Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 40

Nieuwsbrief Josephschool

Nr. 40 | Schooljaar 2020-2021 | 17 juli 2021
Bericht van Monica Tolenaar

mBeste ouders,

De laatste nieuwsbrief van schooljaar 2020-2021 alweer. Het klinkt obligaat, maar ook dit schooljaar is voorbij gevlogen. Ondanks de lockdown en alle perikelen rondom corona, kijk ik dankbaar terug op dit jaar. Binnen de veilige omgeving van de school zijn er bepaalde rituelen en routines. Zo werk je als leerkracht écht samen met de kinderen toe naar het jaarlijkse afscheid. Vooral bij jonge kinderen kan dat een ding zijn. Terwijl ik dit bericht schrijf, is de laatste bedrijvige ochtend nog in volle gang. Ik zie kleuters als een kuikentje achter hun juf aanlopen. Sommigen met een beetje pijn in de buik vanwege het afscheid.

In deze laatste nieuwsbrief wens ik alle schoolverlaters een mooie toekomst toe. Ik hoop dat de 8e groepers op de Joseph hebben geleerd dat leren leuk is. Dat je je leven lang mag leren. Dat je nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen je stappen laat zetten. Dat je vrienden belangrijk zijn. Dat je ruzies altijd uit moet praten. Dat je altijd een nieuwe start kunt maken. Dat er altijd volwassenen om je heen staan, die er voor jou zijn. Dat samenwerken je verder brengt. Dat niet alles vanzelf gaat. Dat doorzetten nodig kan zijn. Dat je op jezelf kunt vertrouwen. Dat je altijd welkom blijft op de Joseph!

 

We hebben veel verhuizers dit jaar. Ook van deze gezinnen nemen we afscheid en wensen we een mooie doorstart op een andere school toe. In Spanje, Delft, Apeldoorn, Utrecht en de andere plaatsen waar jullie je gaan vestigen.

 

Ik wil alle ouders danken voor de fijne samenwerking. De vrijwilligers, die er mede voor zorgen dat de kinderen het goed hebben op onze school. Helemaal geweldig!

 

En last-but-not-least dank ik mijn collega’s. Ik ben trots op jullie en dank je voor je tomeloze inzet, voor je deskundigheid, voor het plezier dat er soms vanaf spat, voor de positief kritische feedback, voor je doorzettingsvermogen in de corona tijd.

 

Een speciaal gedag aan de collega’s, die de Joseph gaan verlaten. Het ga jullie goed! (en een speciaal welkom terug aan juf Renate)!

 

Tijdens de persconferentie van 13 augustus hoop ik geïnformeerd te worden over hoe we op 30 augustus kunnen gaan starten.

 

Geniet nu allemaal van de vrijheid, voor zover dat mogelijk is.

 

Met vriendelijke groet,

Monica Tolenaar

Directeur St. Joseph

Uit de groep - Lezen en rekenen in de vakantie

Beste ouders,

 

Zes weken lang lekker uitslapen, buitenspelen en niet naar school. Maar ook zes weken waarin het niveau van je kind een terugval kan maken. Dat verschijnsel, bekend als een zomerdip of vakantiedip, krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht.

 

Lezen en rekenen in de vakantie

Iedere juf of meester op de basisschool kent het verschijnsel wel. Kinderen die na de zomervakantie ineens de tafels niet meer kennen, of slechter lezen dan aan het eind van het schooljaar. Het klinkt gek, maar de zomervakantie is een heel belangrijke periode. Want wist je dat niveauverschillen tussen leerlingen voor een groot deel ontstaan in de grote vakantie? 

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die bijvoorbeeld niet lezen tijdens de zomervakantie in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan, terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie een hoger leesniveau hebben. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij rekenen. Steeds meer scholen geven ouders dan ook de opdracht mee ervoor te zorgen dat hun kind in de zomervakantie blijft oefenen met rekenen en lezen.

 

Moet dan nou, leren in de vakantie?

Moet dat echt, in de vakantie ook nog met leren bezig zijn? Je zult het misschien bezwaarlijk vinden, zeker als je kind tijdens het schooljaar al op zijn tenen moet lopen om het bij te benen. Maar misschien is het nog wel vervelender voor je kind om steeds verder achterop te raken. Dat kan een reden zijn om je kind te stimuleren in de vakantie bezig te blijven met lezen en rekenen. Maar een kind met tegenzin dwingen om te oefenen, werkt alleen maar averechts.

