Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 29

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 29 | Schooljaar 2020 - 2021 | 9 april 2021
Agenda / verjaardagen

10 april - Hetty Barreveld jarig

12 april - Theater 4c (op basis van de planning van begin dit schooljaar, vraag het bij onduidelijkheid na bij de leerkracht)

13 april - Theater 4d (op basis van de planning van begin dit schooljaar, vraag het bij onduidelijkheid na bij de leerkracht)

14 april - Hannie Meiland jarig

15 april - Eindtoets groep 8

16 april - Eindtoets groep 8

 

Bericht van Monica Tolenaar

monicaBeste ouders,

 

Na de quarantaine van groep 8C vorige week, was het vrijdag de beurt aan de kinderen (én aan beide leerkrachten) uit groep 8A om naar huis te moeten gaan. Natuurlijk weten we allemaal wat ons te doen staat, maar door het bericht van een nieuwe besmetting staat alles weer even stil. Ouders bellen, nadenken over de consequenties en geduld betrachten tot de GGD gebeld heeft in verband met het bron- en contactonderzoek. Ik hoop er weer het beste van en wens juf Francine, juf Ilse, de betreffende leerlingen en hun families veel succes.

 

Op donderdag 15 en vrijdag 16 april staat de Eindtoets gepland voor de kinderen van de groepen 8. Mochten deze data niet haalbaar zijn i.v.m. uitval van de kinderen, dan zoeken we een alternatief voor alle kinderen of voor de kinderen die niet aanwezig kunnen zijn.

 

Dia-eindtoets

De digitale Dia-eindtoets is één van de vijf goedgekeurde eindtoetsen waaruit scholen kunnen kiezen.

 

Waarom heeft de Josephschool gekozen voor de Dia-eindtoets?

  • Digitaal én adaptief: leerlingen worden getoetst op hun eigen niveau
  • Binnen één dagdeel af te nemen
  • Gemakkelijk en veilig in gebruik op elke computer, laptop of tablet
  • Digitale leerling-, groeps- en schoolrapportages
  • Diverse aanpassingen voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften

Toetsafname

Doordat er steeds één vraag op het scherm wordt weergegeven, houden de leerlingen overzicht en kunnen veel leerlingen zich beter concentreren. Ook begint ieder toetsonderdeel met een voorbeeldvraag. Zo weten leerlingen hoe de knoppen werken en hoe ze kunnen navigeren. Leerlingen kunnen vragen overslaan en terugbladeren naar de vragen die ze al hebben ingevuld. Zo kunnen ze tijdens de toets antwoorden opnieuw inzien en aanpassen.  

 

Speciale ondersteuning

De Dia-eindtoets biedt diverse aanpassingen voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften:

  • Mogelijkheid tot vergroten (op de computer: de leesteksten, op de tablet: het hele scherm).
  • Aan een leerling kan extra tijd geboden worden (binnen bepaalde grenzen).
  • De toets kan in delen worden gemaakt. Elk toetsonderdeel moet wel worden afgemaakt in één sessie.
  • Voor kinderen met dyslexie is er een voorleesfunctie beschikbaar.

Nog meer weten over de Dia-eindtoets? Bekijk dan bijgevoegde folder.

 

Fijn weekend!

 

Monica Tolenaar

Uit de groep: Technolab bij de kleuters

technolabHet woord “statisch”en “elektriciteit” kunnen  sommige kleuters nog niet goed uitspreken. Maar wat hebben ze veel geleerd tijdens de workshops van Technolab. Dat die papiertjes aan de ballonnen bleven kleven, vergeten ze écht niet meer.

 

De wijsheid van de Chinese wijsgeer Confucius is vooral in deze lessen heel zichtbaar!

 

confucius

Uit de groep: ontwerpen van bloemenrobots in 1/2F

bloemenrobotsHet was een opdracht om goed samen te werken. Wat kan een bloemenrobot allemaal? De kinderen bedachten van alles; zo kunnen de robots zichzelf van water voorzien en de bloemen laten bewegen als er gevaar dreigt. Creatief ontwerpen bij de allerjongsten.

Uit de groep: lezen, lezen, lezen in 4c

lezenHoe leuk is het als je met een dobbelsteen gooit, het rijtje woordjes voorleest dat daarbij hoort en je maatje goed naar je luistert! Om de motivatie van de kinderen hoog te houden, bedenken de leerkrachten steeds andere werkvormen. En u weet het: lezen leer je door te lezen. Op allerlei verschillende manieren en daardoor blijven de kinderen nieuwsgierig en betrokken.

 

Uit de groep: schooltuinen in groep 6

schooltuinenDeze week gingen de kinderen uit de groepen 6 voor de allereerste keer naar hun eigen schooltuintjes toe. In april is het de tijd van landje voorbereiden, zaaien en planten. De kinderen worden begeleid door enthousiaste en deskundige vrijwilligers en fietsen er, samen met de leerkracht en een begeleidende ouder, naar toe. Ondanks de hagelbuien en de kou hebben de kinderen genoten van hun buitenles. Bikkels zijn het!

Koningsdag 2021 - van de Oranjevereniging Leiden

Koningsdag 2021 nadert en wordt in Leiden georganiseerd door de Oranjevereniging Leiden. Het wordt een feestelijke digitale viering! Het programma bestaat uit verschillende wedstrijden waaraan Koningsdagfans van alle leeftijden kunnen deelnemen! Het Koningdagprogramma zal plaatsvinden via www.sleutelstad.nl/tv, Ziggo kanaal 46 (KPN kanaal 1412). De liveshow vindt plaats op Koningsdag van 14.30 – 16.45 uur met prijsuitreikingen én het nationale proostmoment.

 

Programma-onderdelen Koningsdag 2021:

 

Kleurwedstrijd

Voor de jongste Koningsdagfans is er een echte Oranje kleurplaat ontworpen door de Leidse kunstenaar Pieter Onderwater. De mooiste kleurplaten krijgen uiteraard een prijs! Meer informatie op https://oranjeverenigingleiden.nl/kleurplaten

 

Leiden’s Got Talent

Op Koningsdag 2021 organiseert de OVL de grote Leidse talentenjacht Leiden’s Got Talent, powered by Rockschool Leiden. Meer informatie op https://www.oranjeverenigingleiden.nl/leidensgottalent.

 

Fotowedstrijd

Ook vindt dit jaar een Leidse Fotowedstrijd plaats, ‘Oranje Leiden’. Meer informatie op https://www.oranjeverenigingleiden.nl/fotowedstrijd

 

De Oranjevereniging ziet graag de inzendingen tegemoet en hoopt dat veel mensen Koningsdag digitaal meevieren op 27 april a.s.!

 

Webinar CJG - Temperamentvolle kinderen

Op 22 april 2021 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een webinar over temperamentvolle kinderen. Het is bedoeld voor ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar in regio Hollands Midden.

Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen met een sterke eigen wil. Ze reageren op veel dagelijkse dingen heftiger, intenser of emotioneler. Ze zijn opvliegender, koppiger en sneller van slag dan andere kinderen.

Tijdens dit webinar legt bekend kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve uit hoe het in het hoofd en lijf van temperamentvolle kinderen werkt. Als je je kind leert aanvoelen en goed begrijpt dan maakt dat een wereld van verschil voor je kind, voor jou én voor je gezin.

Dit gratis webinar vindt plaats op donderdag 22 april 2021 van 20.00 tot 21.00 uur.

Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl of via deze link.

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.