Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 36

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief nr. 36 | Schooljaar 2020-2021 | 20 juni 2021
Agenda en verjaardagen
  • 15 juni Verjaardag Zoë Driessen (vergeten in vorige nieuwsbrief 😞)
  • 22 juni Vergadering medezeggingsraad
  • 23 juni tm 25 juni Studiedagen
Bericht van Monica Tolenaar

monica

Beste ouders,

 

Een korte week breekt aan voor de kinderen. Op woensdag t/m vrijdag zijn de studiedagen voor het team gepland en zijn de kinderen vrij. De leerkrachten ronden hun plannen af, evalueren en stellen bij. Tijd om rapporten te maken en te overleggen met elkaar.

Maar ook een middag en avond tijd voor ontspanning: het Corona-proof teamuitje staat vrijdag op het programma. Het is fijn om elkaar weer eens in een ontspannen sfeer te kunnen ontmoeten.

 

Elders in deze nieuwsbrief leest u een stukje over de indeling van de nieuwe groepen 3. Het is ieder jaar weer een hele toer om de nieuwe klassen samen te stellen. Uit negen kleutergroepen kiezen we de vier groepen 3. Een groot compliment voor het onderbouwteam en intern begeleider Joke Verberg, die deze taak met verve uitvoeren. Ik kan u vertellen dat de leerkrachten als leeuwinnen gaan voor “hun” kinderen om de beste combinaties te kunnen vormen.

 

In de loop van deze week presenteer ik u de nieuwe formatie; welke juf of meester krijgt uw kind volgend schooljaar? De leerkrachten vinden het heel leuk om dit belangrijke nieuws zelf te kunnen vertellen aan hun klas en maken er vaak een feestje van, compleet met raadsels en dergelijke.

Er vertrekt een aantal collega’s (daarover later meer) en er komt een nieuw ploegje binnen. Een mooie mix van starters en ervaren leerkrachten!

 

Veel plezier tijdens de extra break volgende week!

Uit de redactie - insturen artikelen graag via email

Dank voor het insturen van alle bijdragen! Bij voorkeur graag via de email nieuwsbrief@josephschool.nl insturen. Via Schoudercom gaan deze soms verloren tussen de andere binnenkomende berichten 😔

Uit het team - oproep verkeersbrigadiers

foto

Beste Ouders,

   Al jaren heeft onze school een zeer enthousiast verkeersbrigadiersteam waarmee we in Leiden zo goed als uniek zijn. Elke dag maken deze ouders de voetgangersoversteek op de Burggravenlaan veilig voor onze kinderen en ouders. Het gehele jaar zien we steeds meer kinderen alleen naar school/huis komen/gaan waardoor dit nog belangrijker wordt.

Zoals elk jaar zijn we voor het nieuwe schooljaar 2021-2022 op zoek naar nieuwe verkeersbrigadiers. Op dit moment zoeken we 6 nieuwe ouders/opa’s/oma’s die het leuk vinden om hierbij te helpen. 

2 ouders  voor de dinsdagmiddag

1 ouder voor de donderdagochtend

1 ouder voor de donderdagmiddag

2 ouders  voor de vrijdagmiddag

   Het is slechts 1 keer per 2 weken ( Je staat op de Even of Oneven week) ongeveer 25 minuten in de ochtend of in de middag. In de ochtend is het van 8.20 - 8.45 uur en/of in de middag van 15.00 - 15.20 uur. Jouw kinderen mogen in de ochtend al naar de klas of in de middag langer blijven als dat nodig is.

   Help mee om de school veiliger te maken en meldt je aan via het schoudercombericht van 9 juni. Ook staat daar nog meer informatie in.

 

Alvast bedankt.

Uit het team - Indeling toekomstige groepen 3

Elk jaar beginnen de leerkrachten al vroeg met het samenstellen van de nieuwe groepen 3. Dit wordt zorgvuldig gedaan. Er wordt onder andere rekening gehouden met een goede verdeling tussen jongens en meisjes en een evenwichtige verdeling van cognitief sterke en minder sterke leerlingen​​​. We proberen kinderen samen met vriendjes en/of vriendinnetjes door te laten gaan naar groep 3. Het is niet vanzelfsprekend dat een kind met al zijn klasgenoten doorgaat naar groep 3 maar kan wel voorkomen als dit uitkomt in het totale plaatje. Op vrijdag 2 juli horen de kinderen die doorgaan naar groep 3 in welke groep ze volgend jaar komen. De ouders ontvangen de verdeling deze dag via Schouder.com

Uit het team - Internationale school start in Leiden

De Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) heeft toegezegd een internationale basisschool in Leiden op te richten. Internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO) start per augustus 2022 in een aantal lege klaslokalen aan de van Vollenhovenkade 15. Dit is tijdelijk voor de periode van 5 schooljaren. Daarna wordt gekeken of de school succesvol is en waar de school definitief in Leiden kan komen. 

Internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO)
   In de Leidse regio is behoefte aan meer betaalbaar internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO). Een internationale school past bij Leiden als internationale kennisstad, waar veel internationale kenniswerkers en arbeidsmigranten werken op bijvoorbeeld de universiteit en het Leiden Bio Science Park. Een IGBO is een school waar leerlingen een internationaal erkend lesprogramma volgen in een Engelstalige lesomgeving. Deze scholen zijn bedoeld voor kinderen van ouders met een niet-Nederlandse nationaliteit die tijdelijk (3 tot 5 jaar) in Nederland verblijven voor wonen en werken. Ook zijn de scholen bedoeld voor kinderen met de Nederlandse nationaliteit, die minimaal twee jaar met hun ouders in het buitenland hebben gewoond of binnen twee jaar voor minimaal twee jaar naar het buitenland gaan. 

Twee scholen op een locatie
   De gemeente kan zelf geen school oprichten. Dat doet een schoolbestuur. De gemeente heeft de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) gevraagd een internationale basisschool op te richten. SCOL heeft kortgeleden na zorgvuldig onderzoek besloten om de internationale basisschool te starten. De gemeente zocht binnen de schoolgebouwen van SCOL naar beschikbare ruimte. In het bestaande onderwijsgebouw aan de Van Vollenhovenkade, waar Joppensz in lesgeeft, staan momenteel meerdere klaslokalen leeg. Een bestaand schoolgebouw als tijdelijke plek gebruiken is een duurzamere, goedkopere, en snellere oplossing dan tijdelijk een nieuw schoolgebouw neerzetten. 

   SCOL en de gemeente streven naar een opening van de internationale school in augustus 2022, te beginnen met een periode van vijf schooljaren (2022-2023 t/m 2026-2027). SCOL en gemeente Leiden maken binnenkort afspraken op welk moment gedurende deze tijdelijke periode geconcludeerd kan worden dat de IGBO succesvol genoeg is om naar een definitieve plek voor de school te gaan zoeken. 

Heeft u interesse in de nieuwe internationale school voor uw kinderen? Mail SCOL via info@scoleiden.nl onder vermelding van ‘IGBO’.  

Uit het team - Professor Ionica Smeets op bezoek

ionicaVandaag mochten wij professor Ionica Smeets ontvangen in de klas.

Voorafgaand aan haar bezoek zijn we steeds meer over haar te weten gekomen en leefden al veel vragen.

Die mochten we nu dan eindelijk stellen!

 

Ionica ging ons uitleggen over onderzoek doen en liegen met grafieken. Vroeger wilde ze graag kinderboekenschrijfster worden, maar uiteindelijk werd ze professor. Binnenkort komt alsnog haar eerste kinderboek uit. De kinderen zijn super enthousiast en willen het boek graag lezen (Rekenen voor je leven).

 

We zijn veel te weten gekomen over trucs die gebruikt worden om grafieken te laten liegen. Ook hebben we zelf geoefend met het maken van zo'n grafiek. Dat lukte goed, dus pas op!!

Sommige leerlingen gingen zelfs de CITO grafieken in twijfel trekken... ooops. Maar ze zijn nu wel extra alert!

 

Wat de leerlingen vooral heel gaaf vonden is dat Ionica ook als PIonica in Donald Duck is geweest. En waarom Dan PI onica .... ;)

- Twitterbericht

- Krantenartikel Volkskrant

ionica poster

Uit het team - Juf Iris Candido

theaterJuf Iris Candido werkt twee dagen per week in groep 8B en twee dagen in groep 6C. Dat betekent groepsverantwoordelijkheid voor twee groepen met bijbehorende eindverantwoordelijkheid. Ze is momenteel hoogzwanger en mocht stoppen met lesgeven met 28 weken in verband met corona. Maar, dat wilde ze niet omdat ze haar klassen niet in de steek wil laten. Ze beschrijft in haar blog met trots over haar leerlingen in groep 6C, die vermoeid waren na het theater. Hoe zou het zijn gesteld met de vermoeidheid van de juf zelf? Daar schrijft ze niet over.