Als ouder maak je zelf de afweging, waarbij je goed moet kijken naar de behoeftes je kind. Waarbij energie tanken voor het nieuwe schooljaar natuurlijk een heel belangrijke behoefte is!

Hoogleraar en orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer wees in een opiniestuk in het Parool op dat veel kinderen veel kinderen juist in de lange zomervakantie een flinke ontwikkelingssprong maken. "De hersenen worden op een andere manier gestimuleerd. In de vakantie kunnen kinderen, juist door andere activiteiten dan die van de school, op hun eigen manier het geleerde van de afgelopen schoolperiode verwerken."

Goorhuis wijst erop dat lezen en rekenen nooit helemaal uit beeld zijn. "Een kind dat vertrouwd is gemaakt met lezen en rekenen past de opgedane kennis toe, ook in spel en tijdens uitstapjes."
 

Tips om te lezen en rekenen in de vakantie

Leren in de vakantie gaat bijna ongemerkt. Wordt er op school veel gelezen volgens de leesmethode of in verhalende of informatieve boeken, als ouder heb je tijdens de vakantie een veel bredere verzameling leesmateriaal tot je beschikking. Denk aan vakantiefolders, het activiteitenprogramma op de camping, brochures van pretparken en bezienswaardigheden, de menukaart op het terrasje.

Zo krijgt een 'leesoefening' een echt vakantietintje. Als je je een beetje openstelt voor de mogelijkheden, kom je onderweg tal van dingen tegen waar je kind ongemerkt wat van opsteekt:

  • Speel woordspelletjes met nummerborden in de auto.
  • De plattegrond van de camping is perfect oefenmateriaal om te leren kaartlezen.
  • De autotocht naar Italië is een lesje aardrijkskunde. 
  • Laat je zoon ansichtkaarten schrijven aan zijn vriendjes of een vakantiedagboek bijhouden.
  • Laat je dochter uitrekenen hoe ver het nog is naar de volgende camping als je van de 80 kilometer er 25 hebt afgelegd.
  • En hoeveel croissantjes moeten er gekocht worden in de kampwinkel als ieder gezinslid er twee wil eten?
  • Een spelletje Yahtzee oefent de tafels en optellen.
  • Tellen doe je bij een potje badminton op de camping
  • Hoe laat moet je kind terug zijn? Hoeveel minuten is dat nog? Welke digitale tijd hoort hierbij? Een lesje klokkijken met een context..


 

Krijg je je kind niet geïnteresseerd in leesboeken?
Probeer dan eens of informatieve boeken misschien wel in de smaak vallen. Of leen stripboeken. Het gaat er niet om wát je kind leest, maar dát je kind leest. Het lidmaatschap van de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. 

 

Doe-boeken

Dit jaar komt daar een nieuwe tip bij: laat je kinderen zien hoeveel leuke doe-boeken of vakantieboeken er zijn!

Bij doe-boeken denk je waarschijnlijk direct aan puzzels, kleurplaten en speuren-in-de-natuur-opdrachten. Maar tegenwoordig zijn veel doe-boeken ook echte leesboeken! Het zijn interessante informatieboeken, boeken vol korte fictieve verhalen of zelfs complete verhalen waarbij je ook iets kunt dóen! Om je een idee te geven, staat hieronder een aantal tips op een rij (maar er zijn er zeker meer). 

 

Oh ja, nog even een mededeling: de linkjes hieronder verwijzen óf naar de recensie op deze website óf naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!). Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.

Ontsnap uit dit boek Titanic  Ontsnap uit dit boek - Egypte Ontsnap uit dit boek Race naar de maan

 

 

Serie: Ontsnap uit dit boek
Bill Doyle & Sarah Sax &… jij!
Volt, 2019, 2020 en 2021

Vorig jaar las ik het boek Egypte uit de serie Ontsnap uit dit boek. LEUK!! Je kunt drie verhaallijnen kris-kras door het boek volgen en om ‘de juiste weg’ te vinden, moet je onderweg allerlei tekeningen maken en puzzels oplossen. Titanic verscheen al een jaar eerder en Race naar de maan komt deze week uit! Het voelt wel raar om te gaan schrijven in een ‘echt’ boek, maar het maakt het lezen van deze paperback wel tot een avontuur dat je echt zelf beleeft. Je leert er bovendien ook nog eens heel veel van. 

