Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 12

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief Josephschool Nr. 12 | Schooljaar 2021-2022 | 27 november 2021
Agenda en verjaardagen
  • 28 november - Verjaardag Susan van den Berg
  • 30 november - Verjaardag Joop van Oosten
  • 2 december - Verjaardag Eline Latenstein van Voorts
  • 3 december - Sinterklaasviering
  • 3 december - Verjaardag Roswitha de Boer
Bericht van Monica Tolenaar

m

Beste ouders,

 

Zojuist was de persconferentie. De hele week waren er geruchten over de scholen die mogelijk dicht moesten gaan. Gelukkig is dit niet het geval en daarom ben ik ongelooflijk blij voor onze leerlingen en voor onze ouders. Daarnaast maak ik me grote zorgen over de periode die voor ons ligt. We zijn nu al een aantal weken bezig om de school draaiende te houden met te weinig personeel. Ik merk dat dit zijn tol eist en dat we veel  meer uitval hebben dan vorig jaar. Groepen in quarantaine, maar ook groepen een dag of zelfs twee dagen noodgedwongen thuisonderwijs omdat er geen vervanging meer beschikbaar is. Dit is een nieuw fenomeen voor onze school, want eigenlijk merkten we nog relatief weinig van het lerarentekort. De krapte zorgt ervoor dat we keuzes moeten maken: we schrappen tijdelijk het muziekonderwijs in groep 7&8, we zetten de Anders Leren groepen even on hold, de gedragsspecialist en remedial teacher staan voor de klas, de ICT-er levert een ambulante dag in, etc. etc. Dit betekent een forse aanslag op de kwaliteit van het onderwijs én op de flexibiliteit van de collega’s. En juist in deze tijd wordt er al zoveel van de leerkrachten gevraagd. Ik hoop van harte dat u die inzet ziet en naar waarde weet te schatten. Ik ben ongelooflijk trots op het team van de Joseph dat zich staande houdt en er het beste van maakt.

   In deze periode heb ik veel mailcontact met ouders via Schoudercom. Vaak moet ik een melding doen van een positieve testuitslag of een quarantaine laten starten. Wat mij positief stemt, is het feit dat u zo constructief en begripvol reageert. Terwijl ik me kan voorstellen dat m.n. een quarantaine het gezinsleven aardig overhoop gooit. Ik hoor van collega-directeuren dat zij soms te kampen hebben met boosheid en onbegrip vanuit de ouders. Hulde dus voor onze oudergroep, die het Josephteam het gevoel geeft achter ons te staan!

 

   Vanaf maandag zijn er nieuwe maatregelen van kracht binnen de school. De verplichting voor kinderen om op de gangen een mondkapje te dragen vanaf groep 6 is wel de meest in het oog springende aanscherping van het regeringsbeleid.  Zorg er alstublieft voor dat uw kind iedere dag een aantal mondkapjes bij zich heeft.

Het advies is ook dat u de kinderen vanaf groep 6 twee keer per week een zelftest afneemt.

Ouders zijn niet meer toegestaan binnen de school en we voeren de oudergesprekken dan ook weer online vanaf komende week. Mocht er een bijzondere reden zijn om de school binnen te komen, is dat alleen mogelijk als u een mondkapje draagt.

Het is een pittige opdracht, die we met elkaar moeten gaan uitvoeren. Ik reken hierbij op uw medewerking.

 

Maar het is ook de week in de aanloop naar het Sinterklaasfeest op vrijdag 3 december. En gelukkig levert deze periode een hoop plezier en lichtheid op voor ons allemaal. Laten we daar maar extra van genieten, al is de feestelijke intocht voor kinderen en ouders geschrapt. We maken er een super gezellige dag van en ja, de Goedheiligman laat zich gewoon van tevoren testen!

 

Af en toe geef ik in deze nieuwsbrief een personele update:

Bestel een Keep Calm And Carry On ingelijste poster op Europosters.nl

   Deze week start onze nieuwe intern begeleider voor de groepen 7 & 8. Femke Mastenbroek stelt zich aan u voor. Ook een (her)start van Odette van Hartingsveldt, die korte tijd elders heeft gewerkt. Zij zal als invalleerkracht gaan fungeren binnen de school en neemt bijv. het zwangerschapsverlof van Laura van der Linden (7A) voor haar rekening.

   Het zwangerschapsverlof van Suzanne Frambach zal worden ingevuld door haar duo-collega Myrthe van Beek, die fulltime komt werken.

   Meneer Joop van Oosten, onze conciërge is al vanaf de zomervakantie ziek thuis en ondergaat momenteel een serie preventieve bestralingen na een geslaagde operatie. Hij maakt het naar omstandigheden goed en is heel blij met alle post en tekeningen, die hij vrijwel dagelijks ontvangen mag.