Gewoon een topjuf. Dankjewel, lieve Iris voor je onvermoeibare inzet voor je leerlingen!

Uit het team - wekelijkse klas impressies

 

 

spreekbeurt 1/2Vrijdagochtend hield Sverre zijn spreekbeurt over eetbare planten en dan in het bijzonder over daslook en brandnetel. Sverre vertelde ons hoe deze planten geplukt kunnen worden (met tuinhandschoenen aan in het geval van de brandnetel) len vervolgens tot lekkers gemaakt kunnen worden. Zo liet Sverre met filmpjes en foto's zien hoe er van daslook kruidenboter en van brandnetel pesto gemaakt kan worden. En hij vertelde er niet alleen over, we mochten het ook proeven. We vonden het heerlijk! Een leerzame èn lekkere spreekbeurt dus!spelen 1/2gZomerspel in 1/2G

groep5Donderdagochtend hadden we de hele ochtend bezoek van Naturalis. We hebben geleerd over hoe paleontologen aan het werk gaan en we mochten zelf ook fossielen onderzoeken en uitgraven! Hoe cool!
Dit was het einde van het 3e thema: Het leven op het land. Volgende week gaan we het hebben over: de eerste mens (prehistorie). Kinderen mogen hier weer spullen voor de thema kast voor meenemen.

BoekenbingowinnaarWat zijn wij (5c) ontzettend trots op onze Julius! Hij heeft 40 boekentitels gelezen van de boekenbingo en recensies geschreven op de site. Hiermee heeft hij een prijs gewonnen. (1 Van de 3 prijzen) Hij krijgt een jaar lang de kidsweek! (Kinderkrant) En hij is natuurlijk expert geworden in het kennen van al die mooie nieuwe titels.

schooltuinen groep 6Een speciale les bij de schooltuintjes is het belevingspad.
Vertrouwen op je zintuigen en klasgenootjes. Genieten van de natuur.
Boem, au, sorry boom! Dat was een speciale ervaring!!

 

schoolfotograafDe schoolfoto's worden gemaakt. Alvast een voorproefje!

Uit het team - nieuw lid medezeggenschapsraad

Welmoed

Op de vacature voor een ouder in de Medezeggenschapsraad van de Josephschool heeft zich één ouder officieel aangemeld. Dat betekent dat er geen verkiezingen hoeven te komen en dat met ingang van het nieuwe schooljaar Welmoed Kalkman de oudergeleding in de MR zal versterken. Een fijne aanwinst! Zij zal de plek van Tineke Geertsema innemen die de MR zal verlaten, omdat haar termijn van drie jaar er op zit.

Hieronder stelt het nieuwe MR-lid zich voor:

 

Beste ouder,

Mijn naam is Welmoed, 42 jaar en werkzaam bij een parkeeradviesbureau.

Ik heb gereageerd op de MR vacature omdat het me leuk lijkt om namens alle ouders betrokken te zijn, mee te denken en inspraak te hebben bij diverse (beleids)zaken die op onze school spelen. Mijn kids zijn nu resp. 9 (Caspar, 5D) en 11 jaar (Boris, 7B) oud; ik draai al enkele jaren mee in de wereld van de basisschool, spreek veel ouders en krijg hierdoor snel mee wat er bij ze speelt en hoe ze over onderwerpen denken. Ik hoop een laagdrempelig aanspreekpunt te bieden voor vragen of andere issues.

Voor nu kun je me om de week vinden op de maandagochtend als verkeersbrigadier.

Groet! "

Uit de wijk - Open tuinen weekend (19/20 juni)

Het weekend van 19 en 20 juni is het Open Tuinen Weekend. Groei & Bloei organiseert dit weekend. In Leiden e.o. zijn meerdere tuinen te bezichtigen. Op deze website staat een overzicht en alle informatie. Nog meer tuininspiratie is te vinden op www.gagoed.nl/jaarvandetuin
In het kader van Open Tuinen Weekend is er op zondag 20 juni ook een open Buurttuinendag in de Merenwijk o.a. in buurttuin Magnoliadal en Cliviadal. Maak een mooie wandeling via het Genietommetje dat de 20 buurttuinen met elkaar verbindt. Kijk voor de route op: opentuinenmerenwijk.wordpress.com

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.