Kidsweek doeboek 8Het grote Kidsweek doeboek
Van Holkema & Warendorf, 2021

Met dit boek hoeven kinderen zich volgens de makers niet te vervelen… en dat is ook echt zo! Niet alleen vind je de bekende puzzelpagina’s, moppen, stripjes en reportages uit Kidsweek terug in dit boek, je kunt ook heel veel verhalen lezen uit boeken die zijn uitgegeven bij Van Holkema & Warendorf. Soms zijn dat afgeronde verhalen, zoals uit Prutsers & pechvogels of Iemand in het bijzonder, maar ook fragmenten, zoals uit Chip & Bos – Roborangers of het nog te verschijnen boek (zie hieronder) De zomer waarin ik in een caravan woonde. En tussendoor zijn er ook nog leuke knutsel- en speuropdrachten. 

Het grote menselijk lichaam doeboekHet grote menselijk lichaam doeboek
Ben Elcomb
Van Holkema & Warendorf, 2021

Oké, in dit boek ligt de nadruk niet op grote lappen tekst lezen; je kunt dit doeboek meer zien als zeer interactief weetjesboek: een boek dat je echt ontzettend veel vertelt over de menselijke anatomie en terwijl je heel veel leert (en stiekem dus ook best veel leest), kun je jezelf uitdagen met hersenkrakers, rekenpuzzels, woordzoekers of een spel. Lekker kleurrijk vormgegeven en met een indrukwekkende dikte van maar liefst 128 pagina’s.

Vakantieboek Bomvol bijzondere beestenVakantieboek Bomvol bijzondere beesten
Young Scientist, 2020

Ook van dit boek leer je zelf waarschijnlijk nog heel wat! Tien bijzondere dieren worden uitgebreid besproken, van mug tot blauwe vinvis. Met tussendoor spannende codekrakers om de állerleukste weetjes te weten te komen en doolhoven, logigrammen en punt-naar-punt-puzzels om (verder) te ontspannen. Dat dit vakantieboek eigenlijk van vorig jaar is, is alleen van belang als als je hem al hebt. Het boek is namelijk nog steeds verkrijgbaar.

Reis rond de aardeVakantieboek Reis rond de aarde
Young Scientist, 2021

Het Young Scientist vakantieboek van dit jaar heeft het thema Reis rond de aarde. Dat betekent geen toeristische landentrip, maar een stoere expeditie langs woeste natuur, zoals vulkanen, woestijnen, regenwouden en oceanen. Ook nu weer bomvol superinteressante (wetenschappelijke) weetjes en veel codekrakers, denkpuzzels en mysterieuze kleuropdrachten.

 

Reis de wereld rond

Zoals je met bovengenoemd vakantieboek al vanuit je luie stoel of hangmat op wereldreis kunt gaan, zo zijn er natuurlijk nog meer leuke boeken om ‘mee op reis te gaan’. 

Reisdoel: Azië – Japan (Tokio)

100% Coco Tokyo100% Coco Tokyo
Niki Smit
De Fontein, 2020

Weliswaar is dit vooral een boek voor kinderen die houden van lezen over mode en liefdesperikelen, maar ondertussen lees je ook wel heel erg veel over Tokio en de Kawaii-cultuur. En die is, zoals Coco het ook noemt, vaak nogal bizarrr! Echt een heerlijk, ontspannend leesboek dat je – net als Coco – meeneemt op een geweldige reis. (11+)


Reisdoel: Afrika – Kenia

Undercover 1: rivieren van zandUndercover: Rivieren van zand
Chris Kooi
Van Goor, 2020

Als de 12-jarige Alex als undercover-agent in dit boek uit het vliegtuig stapt, heb je het gevoel dat je zelf in Kenia bent aangekomen. Dit boek bevat niet alleen een spannend verhaal over illegale jacht en gevaarlijke criminelen, maar laat je ook kennismaken met de bijzondere natuur en cultuur van dit – volgens de auteur – prachtige land. Alsof je zelf even in Afrika bent geweest! (11+)