 

 

Fijn weekend gewenst,

Monica Tolenaar

Uit de goep - nieuw op Josephschool

OdetteBeste ouders, 

 

Na een kort uitstapje mag ik gelukkig weer terug komen op de Josephschool. Het gras lijkt soms wat groener aan de overkant. Vanaf 1 december ben ik van dinsdag tot en met vrijdag weer op de Joseph te vinden! 

 

Groeten,

Odette Van Hartingsveldt

 


 

Femke

Beste ouders, kinderen en collega’s,

 

   Graag stel ik mezelf aan jullie voor. Ik ben Femke Mastenbroek en zal vanaf volgende week van start gaan als de nieuwe IB’er voor de groepen 7 & 8 op de St. Josephschool. Samen met mijn man en drie kinderen woon ik sinds augustus in Oegstgeest. De afgelopen vier jaar heb ik met mijn gezin in Zwitserland gewoond. Een fijne periode waarin wij hebben genoten van de relatieve rust en de prachtige natuur. Voor ons Zwitserland avontuur woonden wij in Amsterdam. Hier heb ik tien jaar als leerkracht op een basisschool gewerkt en na de afronding van mijn studie Orthopedagogiek aan de UVA heb ik een periode als gedragswetenschapper in de jeugdhulpverlening gewerkt. De laatste vier jaar in Amsterdam werkte ik met veel plezier als intern begeleider bovenbouw op een basisschool in de Jordaan. Ik kijk er erg naar uit om me samen met de andere intern begeleiders en directie in te zetten voor de leerkrachten en leerlingen op de St. Joseph school. Met dit team werken wij aan kwalitatief goed onderwijs en de best passende zorg voor de kinderen bij ons op school. Een bijzonder periode om te starten met deze nieuwe baan is het wel. Het liefst had ik gezegd dat u met vragen/ opmerkingen altijd even binnen kunt komen lopen, maar dat is in deze Coronatijd helaas niet mogelijk. Uiteraard kunt u wel telefonisch of via de mail contact met mij opnemen (fmastenbroek@josephschool.nl / tel. 071-5132263). Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan.

 

 

Uit de groep - spaaractie kinderboekenweek

Bedankt voor de deelname aan de spaaractie tijdens de kinderboekenweek. We hebben in totaal 5 nieuwe boeken kunnen aanschaffen voor de bieb. De spaaractie van de Kler loopt nog door tot en met december! In de krant zaten ook bonnen voor de maand november en december namelijk. De opbrengst van deze actie is dus nog onbekend. We hopen dat u nog steeds met ons mee spaart. De bonnen mogen bij de Kler zelf, met kassabon worden ingeleverd. Van het bedrag van de kassabon mogen we voor 20% tegoed boeken uitzoeken. De moeite waard dus! Mocht u nog een bon nodig hebben dan hebben we hier op school in de bieb nog een stapeltje kranten liggen. 

 

Twee weken geleden, zijn we ook vanuit school naar Biblion gegaan. We hebben daar heel veel mooie,nieuwe boeken aangeschaft voor onze schoolbibliotheek. De Josephschool neemt dit altijd op in het budget. Ook de ouderraad sponsorde ons mee! Kinderen mogen titels doorgeven aan hun juf of meester, aan juf Carla van de bieb of aan mij. Op deze manier houden we onze bibliotheek up to date en blijft lezen een waar feestje.

 

In januari zijn de nationale voorleesdagen. Een groot aantal thematitels hebben we dus al in huis. Ook doen we weer mee met de boekenbingo dit jaar. De 60 bijbehorende titels gaan we ook weer bestellen. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Joyce van de Wetering

leerkracht groep 4D maandag - taal/leescoördinator dinsdag - leerkracht 4B woensdag

Uit de groep - een inkijkje in een week in groep 1/2I

Sinterklaashoek in kleutergroep 1-2I

Wat een heerlijke week vol met feestelijkheden: 

 

Maandagochtend en donderdagmiddag mochten we naar het Technolab! Na een lange wandeling die opgevrolijkt werd door het zingen van allerlei Sinterklaasliedjes, mochten we er aan de slag met verschillende opdrachten

 

* Pietenvoertuig ontwerpen waarmee de pieten sneller en rustiger cadeautjes bij mensen thuis kunnen brengen;

* Aan het werk met drie robots: een Sinterverhaal bedenken en naspelen met Cubetto, robot Dash langs alle pakjes in het pakhuis sturen en Pietenmuts prik. 

* Het ontwerpen van nieuwe kleding en schoenen voor de pieten en door middel van het maken van een vlot voor hen ontdekten we wat wel en niet drijft.

 

Dank aan de mama's van Faye en Sverre voor het meewandelen naar en van het Technolab!

 

Bij de muziekles van Juf Arina herhaalden we het lied over Sinterklaas die nog lang niet moe is en leerden we een nieuw lied over Sinterklaas. Om ons te helpen schreef juf Arina op het digibord welke dingen er allemaal in het lied voorbij kwamen, zodat we precies de volgorde wisten. Extra spannend: bij sommige woorden moesten we klappen of een muziekinstrument bespelen. 

