Inloggen

De Josephschool: talentvol onderwijs voor iedereen!

preview
Nieuwsbrief van de Josephschool nr. 16

Nieuwsbrief Josephschool

Nieuwsbrief Josephschool Nr. 16 | Schooljaar 2021-2022 | 14 januari 2022
Agenda en verjaardagen
 • 17 jan - Verjaardag Rémi van Dijk
 • 18 jan - Vergadering Medezeggenschapsraad
Bericht van Monica Tolenaar

m

Beste ouders,

 

We zijn begonnen! Met beurtelings een groep thuis en enige creativiteit om de personele gaten te dichten, zijn we optimistisch van start gegaan. En we zagen gelukkig veel blije kinderen! En het is heel goed gelukt om alle chromebooks weer op tijd op school terug te krijgen. Hulde hiervoor.

   Het blijft van groot belang om regelmatig te testen. Het gebeurt vaak dat kinderen weinig tot geen klachten vertonen en toch besmet blijken te zijn. Als u en uw kind geen principiële bezwaren hebben tegen het dragen van een mondkapje, vraag ik u dringend om het gebruik ervan opnieuw onder de aandacht te brengen. Het gaat hier om kinderen vanaf groep 6. Doordat wij het mondkapje niet mogen verplichten, merken we dat we tegen pedagogische beperkingen aanlopen. De kinderen voelen die ruimte en worden nonchalanter of zelfs enigszins baldadig. Als je je mondkapje op je hoofd zet, heb je hem toch ook op? Deze discussie willen we niet aangaan.

   De extra activiteiten van de komende tijd zijn helaas nog afgelast. Het gaat hierbij om de informatieavond voor de ouders van groep 1/2 en de theateravonden voor deze groepen. De kinderen uit de kleutergroepen hebben liedjes geoefend o.l.v. juf Arina die via de blogs met u gedeeld zullen worden. Dan lijkt het toch een beetje op een écht optreden.

   Er is goed nieuws te melden over de gezondheid van meester Joop, onze geliefde conciërge. Zijn medische behandelingen zijn achter de rug en hij heeft het voornemen om vanaf februari weer rustig te beginnen gedurende 3 ochtenden per week.

   Juf Suzanne Frambach van groep 1/2H is thuis om zich te kunnen voorbereiden op de naderende  bevalling en juf Iris Candido is juist weer terug van haar verlof en gestart in groep 1/2I.

   Elders in deze nieuwsbrief leest u de aankondiging van het enige echte MAAKLAB van de Josephschool. Vanaf januari huren wij drie ruimtes van Smallsteps, zodat we wat ruimer in het jasje komen te zitten. Alle 33 lokalen zijn bezet door onze 33 groepen en zelfs in de teamkamer wordt er les gegeven aan de groepen Anders Leren en andere kleinere groepen.

De nieuwe lokalen zijn te bereiken via de buitentrap en bevinden zich op de eerste etage van het gebouwtje van Smallsteps (0-4 jarigen opvang) naast de school. We zijn nog druk bezig met de inrichting en het aanleggen van ICT voorzieningen e.d.

Het MAAKLAB wordt als eerste aangepakt; er worden werktafels in elkaar gezet en heel veel schroefjes in IKEA krukken gedraaid. De medewerkers van het Technolab hebben er veel werk aan en staan te trappelen om met de lessen te beginnen. In dit eerste half jaar starten we met de groepen 5 en 8. De overige bovenbouwgroepen stromen volgend schooljaar in.

Heel blij zijn we met de donatie van Du Prie Bouw & Ontwikkeling B.V. Daardoor zijn we in staat om met goede materialen te werken en zijn we verzekerd van het goede hout om te kunnen bewerken.

 

Monica Tolenaar

Uit het team - Josephschool en Technolab openen Maak!

Het is bijna zover. Deze week opent Maak! haar deuren bij de Josephschool. Maak! is een unieke ruimte waar kinderen met alle materialen en gereedschappen kunnen maken wat zij zélf willen maken. Een ruimte waar kinderen onder begeleiding van vakdocenten van Technolab hun eigen ideeën kunnen onderzoeken, ontwerpen en vormgeven met materiaal dat zij zelf kiezen. Maak! is de nieuwe leerlijn van Technolab, speciaal voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Kinderen uit groep 5 tot en met groep 8 worden stap voor stap uitgedaagd om met verschillende materialen en gereedschappen te werken. Van hout tot metaal en van mechanica tot textielbewerking. Alles is mogelijk bij Maak!  

 

De Josephschool is de eerste school die start met de leerlijn Maak! Op 20 januari hebben we met groep 8 een feestelijke kickoff van het Maak! avontuur. Het unieke lokaal wordt geopend door Monica en Ivonne. We kunnen niet wachten!  