Reisdoel: Europa – Spanje

Tien vragen aan mijn vaderTien vragen aan mijn vader
Evelien Feltzer
Van Holkema & Warendorf, 2019

Een mooi kijkje achter de schermen van een vakantieplek! De setting van het verhaal, met smalle, witte straatjes in Tarifa, winderige stranden en een verlaten bergstreek zorgen ervoor dat je van dit boek een lekker zomers vakantiegevoel krijgt. Er verschijnt trouwens eind deze maand een nieuw boek van Evelien Feltzer, waarin de hoofdpersoon verhuist naar een camping in Nederland: De zomer waarin ik in een caravan woonde. Als ik het goed inschat, laat dit verhaal mooi zien dat een zomer in Nederland óók heel fijn kan zijn! (10+)


Reisdoel: Midden-Amerika? – Het tropische eiland Isla de Corales

WegwezenWegwezen
Jeff Kinney
De Fontein, 2018

Waar (het fictieve) Isla de Corales ligt, doet er helemaal niet toe. Maar wat wel heel fijn is: door dit boek zul je het helemaal niet meer zo erg vinden dat je níet op vakantie gaat naar een tropisch eiland dit jaar. Dit deel uit Het leven van een loser is voor veel kinderen de ideale vakantielectuur. Het is ontzettend grappig, laagdrempelig en het sluit nog mooi aan bij het vakantiegevoel ook. En helemaal mooi: het boek staat in de online bibliotheek, dus is (gratis) te downloaden op tablet of smartphone. Handig! (9+)


Reisdoel: de hele wereld!

De wereld rond met StiltonDe wereld rond met Stilton, Geronimo Stilton!
Geronimo Stilton
Baeckens Books, 2021

Leuk om te weten: dit boek verschijnt net voor de zomervakantie en zal veel kinderen motiveren om te blijven lezen in de zomer! En… je reist met dit boek de hele wereld rond! In het verhaal strijden namelijk zeven teams om de gouden wereldbol. De teams moeten tien, voor de deelnemers nog geheime, bestemmingen bereiken en voor deze mega-speurtocht moeten ze tien puzzels oplossen en allerlei tests doen. Klinkt goed! (8+)

Online lezen

Boek n trip

 

Normaal gesproken kun je tijdens de zomermaanden gebruik maken van de VakantieBieb. Die is er dit jaar niet! Maar dat hoeft ook niet, want van 1 juli tot en met 31 augustus hebben jeugd en jongeren, lid of geen lid, gratis toegang tot de ‘normale’ app van de online bibliotheek en kunnen ze dus op die manier e-books en luisterboeken lenen. Het aanbod is enorm en zo vind je dus altijd wel een boek dat bij je past. Trouwens, iedereen die lid is van de bibliotheek heeft sowieso al gratis toegang tot deze app!

Hierboven noemde ik al het boek Wegwezen, maar zoek maar eens op het woord ‘zomer’ of ‘vakantie’ en je vindt nog veel meer zomerse boeken! Je kunt filteren op leeftijd, maar ook op publicatiejaar of luister- of e-book. En om keuzestress te voorkomen, maakt de bibliotheek voor 5 leeftijdscategorieën ook al een speciale zomerse boekenselectie met 10 e-books en 10 luisterboeken.

Dat wordt een fijne leeszomer!

 

bron: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/zomer-voorkom-een-vakantiedip/news/22/

https://leesbevorderingindeklas.nl/artikelen/zomerlezen-2021/

 

Met vriendelijke groet,

 

Joyce van de Wetering

Uit de groep - libdub

   Mocht je de cookies hebben geblokkerd, klik hier

 

Uit de groepen

Creatieve gastles door de moeder van juf Femke! De appel valt niet ver...Creatieve gastles door de moeder van juf Femke! De appel valt niet ver...

 

Koe knuffelen in de kinderboerderijKoe knuffelen in de kinderboerderij

Laatste ronde voor de zomer in de schooltuinLaatste ronde voor de zomer in de schooltuin

Picknick in de speeltuinPicknick in de speeltuin

Mooie tekeningen in groep 8Mooie tekeningen in groep 8

Uit de wijk

- Zomerprogramma BplusC, klik hier

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.