 

In de kringen tijdens onze Engelse lessen hebben we het thema 'Autumn' afgerond. We herhaalden de leuke liedjes die we hebben geleerd, de verschillende kledingstukken en de kleuren. 

 

Tijdens de werklessen werden er verlanglijstjes geknutseld in de zak van Sinterklaas en zijn we gestart met het maken van de feesthoeden voor tijdens het bezoek van de Sint op school. En om goed te kunnen zien over hoeveel nachtjes dat is, knippen we elke dag de baard van Sinterklaas ietsje korter. 

 

Bij de rekenkring moesten we cadeautjes en pepernoten tellen èn leerden we reeksen (af)maken. 

 

De gymles van dinsdag bestond uit klimmen en klauteren. Op woensdag hebben de juffen en meesters van de PABO ons les gegeven. 

 

In de taalkring hebben we geoefend met rijmen. We moesten rijmen en een bal overgooien. Dat oefenen kwam ons goed van pas. Want donderdag mochten we onze schoen zetten in de klas. Maar Malle Pietje had een grapje met ons uitgehaald en de schoenen en het lekkers verstopt. Door de rijmraadsels op te lossen kwamen we achter de verstopplekken van onze gymschoenen en onze schoencadeautjes- we kregen allemaal de letter P; de letter van de week. Voor de klas kregen we ook nog een nieuw stoffer en blik. Onze vorige was kapot gegaan, dus heel fijn dat we van Sinterklaas een nieuwe hebben gekregen!

 

We gebruikten het rijmen ook om zelf een nieuw lied voor Sinterklaas te bedenken. Op de wijs van 'Vader Jacob' hebben we een nieuwe tekst bedacht. Dat lied gaan we volgende week voor de Sint zingen. 

 

In de Kanjerkring hoorden we een nieuw verhaal over de bange konijntjes en oefenden we het elkaar aankijken, stevig staan en bewezen we maar weer eens dat we echt te vertrouwen zijn met de oefening bruggen en tunnels. 

 

We lazen 'Sint zit vast!' uit. Het is gelukkig goed afgelopen!

 

Nomi trakteerde ons vrijdagmiddag op pepernoten en speculaas-poppen. Heerlijk, dank je wel Pepernomi ;-) 

 

Mooi weekend allemaal! 

Uit de groep - impressies

Puinhoop in groep 4D, rommelpietjes bedankt!Puinhoop in groep 4D, rommelpietjes bedankt!

Rommelpiet kwam langs in groep 5ARommelpiet kwam langs in groep 5A

Dit was een lekker chaotisch weekje en die sluiten we af in een rommelig lokaal want Rommelpiet is langs geweest! Helaas kon hij geen schoenen vinden, daarom komt hij volgende week nog een keertje langs.
Complimenten aan jullie allemaal want wat was het fijn om alle kinderen om 9:00 uur online te zien en spreken! Zo konden we goed samen van start gaan met even kletsen en uitleg. Hierbij de foto’s en dan ook nog wat foto’s van een rekenles, toen we nog lekker op school aan de slag konden.

Succes thuis met zieke kinderen en kinderen die getest worden en van harte beterschap voor degenen die ziek zijn!

 

Uit de groep: 5C biologie Da Vinci5C biologie Da Vinci, Microscopen

Nu we met Da Vinci hebben geleerd over het eerste leven, één- en meercelligen, is het wel heel leuk om dat ook onder de microscoop te bekijken.

Dus we hebben eencelligen, het pantoffeldiertje, bekeken onder de microscoop.

Daarnaast hebben we andere preparaten bekeken: draadschimmel, een mier en bloed van een kikker.

Wat bijzonder dat alles wat leeft is opgebouwd uit deze kleine onderdelen!

 

Kleurovergangen in groep 6DExperimenteren met kleurovergangen in groep 6D

Gisteren hebben we met de kinderen op school geëxperimenteerd met kleurovergangen. Hoe kan je een mooie zonsondergang maken? Hoe zorg je dat de verf in elkaar overloopt? Dat was nog best lastig! Iedereen was super gemotiveerd en heeft hard geoefend! Natuurlijk mogen de kinderen die thuis zaten dit ook nog een keertje doen

 

Berekeningen maken in 8CBerekeningen maken in 8C: Meten is weten!

Vandaag hebben we veel geleerd over oppervlakte, omtrek en inhoud. Hoe bereken je de oppervlakte van het klaslokaal, hoe reken je uit hoe lang een lint, dat om de hele school past, moet zijn en hoeveel liter water past er in de aula mocht de boel overstromen?

Gewoon, door te meten en de formules toe te passen. Hieronder het fotoverslag van deze praktische (buiten)les.

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.