Uit het team - leesbingo & nationale voorleesdagen

Leesbingo! Olivier

Leesbingo

 

Voor de kerstvakantie zijn er leerkrachten die een leesbingo meegegeven hebben aan de kinderen, om het lezen in de vakantie te stimuleren. Op deze bingo stonden allerlei manieren om te lezen in de kerstvakantie. De bedoeling was dat kinderen de vakjes wegstreepten als ze eraan hadden voldaan. Er stond bijvoorbeeld: lees onder de tafel, of met een hoed op. We kregen van Olivier uit groep 4B een mooie fotocompilatie. Hij had een goede bingo gelezen!

 

 

De voorleesdagen.

 

De nationale voorleesdagen starten dit jaar op 26 januari en eindigen op 2 februari.

Dit is de Prentenboek Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2022:
 • Maar eerst ving ik een monster  (Uitgeverij Lemniscaat)
  Geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer 
 • Vos gaat een stukje rijden (Hoogland & van Klaveren)
  Geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser, vertaald door Berend Ruttenberg 
 • Hey Baby, kijk! (Davidsfonds Infodok)
  Geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton 
 • Heertje en Meneertje (Uitgeverij Rubinstein)
  Geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde 
 • De koffer (Uitgeverij Gottmer)
  Geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros, vertaald door J.H. Gever 
 • Het eiland van Olifant (Uitgeverij Querido)
  Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers 
 • Duizend-en-één paarse djellaba’s (Uitgeverij Gottmer)
  Geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch 
 • Muk (Uitgeverij Rubinstein)
  Geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder 
 • Daar ben je (Uitgeverij Querido)
  Geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons 
 • De ridder zonder billen (Van Holkema & Warendorf)
  Geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn 

Waar we voorgaande jaren klassen aan elkaar lieten voorlezen, hebben we helaas dit jaar nog te maken met beperkende maatregelen. Natuurlijk laten we het niet aan ons voorbij gaan, lezen is tenslotte ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Voorlezen zorgt voor leesplezier, verbinding en interactie. De komende tijd zullen de leerkrachten met elkaar nadenken over de invulling hiervan in hun groep.

 

Vorig jaar hebben we mogen genieten van veel mooie foto's van ouders en leerkrachten met hun favoriete voorleesboek. Dit jaar nodigen we de kinderen uit om een bijzondere voorleesfoto op sturen met als thema: voorlezen is te gek! De nadruk komt te liggen op "te gek". Dus leest uw kind weleens voor aan de cavia's, de knuffels, buurkinderen of op een gekke plek? Dan kunt u deze foto sturen naar jwesterling@josephschool.nl

De foto van de winnaars zullen we in de weekbrief plaatsen!

 

 

Met vriendelijke groet,

Joyce van de Wetering


Uit de groep - foto impressie

Als meester Joop er niet is…Als meester Joop er niet is… Juf Martine en juf Natasja blijken een goed klus-duo te zijn. En hebben er ook veel lol in om samen de wieltjes onder de speelgoedkist van de overblijf te monteren.

 

Lekker spelen in groep 1-2Clekker spelen in groep 1-2C, er is eigenlijk niet zoveel nodig om lekker te kunnen spelen in de bouwplaats!

 

Proost op het nieuwe jaar!Proost op het nieuwe jaar! 1/2

 

Proost op het nieuwe jaar!Proost op het nieuwe jaar! 2/2 We hopen dat iedereen heeft kunnen genieten van een onbezorgde vakantie. We wensen iedereen het allerbeste voor het nieuwe jaar! Wat een feest dat we de kinderen vanmorgen gewoon in de klas konden ontvangen. We zijn dan ook begonnen met een toost op het nieuwe jaar met echte champagne! (Zonder alcohol natuurlijk) [Groep 4D]

 

Goede voornemensGoede voornemens, Groep 5C heeft tijdens de Kanjertraining een gesprek gevoerd over goede voornemens. De kinderen hebben een wens opgeschreven voor de klas en een goed voornemen voor zichzelf. Met dat laatste gaan we de komende weken nog aan de slag!f

Bezoek Technolab in groep 7ABezoek Technolab in groep 7A, Vandaag kregen wij bezoek van het Technolab. De kinderen mochten in groepen hun eigen Vikingboot ontwerpen. Toen ze klaar waren hebben we gekeken welk ontwerp het beste bleef drijven. De Vikingen is tevens het thema waar we komende weken met de methode DaVinci gaan werken. Het was een leuke en leerzame ochtend.

 

Heeft u of uw kind iets leuks voor de nieuwsbrief, een vraag of een suggestie, stuur een mail naar nieuwsbrief@josephschool.nl.