snuffelen en boeken voor een klein prijsje kopen en verkopen. Uiteraard is het bedoeling dat de boeken in goede staat zijn.

Vanwege Corona kunnen ouders, zeer helaas, niet mee naar binnen...

De kinderen kunnen zich tot 12 oktober opgeven bij de eigen leerkracht.

 

Hopelijk wordt het een gezellige boekenmarkt waar veel nieuwe leesinspiratie wordt opgedaan. Mocht u nog vragen hebben, stel ze gerust aan de leerkracht of de juffen van groep 4a (Leanda), 4b (Esther) en 4d  (Joyce).

 

Met vriendelijk groet,

het team van de St. Josephschool

Dag van de Leraar

dagleraardagle

Uit de groep - impressies

Beroepen in 1-2C, de vader van Lou is een kunstenaarVandaag kwam de vader van Lou ( Casper) vertellen over zijn beroep. Hij kwam in zijn werkkleding naar school. De kinderen konden allemaal snel vertellen dat hij schildert, maar sommigen waren even vergeten dat Lou al had verklapt dat hij kunstenaar is. Hij heeft veel verteld en allemaal vragen beantwoord: hoe hij kunstenaar is geworden, over zijn atelier en wat een galerie is ( bijvoorbeeld de kunstgalerie van de vader van Max-Marie). We hebben het gehad over inspiratie, inlijsten en nog veel meer. Casper heeft laten zien dat hij naast schilderen ook graag fotografeert en het mooi vindt om niet alles te laten zien. Hij wordt geïnspireerd door o.a. dansers en kleurrijke kimono's. Sommige kinderen hebben vandaag al een begin gemaakt met het verfraaien van een zwart-wit foto van een dame in een kimono: met kleurpotlood geven we de foto kleur. Met bladgoud mogen we het straks nog mooier maken en inlijsten.

 

Taalonderwijs bij de kleutersTaalonderwijs bij de kleuters

 

Schrijfster Simone de Jong op schoolSchrijfster Simone de Jong op school. Vrijdag heeft zij heeft aan verschillende groepen verteld over haar boeken (hieronder).

 

Simone de Jong, haar boeken

 

 

Groep 4 en groep 8, duolezen: mooie samenwerking tussen jong en oudGroep 4 en groep 8, duolezen: mooie samenwerking tussen jong en oud

Kinderboekenweektheateruf Joyce Westerling is de leescoördinator van de Josephschool. U vindt regelmatig informatieve en motiverende stukjes van haar hand in de nieuwsbrief. Ook heeft ze haar creatieve talent ingezet door het podium te veranderen in een leestheater!

 

 

Groep 8, naar Technolab klimaatoplossingenGroep 8, naar Technolab klimaatoplossingen

Gezocht verkeersbrigadier voor woensdagmiddag

afbBeste Ouders,

 

Wij zijn dringend op zoek naar 1 ouder die onze jeugdbrigadiers op de woensdagmiddag willen assisteren bij het zebrapad op de Burggravenlaan. 

 

Samen sta je met een zeer enthousiaste jeugdbrigadier uit groep 8 van 12.30 uur tot 12.50 uur ( vanaf januari uit groep 7), het is 1 keer per twee weken ( je staat op een Even week) en uw kinderen mogen langer in de klas blijven. 

 

Je krijgt een opleiding op het zebrapad en bent, na aanmelding bij de Gemeente Leiden officieel verkeersbrigadier. 

 

Je helpt enorm met de verkeersveiligheid rond school. Er lopen ook kinderen alleen over het zebrapad naar huis. Door de aanwezigheid van u als verkeersbrigadier en de jeugdbrigadier maken we dit deel van de Burggravenlaan veiliger.

 

Geïnteresseerd! Stuur een email naar koendewit@dewitmode.nl of een bericht via Schoudercom of naar 06-22447202. Zijn er nog vragen dan hoor ik dat graag of vraag het een verkeersbrigadier in de ochtend.

 

Alvast bedankt. 

Met groeten,

Koen de Wit

Coördinator Verkeersbrigadiers

Hoe creëer je behulpzame kinderen?

