Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 23

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 23 | Schooljaar 2020-2021 | 19 februari
Agenda en verjaardagen

 

19 februari t/m 3 maart: Voorjaarsvakantie

27 februari: Meester Dexter

Bericht van Monica Tolenaar

dBeste ouders,

Na een bijzondere periode begint de voorjaarsvakantie. Ik denk dat iedereen eraan toe is en ik hoop dat de kinderen een ontspannen vakantie tegemoet gaan. Al zijn de mogelijkheden beperkt; er valt gelukkig van alles te beleven in de mooie omgeving van Leiden en omstreken. In een vorige nieuwsbrief heb ik u laten weten dat de vakantie ingekort is. Dit hebben we, met instemming van de MR,  besloten om de kinderen meer onderwijstijd te gunnen. Als u tóch op pad gaat en al een vakantie had geboekt, heeft u verlof gekregen via de leerkracht.

In deze nieuwsbrief vindt u alvast het nieuwe vakantierooster voor het schooljaar 2021-2022. Het rooster wordt globaal vastgesteld op landelijk niveau. Vervolgens wordt het in de Gemeente besproken om knelpunten gezamenlijk op te lossen. Daarna komt het bij de GMR van SCOL en als laatste partij mag de eigen MR van de Josephschool ermee instemmen.

Scholen hebben de plicht om gedurende de basisschooltijd 7520 lesuren te verzorgen; zo’n 940 uur per jaar. Nu is er wel enige vrijheid in het urenrooster per week; zo zijn er scholen, die de lesdag eerder of later laten eindigen, een vrije vrijdagmiddag inroosteren bij jonge kinderen etc. Op de Josephschool werken we met een volledig lesrooster per week (alleen een vrije woensdagmiddag) en daarom hebben wij per jaar uren over.

Deze uren vindt u in het jaarrooster terug in de vorm van extra vrije dagen voor de kinderen. We noemen dat de roostervrije dagen. De leerkrachten zijn namelijk wel aan het werk en gebruiken die tijd voor voorbereiding, overleg, training, evaluatie en aan het schrijven van de rapporten. Die vrijheid in het lesrooster verklaart dus de onderlinge verschillen in de vakantieroosters van de scholen. Maar onderaan de streep volgen alle kinderen 7520 uur basisonderwijs in die acht jaar.

Via deze link leest u er meer over op de site van de Rijksoverheid:  www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd

 

 

De ouders van de leerlingen uit groep 3 t/m 7 hebben een uitnodiging ontvangen voor een digitaal rapportgesprek. Let u goed op de aanwijzingen vanuit ICT om succes te garanderen! Ik hoop dat het lukt om, ook in een digitaal gesprek, de communicatie prettig te laten verlopen. We hadden het liever anders gezien.

 

Vanuit onze administratie komt de vraag of u eraan denkt om de broertjes en zusjes aan te melden als leerling van de Josephschool. Er is voor hen geen grens van 3 jaar, dus kunt u alvast een formulier insturen vanaf de website. Op die manier kunnen wij beter een prognose maken van de toekomstige leerlingaantallen en bepalen hoeveel vrije ruimte er is voor nieuwe gezinnen.

 

Dank voor uw vriendelijke berichtjes n.a.v. mijn onvrijwillige quarantaine. Gelukkig lijkt mijn man zich goed te herstellen en ben ik zelf niet besmet geraakt. Het gescheiden leven in echte isolatie is een bijzondere ervaring en doet me realiseren hoe ongelooflijk ingewikkeld dat moet zijn bij gezinnen met jonge kinderen. Respect en medeleven als dat lot u getroffen heeft!

 

Zolang er geen nieuwe maatregelen worden gepubliceerd, blijven alle bestaande afspraken rond corona van kracht. Een heel belangrijke is de afspraak vanuit het snottebellenbeleid. Hoe lastig moet het voor u zijn om een beslissing te nemen of u uw kind laat testen of niet. Als bijlage stuur ik u de vernieuwde beslisboom toe. Print hem uit en bewaar hem, zodat u niet overvallen wordt door een moeilijk besluit. Ik heb aan de teamleden gevraagd om persoonlijk contact op te nemen als uw kind thuis moet blijven, zodat zij met u kunnen afstemmen. Het blijft in deze tijd heel belangrijk om uw Schoudercom in de gaten te houden. Als een leerkracht zich afmeldt, betekent het heel regelmatig dat er niemand is om de groep op te vangen. U hoort dan pas ’s avonds of ’s morgens vroeg dat er geen les is voor uw kind.