 

volkskrant

Wie behulpzame kinderen wil, moet ze van jongs af aan laten meedraaien in het huishouden. Dat schrijft de Amerikaanse wetenschapsjournalist Michaeleen Doucleff in haar boek Jagen, verzamelen, opvoeden. Ze zag dat de Maya’s in Mexico hun peuters altijd verwelkomen tijdens het koken, ook al leidt het tot extra troep. Zoals bij veel opvoedkwesties geldt ook hier: makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe verleidelijk is het om zoonlief af te wimpelen (‘Ga jij maar even Buurman & Buurman kijken, dan klutst papa deze eieren zonder dat alles vies wordt’)? Zeker als je deze les van Doucleff nét iets te laat tot je neemt. Hoe leer je kinderen om behulpzaam te zijn?

 

Dit zeggen de deskundigen

   Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kinderen intrinsiek gemotiveerd zijn om anderen te helpen. In zijn TEDx-praatje toont Harvard- hoogleraar ontwikkelingspsychologie Felix Warneken video’s waarin te zien is hoe dreumes en op hun korte beentjes hem uit zichzelf te hulp schieten als hij iets liet vallen of een deur niet open krijgt. ‘De algemene opvatting is dat kinderen egocentrisch zijn en dat de maatschappij ze moet trainen om altruïstisch te worden. Dit beeld klopt niet’, zegt Warneken.

Een kind wil dus graag assisteren. Het is voor ouders alleen moeilijk om dit altijd goed te begeleiden. ‘Hoezeer we als ouders het belang van onafhankelijkheid van onze kinderen begrijpen, er zijn innerlijke krachten die dat tegenwerken’, schrijven Adele Faber en Elaine Mazlish in How2Talk2Kids. Het is namelijk sneller als je zélf even de ramen lapt. Gaat een jong kind aan de slag met een sopje, dan vraagt het om een flinke dosis zelfbeheersing om niet te gaan bijsturen. Volgens de How2Talk2kids-filosofie moeten ouders zich beperken tot de voorzichtige formulering: ‘Soms helpt het als...’ Zodat een kind 

zich niet tekort voelt schieten. Dus: ‘Soms helpt het als je eerst je handen afdroogt en daarna de kraan goed dicht draait.’

Behulpzaam zijn draait natuurlijk om veel meer dan enkel het huishouden. ‘Het gaat erom hoe jij je als ouder opstelt in het dagelijks leven’, zegt orthopedagoog Monique Albeda. ‘Als jij de buurvrouw te hulp schiet die met een zware tas zeult, dan geef je het goede voorbeeld’, aldus Albeda.

Hoe pak je het aan? Dat lees je hier. Creëer specialisten, door taken te delegeren zoals butler Carson en kok Mrs. Patmore dat doen in het kostuumdrama Downtown Abbey, adviseert de Amerikaanse Meagan Francis, co-host van de podcast The Mom Hour, in een blog.

Omdenker van vandaag

Lastig gedrag? Voor zowel volwassenen als kinderen geldt: alles wat we doen is of een uiting van liefde of een vraag om liefde.

Uit de wijk

- Autismecafé 13 oktober: Film "Het kind of de rekening. 

Op woensdag 13 oktober hebben we in het  Autismecafé een voorvertoning van de documentaire “Het kind of de rekening” van filmmaker Jan Stap. Jan kijkt in de film breed naar de jeugdzorg in de Leidse regio  en praat met kinderen en hun ouders over de hulp die ze krijgen voor bijvoorbeeld autisme. In het Autismecafé laten we deel 1: “Zorgen en Leren” en deel 2: “Goede Hulp” zien.

Na de film praat gespreksleider Annemarie Koppenaal met Jan Stap en een aantal mensen die in de documentaire voorkomen over jeugdzorg en de zoektocht naar goede hulp.

Door het vervallen van de meeste coronamaatregelen houden we het Autismecafé weer in onze gebruikelijke locatie in Het Gebouw. Aanmelden via link.

- Herfstvakantie in zwembad De Zijl

Over twee weken is het alweer herfstvakantie. In zwembad De Zijl worden tal van activiteiten georganiseerd zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen en tegelijkertijd lekker actief bezig zijn. Ook onderhouden ze zo hun zwemvaardigheid.

Er is o.a. Aqua Kids (Aquarobics voor kinderen), er wordt een float party georganiseerd en kinderen kunnen korfbal spelen in het water. Daarnaast ligt elke doordeweekse dag de opblaashaai in het water, net als de loopmat en ander speelmateriaal. Zie bijlage

 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.