 

Maar eerst even vrij van dit alles. Ik hoop dat we kunnen genieten van het naderende voorjaar.

We zien elkaar weer terug op donderdag 4 maart!

 

 

 

Monica Tolenaar

 

Uit het Team - Vakantierooster

 

Vakantierooster 2021-2022

 

Leids Ontzet: 4 oktober 2021

Herfstvakantie: 18 t/m 25 oktober 2021

Kerstvakantie: 24 december 2021 vanaf 12.30 uur t/m 9 januari 2022

Voorjaarsvakantie: 25 februari t/m 13 maart 2022

Paasvakantie: 15 t/m 18 april 2022

Meivakantie: 25 april t/m 8 mei 2022

Hemelvaart: 26 en 27 mei 2022

Pinksteren: 6 juni 2022

Zomervakantie: 8 juli vanaf 12.30 uur t/m 21 augustus 2022

 

Vrije dagen schooljaar 2021-2022

Maandag en dinsdag 7 en 8 februari 2022 – hele dag vrij

Donderdag en vrijdag 16 en 17 juni 2022 – hele dag vrij

Uit de groepen - Foto's

b

Wist je dat je de sneeuw ook kunt verven? De kleuters uit groep 1/2B wisten er wel raad mee. Natuurlijk gebruikten ze wel een natuurlijke verfstof.

 

 

Da Vinci: vis ontleden Groep 5A
d

De ontwikkeling van het eerste leven op aarde: eencelligen, weekdieren, gepantserde dieren, vissen!

 

We hebben vandaag een vis ontleed in de klas, door de juf zelf gefileerd! Een forel en een baars. We konden alle vinnen mooi zien en hebben geleerd waar ze voor dienen. We hebben daarnaast het verschil geleerd tussen kraakbeenvissen en beenvissen. Ook konden we mooi de kieuwen van binnen bekijken, de weerhaakjes zien in de bek en de graat en ingewanden voelen. Spannend!

Ook de geur hebben we goed in ons opgenomen! Mooi, zo'n gewerveld dier!

 

Tafeldiploma's groep 4

w

De trots knalt ervan af bij deze vrolijke kinderen uit groep 4C. De kinderen hebben goed geoefend en allemaal hun eerste tafeldiploma gekregen. Het is een essentiële vaardigheid om de stap te kunnen zetten naar het cijferend rekenen. Daarom hoort het ouderwetse “stampen van de tafels” écht nog tot het vaste repertoire op school (en hopelijk ook thuis).

 

Lezen

 

d

Onder het motto van : Wáár je leest, maakt niet uit. Áls je maar leest!

Motivatie is één van de belangrijkste succesfactoren bij het leren lezen, dus kiezen de leerkrachten regelmatig voor iets geks. Hoe leuk is dat!

Uit de wijk - Bewegen Wintergames

 

d  d

Omdat beweging en sociale contacten in deze tijd hartstikke belangrijk zijn, organiseren de buurtsportcoaches van Incluzio Leiden in samenwerking met de Krajicek Foundation en Cruyff Foundation de Wintergames. Dit zijn sport en spel activiteiten in de buiten lucht waar voor iedereen wat leuks tussen zit. De afgelopen tijd hebben wij, met de wintergames, al meer dan 200 kinderen blij mogen maken en in de voorjaarsvakantie pakken wij nog meer uit! Zo is er bijvoorbeeld een streetdance activiteit, expeditie Robinson, archery attack, een online FIFA toernooi en nog veel meer (zie schema voor alle activiteiten).

 

Uit de wijk - Activiteiten Krokusvakantie

 

 

In de bijlage treft u de vakantieprogrammering voor de kinderen uit Roodenburg.  

 

d

 

 

Stichting Ondernemend Leiden

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.